Χωρίς παλιόφιλους και δευτεροξάδερφα

Ρώτησα έναν από τους υπουργούς που κατά κοινή ομολογία τα πάει εξαιρετικά καλά στην δουλειά του, πως κατάφερε να κάνει μέσα σε δυο χρόνια πράγματα που άλλοι δεν μπόρεσαν να κάνουν μέσα σε δεκαετίες. «Διάλεξα δέκα συνεργάτες με κριτήριο τα προσόντα και τον χαρακτήρα τους» μου απάντησε, «κι από τους δέκα μου βγήκαν οι οκτώ. Αλλά ούτε ένας απ’ αυτούς δεν ήταν συγγενής μου ή παλιός προσωπικός μου φίλος.»

Φαντάζεστε σε ποιον αναφέρομαι. Δεν έχει όμως σημασία το πρόσωπο, αλλά η μέθοδος. Αυτή είναι το κλειδί. Προσωπικά, όταν ένας υπουργός μου πει «μίλα με τον τάδε στο γραφείο μου, είναι σα να μιλάς με μένα γιατί είναι ξάδερφος μου ή μπατζανάκης μου», κατ’ ευθείαν κουμπώνομαι. Οι μπατζανάκηδες και τα δευτεροξάδερφα είναι για τα πασχαλινά τραπέζια, όχι για την επαγγελματική διεκπεραίωση μιας εξαιρετικά απαιτητικής δουλειάς σαν τα projects των υπουργών.

Τώρα λοιπόν που μπαίνει σιγά-σιγά μπροστά η μηχανή του Tαμείου Aνάκαμψης, καλό θα ναι η δουλειά να ανατεθεί σε ανθρώπους με χαρακτήρα και προσόντα, όχι σε εξ αίματος συγγενείς και σε παλιόφιλους που είχαμε γνωρίσει στον στρατό.

Κι επειδή η δουλειά αυτή θα είναι υποχρεωτικά αποκεντρωμένη, καλά θα κάνει το Μαξίμου να δώσει μια ανελαστική γενική οδηγία, ότι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων δεν θα κριθούν μόνο από το αποτέλεσμα (που θα φανεί σε δυο χρόνια) αλλά κι από την ποιότητα της στελέχωσης αυτού του μηχανισμού από τώρα.

«Έχεις κανένα παράδειγμα και τα λες αυτά;» θα ρωτήσετε. Ας πούμε ότι κάτι έχω πάρει χαμπάρι και με αφορμή αυτό κάνω μια γενική σύσταση. Αν επρόκειτο να διαχειριστούν όλο το πακέτο ο Σκυλακάκης και ο Μαντζούφας δεν θα είχα λόγο να το γράψω, όμως το κάθε κονδύλι του Ταμείου (μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) θα περάσει υποχρεωτικά μέσα από τα αρμόδια υπουργεία. Κι εκεί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Δεν λέω και τίποτα πρωτότυπο επισημαίνοντας ότι εκεί που εμφανίζεται το χρήμα μαζεύονται τα τρωκτικά και οι κηφήνες. Και πλευρίζουν υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς και διοικητές με τόση μαεστρία, που τους κάνουν να πιστέψουν ότι έχουν να κάνουν με αγγέλους.

Οι οποίοι άγγελοι, πριν καν πάρουν την δουλειά, την έχουν πουλήσει έξω σε αετονύχηδες. Για να πετύχει το Ταμείο Ανάκαμψης και να απογειώσει γρήγορα την χώρα, χρειάζεται ο κάθε υπουργός να πετύχει καλύτερη αναλογία από το οκτώ στους δέκα που πέτυχε ο συνάδελφος τους στο πρόλογο του κειμένου.

Ας μην ξεχνούν οι υπουργοί ότι ειδικά σ’ αυτό το ανέλπιστο πρόγραμμα, οι αετονύχηδες μπορεί να καταστρέψουν τους ίδιους, αλλά και οι ανίκανοι θα αφήσουν πίσω μια ολόκληρη χώρα.