7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Άνεργοι και άεργοι πολυτελείας

Δεν ξέρω αν τα μάθατε τα νέα αλλά στον ΟΑΣΑ, στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών, βρέχει παραιτήσεις! Παραιτούνται λέει, οδηγοί και τεχνίτες που προσελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων των τρόλεϊ και του μετρό, ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας για την πανδημία. Και ως απάντηση στην εύλογη κριτική, αλλά και στη χλεύη της αντιπολίτευσης για το αν ο κορονοϊός κολλάει ή δεν κολλάει στα ΜΜΜ. 

Το ρεπορτάζ για το «ντόμινο παραιτήσεων» στην Εφ.ΣΥΝ είναι αποκαλυπτικό. Μετά το καλοκαίρι του 2020 είχε ξεκινήσει διαγωνισμός σε ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) και  ΣΤΑΣΥ (μετρό και τράμ) για 609 προσλήψεις. Τα πρώτα αποτελέσματα βγήκαν το Δεκέμβριο, και τα τελικά ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ περίπου 300 οδηγοί ανέλαβαν δουλειά το Μάρτιο. Από τους 300 έχουν ήδη παραιτηθεί οι 20. Ο πρώτος παραιτήθηκε στις 16 Μαρτίου! Με βάση τη λογική και τις ημερομηνίες  δεν πρέπει να έμεινε στο τιμόνι πάνω από 15 μέρες. Οι άλλοι 19 οδηγοί  παραιτήθηκαν σταδιακά μέχρι τις 19 Μαΐου!

Τι συμβαίνει και από 300 ανθρώπους που πιάνουν δουλειά το Μάρτιο οι 20 φεύγουν μέχρι τον Μάιο; Το ρεπορτάζ εμπεριέχει τις απαντήσεις δυο εξ’ αυτών που συμμετείχαν σε ένα διαγωνισμό, βρήκαν μια δουλειά ψιλοσίγουρη και ψιλοπροστατευμένη και την άφησαν;

«Έβγαζα περισσότερα ως ντελίβερι…» εξήγησε ο ένας. «Θα πρέπει να νοικιάσω σπίτι στην Αθήνα ενώ στην επαρχία θα έβγαζα τα ίδια και θα έμενα στο πατρικό μου» απάντησε ο άλλος. Και μεταφέρεται βεβαίως η δυσαρέσκεια και των υπολοίπων για την «αδικία» ότι οι παλιοί παίρνουν 1.000 ευρώ για τα ίδια δρομολόγια.

Η ιστορία που λέει το δημοσίευμα, προφανώς έχει πολλαπλές  αναγνώσεις. Η πλέον απογοητευτική είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό συνελλήνων δεν είναι άνεργοι. Δεν ψάχνουν εργασία. Ψάχνουν εισόδημα. Εύκολο, γρήγορο, άκοπο. Παραιτούνται του δικαιώματος στη δουλειά για διάφορους λόγους. 

Γιατί κάποιοι παίρνουν περισσότερα.

 Γιατί με «μαύρα» βγάζεις περισσότερα.

 Γιατί στο πατρικό είναι όλα πληρωμένα.  

Δεν κρίνω ανθρώπινες συμπεριφορές.

Την αντίληψη περί δουλειάς κρίνω.

Μάλλον δικαιώνεται ο Σάββας Πούμπουρας  που έλεγε πρόσφατα ότι ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν δουλειά και έπεσαν να τον φάνε οι εργατοπατέρες και οι άεργοι θιασώτες του «πέσε πίτα να σε φάω».  

Σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ προσελήφθησαν 400 και παραιτήθηκαν 53!