7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

7 Iουλίου 2019, ευτυχώς…

Κανονικά η ημέρα που οι άγιοι προστάτεψαν την Ελλάδα ήταν εκείνη που εκλέχτηκε αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε τρεις μήνες από την εκλογή του, πήρε η Νέα Δημοκρατία δημοσκοπικό προβάδισμα που δεν το έχασε μέχρι και σήμερα, ενώ έχουν μεσολαβήσει τέσσερις νικηφόρες αναμετρήσεις.

Από τα τέλη της άνοιξης του 2016 φαινόταν πως το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα άλλαζε. Ας μη λησμονούμε πως πριν από εφτά περίπου μήνες (Σεπτέμβριος 2015) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγάγει μια σημαντική εκλογική νίκη, παρά το γεγονός πως διασπάσθηκε και υπέγραψε το τρίτο και βαρύτερο μνημόνιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που καλλιεργούσε επί τέσσερα χρόνια. Προφανώς ένα σημαντικό μέρος των πολιτών εξακολουθούσε να χρεώνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας λάθη του παρελθόντος.

Η εκλογή στην ηγεσία της ενός νέου ανθρώπου, που «ψήθηκε» πολιτικά μέσα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αντιμετωπίσθηκε από τους πολίτες ως ένα νέο ξεκίνημα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μητσοτάκης αποτέλεσε την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την παράταξη που κουβαλούσε το βάρος της διακυβέρνησης του 2007 - 2009.

Όλη αυτή η πορεία κορυφώθηκε με τη μεγάλη νίκη στις Ευρωεκλογές του 2019 και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όταν σχεδόν ολόκληρος ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε.

Ο Α. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς οι συνεργάτες του τον είχαν πείσει πως οι διαφορές θα ήταν οριακές. Έτσι, το ίδιο βράδυ, εν θερμώ, αποφάσισε τη διενέργεια εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου 2019. Ήταν το δεύτερο μεγάλο λάθος του. Το πρώτο ήταν πως πίστεψε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις ήταν κατασκευασμένες και έτσι προσέδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών.

Η ήττα ήταν αναμενόμενη, αν και όχι στην προσδοκώμενη έκταση. Υπήρξε συσπείρωση στις 7 Ιουλίου 2019 και κυρίως προσέλευση την τελευταία στιγμή νέων που κινητοποιήθηκαν για να μην συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί επιτεύχθηκε παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δεν δίστασαν να παραβιάσουν ακόμα και το Σύνταγμα με την σκευωρία Novartis. Aς σημειωθεί πως μέχρι το 2015 ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία διανοήθηκαν να παραβιάσουν το Σύνταγμα για να αποτρέψουν την εκλογική τους ήττα. Μετά το 2015 μεθοδεύτηκαν κινήσεις που αποσκοπούσαν στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Έγινε προσπάθεια οι επικείμενες εκλογές να διεξαχθούν με προφυλακισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Σήμερα, ακριβώς δύο χρόνια μετά, κάνοντας μια αποτίμηση των κυβερνητικών πεπραγμένων και συνεκτιμώντας τις απρόβλεπτες καταστάσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, μπορούμε να ξαναπούμε πως «άγιο είχαμε». Μακριά από γκρίνιες και μουρμούρες που προέρχονται κυρίως από αυτούς που «κάτι» περίμεναν και δεν το έλαβαν τελικά, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, τα χοντρά γράμματα, δεν μπορεί παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο. Αυτό άλλωστε πιστοποιούν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

Έτσι η κυβέρνηση εισέρχεται στο άλλο μισό της θητείας της με σχεδόν ανέπαφο το πολιτικό της κεφάλαιο, ώστε τις μάχες για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές να τις δώσει από πιο ισχυρές και ανθεκτικές θέσεις.