Αυτοφωράκιας με αιτία

Της Μαρίας Χούκλη

Τους ζυγούς λύσατε. Με καθυστέρηση, προφανώς για λόγους πολιτικού τακτ έναντι του Πάνου Καμμένου («για μην ρίξουμε νερό στο μύλο της αντίδρασης», κατά την αριστερή διάλεκτο), η κυβέρνηση, ακριβέστερα ο ΣΥΡΙΖΑ, «άδειασε» τον συν-εταίρο στο θέμα της στράτευσης των γυναικών. Είχε προηγηθεί ο Νίκος Φίλης, που έπραξε το αυτό για το ζήτημα των στρατιωτικών λυκείων.

Τι να κάνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, κήρυξε λήξη συναγερμού με τη σαιξπηρική φράση «πολύ κακό για το τίποτα». Μια κουβέντα είπε ο Πάνος Καμμένος και έπεσαν όλοι να τον φάνε. Ήταν απλώς εξωτερίκευση των σκέψεων του, διευκρίνισε η κυρία Χρυσοβελώνη. Αν είναι έτσι, γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν εξήγησε από την αρχή ότι παραθέτει αποκλειστικώς δικές τους απόψεις, ότι δεν αποτελούν κυβερνητική πρόθεση τα θηλυκά τάγματα και οι ένστολοι μαθητές; Δεν θα χρειαζόταν να αναλωθεί, χρονιάρες μέρες, σε καυγάδες με την αντιπολίτευση για τα χακί ταγιέρ και το στρατιωτικό μαυροπίνακα.

Ή μήπως τα λεκτικά πυροτεχνήματά του είχαν και αυτόν τον σκοπό; Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση που θα έλεγε ο Μάο, επίσης διάσημος για τη Σκέψη του.

Δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα τη σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μεϊμαράκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου (σαν να πέρασαν αιώνες!), για τον «αυτοφωράκια». Τότε όσοι δεν γνώριζαν τον νεολογισμό σκανδαλίστηκαν, αλλά πλέον -αφού δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις- ο όρος νομιμοποιήθηκε ελέω προεκλογικών παθών και καταχωρίστηκε στο πολιτικό language.

Υπενθυμίζω για όσους έχασαν κεφάλαια. «Αυτοφωράκιας» είναι το άτομο που παρουσιάζεται σαν υπεύθυνος νυχτερινού κέντρου ώστε να κλειστεί προσωρινά στο αυτόφωρο, αντί του πραγματικού υπευθύνου, σε περιπτώσεις αυτόφωρης δίωξης λόγω παραβίασης των κανονισμών λειτουργίας.

Ο «αυτοφωράκιας» παίρνει πάνω του το κρίμα και έτσι ο πραγματικός υπεύθυνος παραμένει καθαρός.

Θα πρότεινα ημιανάπαυση, γιατί είναι βέβαιον ότι ο συγκυβερνήτης Καμμένος θα επανέλθει με νέες «αιρετικές» σκέψεις. Άλλωστε, ο Sun Tzu -είμαι βέβαιη ότι τον έχει μελετήσει ο στρατηγός Καμμένος- έχει αποφανθεί ότι «όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση».