Τούρκοι αναλυτές για την προμήθεια της Ελλάδας με F-35: Υπάρχει «κενό» στην ισορροπία δυνάμεων
Shutterstock
Shutterstock

Τούρκοι αναλυτές για την προμήθεια της Ελλάδας με F-35: Υπάρχει «κενό» στην ισορροπία δυνάμεων

Προβληματισμένοι εμφανίζονται αναλυτές στην Τουρκία για το γεγονός ότι απομένει μόνο τυπική έγκριση για να πάρει η Ελλάδα τα F-35, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρονται σε «νέα εξέλιξη στο ζήτημα των ελληνικών F-35», καθώς και στο ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη για τυπική έγκριση του Κογκρέσου και του Μπάιντεν για να πάρει και τα F-35» και σχολιάζουν ότι η χώρα «ήδη διαθέτει F-16 Block-70 και η Τουρκία θέλει να καλύψει το κενό στην ισορροπία των δυνάμεων».

«Η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό»

Όπως μεταδίδει o ΣΚΑΪ, Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν: «Όλος ο σχεδιασμός της Άγκυρας ήταν για τα F-35 όμως τώρα συζητάμε για τα F-16». «Η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό με την Ελλάδα που έχει εκσυγχρονισμένα και υψηλής τεχνολογίας μαχητικά».

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk Μετεχάν Ντεμίρ σχολίασε: «Η Τουρκία κατέθεσε αίτημα για 40 F-16 Βlock-70 όπως και για κιτ για τον εκσυγχρονισμός 79 μαχητικών F-16 σε επίπεδο Block-70. Αυτό έγινε στα πλαίσια του 'σχεδίου γα επείγουσα δράση' καθώς όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αεροπορίας είχε γίνει με τα F-35.

Από τη στιγμή που δεν ήρθαν αυτά τα αεροσκάφη, αναθεωρήθηκαν τα σχέδια και άμεσα θέλει να εντάξει τα μαχητικά F-16 εντός του συστήματος. Η Τουρκία διαθέτει μεν μεγάλο στόλο των F-16 αλλά πολλά είναι παλιά μοντέλα όπως F-16 Block-30, 40, 50. Υπάρχουν και τα Βlock 60 τα οποία παρήχθησαν για άλλη χώρα. Όμως η Ελλάδα ήδη διαθέτει πολλά F-16 Βlock-70.

Στο πλαίσιο της ισορροπίας δυνάμεων ίσως η Τουρκία να είναι πιο αποτελεσματική, θέλει όμως να κλείσει το κενό που υπάρχει σε επίπεδο εκσυγχρονισμένων μαχητικών που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία. Η Τουρκία διαθέτει περίπου 220 μαχητικά, αν έρθουν τα κιτ εκσυγχρονισμού, από αυτά τα 79 θα φτάσουν σε επίπεδο Block-70».

Το τουρκικό μαχητικό και οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία διαφημίζει το δικό της μαχητικό που θα πετάξει το 2028. «Είναι αντίστοιχο του F-35» αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρείας TUSAS, Τεμέλ Κοτίλ ανέφερε: «Αυτό εδώ θα είναι ένα μαχητικό 5ης γενιάς. Έχει μια διαφορετική γεωμετρία, άλλος σχεδιασμός. Δεν έχει σχέση με το F-16 ή το Hurjet. O σχεδιασμός είναι διαφορετικός για να μην εντοπίζεται στα ραντάρ και να έχει χαμηλό ίχνος. Από εδώ αν μπουν τα ραδιοκύματα να μην υπάρχει η αντανάκλαση τους. Επίσης, για να μην έχει ίχνος της καύσης των καυσίμων υπάρχει ένας ειδικός μηχανισμός. Δηλαδή αυτό εδώ είναι αντίστοιχο των F-35, των F-22, των J-20, SU-57 κι εμείς θα το εξελίσσουμε το αεροσκάφος και θα προσθέτουμε συστήματα».

Η εφημερίδα Milliyet αναφέρει: «Άγκυρα και Ουάσινγκτον θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για όλα τα θέματα. F-16, Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας και τα εμπάργκο όπλων».

Διαβάστε ακόμα:

Ε. Ζεμενίδης για τα F-35: Ψήφος εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας 

Στην τελική ευθεία η έγκριση για τα F-35 στην Ελλάδα - Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ