Χαμένο έδαφος για τη στερλίνα στη δίνη ενός Brexit

Χαμένο έδαφος για τη στερλίνα στη δίνη ενός Brexit

Του Matthew Ryan*

Το 2018 δεν φαίνεται να ευνοεί τη βρετανική λίρα, καθιστώντας την διεθνώς ένα από τα πιο απρόβλεπτα νομίσματα της χρονιάς. Αυτό, φυσικά, συνδέεται με τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην μετά-Brexit εποχή. Η βρετανική λίρα ανήλθε στα μέσα Απριλίου στο υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών, αλλά έκτοτε έχει χάσει περισσότερο από το 8% της αξίας της. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο χαοτικό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε πρόσφατα στη χώρα.

Η δημοσιοποίηση της «Λευκής Βίβλου» του Brexit πριν από λίγες ημέρες έχει φέρει μια προσωρινή ανακούφιση στις αγορές τον Ιούλιο, έως τώρα. Η «Λευκή Βίβλος» παρέχει μια βάση για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει την προτίμηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για ένα «soft Brexit», στο πλαίσιο του οποίου θα διατηρηθούν οι στενοί δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά.

Η πρόταση της «Λευκής Βίβλου» που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμονής της πρωθυπουργού στη θερινή της κατοικία, αναγνωρίζει ότι θα υπάρχουν φραγμοί στο εμπόριο μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ. Ωστόσο, η «Συμφωνία Διευκόλυνσης της Τελωνειακής Ένωσης», που είναι μέρος της «Λευκής Βίβλου», είναι αρκετά ασαφής ως προς τα σημεία της και αποτέλεσε σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού της Συμβουλίου.

Ενώ η επιλογή της Τερέζα Μέι για ένα πιο ήπιο Brexit έχει χαιρετιστεί θετικά από την αγορά του συναλλάγματος, η πρότασή της αντιμετωπίστηκε δύσπιστα από τους ευρωσκεπτικιστές μέσα στο κόμμα της. Αυτό οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και του Υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο η αντικατάσταση της Τερέζα Μέι είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο αυτήν την εποχή, για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η έλλειψη ενός άξιου αντικαταστάτη και ο δεύτερος είναι η έλλειψη διάθεσης των βουλευτών του κόμματος των Συντηρητικών να δυναμιτίσουν μια αλλαγή ηγεσίας.

Πρόσφατες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν σημαντικοί παράγοντες που μπλοκάρουν το νόμισμα της χώρας. Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται πως η Τερέζα Μέι προχωρά προς ένα όσο το δυνατόν πιο ήπιο Brexit, ώστε να μειώσει τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής τον Αύγουστο, αναμένεται από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας η αύξηση των επιτοκίων. Αυτό, σε συνδυασμό με την προοπτική ενός πιο ήπιου Brexit επιτρέπει, κατά τη γνώμη μας, περιθώριο για κέρδη από τη στερλίνα η οποία παραμένει υποτιμημένη έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ.

*Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury.