Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης;

Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετάξει κανείς την μπάλα στην κερκίδα. Να απαντήσει ότι ψηφίζει «ενότητα» ή «Νέα Δημοκρατία» ή την «καλύτερη λύση για την Ελλάδα». O νέος αρχηγός, πάντως, δεν θα μπορέσει να πετάξει κάποια μπάλα σε κάποια εξέδρα. Με το καλημέρα θα πρέπει να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα: Είναι έτοιμος να μαζέψει τα σκουπίδια του κ. Τσίπρα;

Δεν θα υπάρχει ούτε μπάλα, ούτε εξέδρα για να τον επευφημεί. Κάτι σφαιρικό θα κρατάει κι αυτό δεν θα είναι μπάλα για την αναψυχή, αλλά θα είναι μία βόμβα. Και δεν θα υπάρχει κόσμος στην εξέδρα για να λέει «ζήτω»! Εκείνο που θα υπάρχει θα είναι εξοργισμένος κόσμος που θα θέλει να πάρει πίσω τα χαμένα του όνειρα και θα αναζητά ευθύνες για όλα τα ψέματα που του είπαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα αφήνει πίσω του συντρίμμια. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα χιλιάδες προβλήματα που προκάλεσε η δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη και χάνει συνεχώς ερείσματα στους ψηφοφόρους του αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

Το πρόβλημα εδώ είναι συνολικότερο. Οι οπαδοί της «αριστερής παρένθεσης» πιθανότατα θα τρίβουν τα χέρια τους, αλλά η αλήθεια δεν είναι με το μέρος τους. Η αριστερά του κ. Τσίπρα δεν απέτυχε επειδή εφάρμοσε άλλες πολιτικές από τους κρατιστές της δεξιάς. Απέτυχε παταγωδώς επειδή συνέχισε να εφαρμόζει πολιτικές υπέρ του κρατισμού. Αν κάποιοι, λοιπόν, περιμένουν να καταρρεύσει ο κ. Τσίπρας για να πάρουν αυτοί την εξουσία και να συνεχίσουν τα ίδια και απαράλλακτα, τους λέμε ότι δεν θα προλάβουν να χαρούν. Θα κληθούν να διαχειριστούν μία Ελλάδα τόσο πτωχή όσο δεν έχει υπάρξει άλλη φορά από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα! Κι αυτό θα είναι το τέλος της μεταπολίτευσης…

Η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να επιβάλλει μία νέα πολιτική, η οποία και να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση προς την κοινωνία. Θα μπορέσει να το κάνει; Ο κ Μητσοτάκης το έχει υποσχεθεί. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν το έχει αποκλείσει. Μπορεί όμως η σημερινή Νέα Δημοκρατία να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης; Κάποιοι ισχυρίζονται στα σοβαρά ότι αν δεν υπήρχε η κρίση των ενυπόθηκων δανείων στην Αμερική, θα ζούσαμε στον παράδεισο! Αδυνατούν να καταλάβουν ακόμη και σήμερα ποιο πραγματικά ήταν το πρόβλημα!

Η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση, χρειάζεται μία ανανεωμένη και δυναμική Νέα Δημοκρατία. Αν ο νέος αρχηγός θα πάρει αυτήν την ευκαιρία ή θα δειλιάσει και θα θάψει έτσι το κόμμα στα συντρίμμια της μεταπολίτευσης αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ίδιος. Είτε λέγεται Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είτε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]