Αλέξης Πατέλης: Πυξίδα και για άλλες τεχνολογικές εταιρείες η επένδυση του Facebook στην Ελλάδα

Αλέξης Πατέλης: Πυξίδα και για άλλες τεχνολογικές εταιρείες η επένδυση του Facebook στην Ελλάδα

Τα ξένα κεφάλαια βλέπουν μια χώρα με εξαιρετικό ταλέντο, πολιτική σταθερότητα και προοπτικές, λέει στο Liberal ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης για τις τρεις εξαγορές ελληνικών startups τον Ιανουάριο από αμερικανικούς κολοσσούς, με τελευταία, αυτήν της εταιρείας προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας «Accusonus» από τη Facebook, για την οποία έπεσαν προ ημερών και επισήμως οι υπογραφές. Χαρακτηρίζει το deal ως «πυξίδα για επενδύσεις από άλλες εταιρείες, που θα νοιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ακολουθήσουν τα βήματα ενός κολοσσού», ενώ μιλά για το στόχο συμμετοχής της Ελλάδας στο project της πρόσληψης 10.000 μηχανικών για το Metaverse.

Στέκεται στο στόχο της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στο πως μπορεί να διευκολυνθεί αυτό, χτίζοντας συνεχώς το brand Ελλάδα στο εξωτερικό, μιλώντας με τις πολυεθνικές στη γλώσσα τους και δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, με κατάργηση φόρων και προσέλκυση στη χώρα θέσεων εργασίας από το εξωτερικό. «Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι η ώρα μας», όπως λέει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τρεις εξαγορές ελληνικών startups (Viva Wallet, Accusonus, Polifish) από αμερικανικούς κολοσσούς μέσα σε μερικές εβδομάδες δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τι βλέπουν τα ξένα κεφάλαια στις ελληνικές startups;

Την ελληνική καινοτομία και τεχνολογία. Ο πρώτος ελληνικός «μονόκερως» είναι γεγονός όπως και άλλες, σημαντικές, συνεργασίες με παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς. Έχουμε εξαιρετικό ταλέντο και εταιρείες!

Βλέπουν επίσης μία χώρα που έχει ξεπεράσει την κρίση. Με πολιτική σταθερότητα και αναπτυξιακές προοπτικές. Το ελληνικό ταλέντο. Και στις τρεις περιπτώσεις η μητρική εταιρεία θα επενδύσει στην ελληνική, και θα τη χρησιμοποιήσει ως βάση για την επέκτασή της παγκοσμίως. Αξίζουν συγχαρητήρια στις ομάδες που δούλεψαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια.

Και όλα αυτά χωρίς «μέσο». Να θυμηθούμε ότι πχ ο κ. Καρώνης της Viva Wallet αποφοίτησε από το 11ο Λύκειο του Περιστερίου. Τα startups δημιουργούν και κοινωνική κινητικότητα.

- Tι σημαίνει στην πράξη και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η είδηση ότι η Meta, του Facebook θα επενδύσει σε ελληνική τεχνολογική startup; Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες καλές ειδήσεις;

Τι σημαίνει μία επένδυση; Ένας αμερικάνικος κολοσσός αγοράζει ελληνική τεχνολογική καινοτομία. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει απλώς εμπιστοσύνη, αλλά μία πραγματική πίστη στην ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρας. Και η απόφασή αυτή, λειτουργεί και ως πυξίδα για επενδύσεις από άλλες εταιρείες, που θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα ακολουθήσουν τα βήματα ενός κολοσσού.

Αλλά και από την ίδια την εταιρεία διανοίγονται νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας. Ανοίγοντας γραφείο εδώ, η χώρα μας τώρα μπορεί να προσβλέπει σε συμμετοχή και σε άλλα σχέδια της Meta, για παράδειγμα το μεγάλο πρότζεκτ της πρόσληψης 10,000 εξειδικευμένων μηχανικών για το Metaverse, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της τηλεργασίας. Το ένα πράγμα φέρνει το άλλο. Θα τα κυνηγήσουμε όλα.

- Τέλος, εξηγείστε μας εάν και πως η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού μπορεί να διευκολύνει τη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας;

Κάνοντας την Ελλάδα ελκυστική. Δείχνοντας έμπρακτα ότι η χώρας μας είναι ενεργό μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί συστηματικά, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, για παράδειγμα με την αυτοτελή φορολόγηση των stock options, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την προσέλκυση θέσεων εργασίας από το εξωτερικό. Με τις τεχνολογικές και ψηφιακές υποδομές, όπως το δίκτυο 5G και το καινοτόμο ταμείο «Φαιστός».

Μιλώντας με τις πολυεθνικές εταιρείες στη γλώσσα τους, και αμβλύνοντας τυχόν ανησυχίες τους. Συμμετέχοντας στην παγκόσμια συζήτηση. Αλλά κυρίως, χτίζοντας το μπραντ Ελλάδα, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ως μία χώρα καινοτόμα, με πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμιστικό οίστρο και το βλέμμα στο μέλλον. Μια Ελλάδα που πρωτοπορεί. Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Είναι η ώρα μας.

*Ο Αλέξης Πατέλης είναι επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού