Χρυσοχοΐδης ή Κεραμέως;

Χρυσοχοΐδης ή Κεραμέως;

Του Αντώνη Δαρζέντα

Ο Κώστας από την Καλαμάτα πάει κάθε τόσο να δει την φίλη του στην Κύπρο. Είναι πολύ καλό παιδί, φιλότιμο, εργατικό. Αλλά έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Κάθε φορά που πάει στην Κύπρο όμως διηγείται στους φίλους του πως τον γεμίζουν πρόστιμα. Υπάρχει παντού δημοτική αστυνομία και μια του ρίχνει πρόστιμο γιατί πέταξε την γόπα του τσιγάρου του στην παραλία και μια άλλη γιατί έβγαλε το σκυλί βόλτα σε πάρκο που δεν είναι για τα σκυλιά. Τα πρόστιμα είναι μικρά αλλά υπάρχουν. Και εφαρμόζονται.

Ο Νίκος από την Αθήνα πήγε μετανάστης στη Σουηδία. Οδηγώντας στην αρχή ένα μικρό αυτοκίνητο βλέπει μια θέση πάρκινγκ στην αντίθετη μεριά του άδειου δρόμου. Μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα του άδειου - επαναλαμβάνω - δρόμου και παρκάρει σε κανονική θέση αλλά με πρόσωπο αντίθετο από τα άλλα αυτοκίνητα. Το πρωί βρίσκει κλήση στο αυτοκίνητο. Όταν διαμαρτύρεται στις τοπικές αρχές του λένε πως το πρόστιμο μπήκε γιατί δεν θα μπορούσε να παρκάρει σε εκείνο το σημείο με το πρόσωπο αντίθετα από τα άλλα αυτοκίνητα χωρίς να μπει ανάποδα στον δρόμο.

Ο Λουκάς είναι από το Duesseldorf. Παιδί Έλληνα μετανάστη, μεγαλωμένος στη Γερμανία, στα είκοσι του χρόνια δουλεύει σε συνεργείο αυτοκινήτων, και μερικές μέρες ντι-τζέι σε μαγαζί.

Καπνίζει, πίνει και του αρέσει πάρα πολύ ο Παντελίδης. Ανεβάζει stories στο Instagram όπου τραγουδάει μόνο ελληνικά τραγούδια και στο τέλος φωνάζει όλο περηφάνια «Γειά σου Ελλάδα». Ο Λουκάς πηγαίνει και συχνά στα μπουζούκια στη Γερμανία. Όταν όμως είναι να οδηγήσει δεν πίνει ποτέ. Μόνο πορτοκαλάδα, λένε γεμάτα θαυμασμό τα παιδιά μου που τον κάνουν παρέα όταν κατεβαίνει στην Ελλάδα που υπεραγαπάει.

Όλο και συχνότερα ακούμε την αποστροφή «είναι θέμα παιδείας». 

Είναι όμως έτσι;

Έχει νομίζετε περισσότερη παιδεία ο έφηβος ή ο νέος του Ανατολικού Λονδίνου ή της εργατικής συνοικίας του Norwich του Duesseldorf ή της Λάρνακας από έναν έφηβο από τα Χαλικιάτικα του Πύργου Ηλείας ή από τα Ζαρουχλέικα της Πάτρας ή από το Αιγάλεω;

Έχει περισσότερη παιδεία από τον μέσο Έλληνα έφηβο ο Βρετανός νεαρός που μεθάει στο Φαληράκι της Ρόδου ή στον Κάβο της Κέρκυρας;

Έχει περισσότερη παιδεία το πλουσιόπαιδο του Chelsea από αυτό των βορείων προαστίων;

Κατηγορηματικά όχι.

Η διαφορά δεν είναι στην Παιδεία. Η διαφορά είναι στην εφαρμογή του νόμου. Και αυτή είναι κυρίως η διαφορά που μας χωρίζει από τα «κανονικά» κράτη.

Η αλλαγή στην Παιδεία μας, ακόμα και εάν τελεστεί, θα φέρει αποτέλεσμα σε πολλά χρόνια. Αυτό που θα φέρει άμεσο αποτέλεσμα στη νοοτροπία μας και στην «Παιδεία» μας θα είναι η εφαρμογή του νόμου. Ακούγεται οξύμωρο αλλά κανονικό κράτος μπορεί να μας κάνει πιο γρήγορα ο Χρυσοχοΐδης παρά η Κεραμέως.

Δεν είναι τυχαίο που το παλιό - βλέπε Σύριζα - αντιστέκονται κυρίως σε αυτό. Η τεράστια διαφορά μας με τα κανονικά κράτη δεν είναι η ποιότητα των νέων μας, δεν είναι τα βιβλία μας, δεν είναι οι δάσκαλοί μας, δεν είναι τα θρησκευτικά, δεν είναι τα μαθηματικά, ούτε η γλώσσα.

Είναι η συνεχής και συνεπής εφαρμογή του νόμου.