Από τον Καρανίκα ζητάνε συγγνώμη;

Τρία μόλις χρόνια χρειάστηκε η νεοσυντηρητική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας για να ωριμάσει τόσο ώστε να αναγνωρίσει τα οφέλη από την εκμετάλλευση της φαρμακευτικής κάνναβης. Το δήλωσε προχθές στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης: 

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Ναι, είναι η απάντηση. Λάθος κάναμε το 2018. Ως ΝΔ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ένα λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες χωρίς σούξου μούξου. Δεν ήμασταν ώριμοι το 2018 να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που μπορούσε να έχει η χώρα μας στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης»

Το λάθος αυτό βέβαια δεν το έκανε ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία αλλά μόνο η δεξιά της πτέρυγα. Οι πιο φιλελεύθεροι, οι κεντρώοι και οι κεντροδεξιοί πραγματιστές ήξεραν καλά ότι οι δεξιοί απλώς λαΐκιζαν ενόψει των εκλογών που πίστευαν από το 2016 ακόμα ότι θα γίνουν μόνο και μόνο γιατί τσίριζαν #fygete.

Όλοι ξέραμε πως όταν θα εμφανιζόταν πρόθυμος επενδυτής για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αυτοί που τη δαιμονοποιούσαν «δεν θα σήκωναν μόνο τα χέρια, θα σήκωναν και τα πόδια», όπως έχει πει εύστοχα ο Βαγγέλης Βενιζέλος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποια από τις επικές του παρεμβάσεις στη Βουλή που τόσο μας λείπουν.

Βέβαια, πρέπει να είμαστε δίκαιοι: οι φιλελεύθεροι και μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ δεν έβγαλαν «κιχ» για να υπερασπιστούν την κοινή λογική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέτρεπε στη δεξιά πτέρυγα να ρητορεύει αχαλίνωτη ξεστομίζοντας τερατολογίες. 

Αλλά τελικά ωρίμασε η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και απ όλους όσους προσέβαλε, από όλους όσους κατηγόρησε ότι «θέλουν να κάνουν τους Έλληνες πρεζάκηδες» δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να ζητήσει συγγνώμη από μια πολιτική καρικατούρα, ένα παρία της πολιτικής που βρέθηκε στο Μαξίμου σε ρόλο Shakespearean Fool, κάτι μεταξύ του Trinculo στην «Τρικυμία» ή του Fool στον «Βασιλιά Ληρ», έναν ήρωα μιας τραγωδίας πάντως.

«Κι από ποιον έχεις την αξίωση να ζητούσαν συγγνώμη;», θα μας αντιγυρίσει κάποιος,  «Από ένα πρώην πρωθυπουργό όπως τον Γιώργο Α. Παπανδρέου; Από τους φιλελεύθερους φίλους του κόμματός τους που τους είχαν στοχοποιήσει τρολ του διαδικτύου και ο περιθωριακός ακροδεξιός Τύπος;»

Από τον Καρανίκα ζητάει σήμερα συγγνώμη η Νέα Δημοκρατία.

Βολικό. Γιατί ο πραγματικός, μοναδικός εχθρός της συντήρησης, ο φιλελευθερισμός, δεν πρέπει να μείνει ποτέ και για κανένα λόγο στο απυρόβλητο.

Μόνο που το σημείωμα αυτό ουδόλως αφορά τον κ. Γεωργιάδη. Απευθυνόμαστε στα φιλελεύθερα και μετριοπαθή στελέχη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που σιώπησαν με πρώτο τον άλλο αντιπρόεδρο τον κ. Κ. Χατζηδάκη ή στελέχη σαν τον κ. Νίκο Δένδια. Εκτός αν πίστευαν κι αυτοί ότι το αίτημα για τη νομιμοποίηση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης είχε απώτερο στόχο τη μετατροπή των συμπολιτών μας σε πρεζάκια, οπότε πάσο.

Ο κ. Γεωργιάδης έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τα ζητήματα της επικαιρότητας με τρόπο που να γυρίζουν υπέρ του και οι φανατικοί του οπαδοί να του συγχωρούν τα πάντα. Καλά κάνει, άλλωστε δεν τα έχουμε μαζί του. Αν έχουμε να επικρίνουμε κάποιους είναι τους φιλελεύθερους εντός της Νέας Δημοκρατίας που κάθονται σαν φοβισμένα αρνιά το Πάσχα και ποτέ δεν παίρνουν θέση στα ζητήματα που εφάπτονται της φιλελεύθερης ατζέντας. Πρώτα για την εμπορική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και τώρα για την περίφημη τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις της ιθαγένειας που γελοιοποιούν την έννοια της ελληνικής ταυτότητας.

Ας συνεχίσουν να κάθονται στη σκιά σιωπηλοί αποφεύγοντας να δίνουν ιδεολογικές μάχες. Πού θα πάει; Θα έχουμε ξανά εκλογές και θα μας χτυπήσουν την πόρτα να τους υποδείξουμε ως φιλελεύθερους υποψηφίους και να τους στηρίξουμε ως τέτοιους. Και τότε την απάντηση θα τη δώσουμε με όρους social media: «Θα σας ειδοποιήσουμε».