Η στρατηγικής σημασίας βάση drones στη Λάρισα
AP
AP
ΗΠΑ

Η στρατηγικής σημασίας βάση drones στη Λάρισα

Εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας θεωρείται η απόφαση δημιουργίας νέας αμερικανικής βάσης στη Λάρισα και ειδικότερα στη 110 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για βάση των αμερικανικών υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV MQ-9 Reaper, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η δημιουργία της βάσης είναι πολύ σημαντική, καθώς οι Αμερικανοί επιλέγουν ως βάση την Ελλάδα, προκειμένου, με το πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, να ελέγξουν την Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά του Βοσπόρου, καθώς επίσης τον κρίσιμο ενεργειακό διάδρομο από την Μεσόγειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η δημιουργία της βάσης μπορεί να εκληφθεί και ως ένα μήνυμα των ΗΠΑ προς τη Τουρκία, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν.Μεσογείου.

Ακόμη η βάση της Λάρισας θα ενισχύσει όχι μόνον τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και θα ενισχυθεί η θωράκιση στο Αιγαίο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας ακόμη και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Επομένως, θα λειτουργούν και αποτρεπτικά, γεγονός που προκαλεί τον έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Τα MQ-9 Reaper έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυραύλους αέρος - εδάφους αλλά και αέρος - αέρος. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν τον εχθρό μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο. Επίσης, το γεγονός ότι πετούν σε ύψος ακόμα και 40.000 ποδών, τα καθιστά απρόσβλητα από τα όπλα του αντιπάλου.

Η χώρα μας προχωρά και σε μια κίνηση που αποσκοπεί να διατηρήσει την ισορροπία με την Τουρκία (σε ότι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την αγορά σε πρώτη φάση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper από την Αμερική, τα οποία μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών. Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει έως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα. 

Πέραν αυτών υπήρξε και η αγορά των ισραηλινών UAVs HERON, τα οποία υπάγονται στη νέο-συσταθείσα Διακλαδική Μονάδα η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ μέσω του ΓΕΑ και η οποία εδρεύει στη Σκύρο. Είναι πλήρως ενταγμένα στις επιχειρησιακές αποστολές και δίνουν συνεχή εικόνα και δεδομένα τόσο στη βάση τους στη Σκύρο όσο κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και το Λιμενικό.

Η χώρα μας επίσης έχει καταρτίσει και σχέδια για αποτελεσματική ανάσχεση της απειλής των Τουρκικών drones, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψη τους, ενώ έχει συνεχείς επαφές με άλλες χώρες, για την ενίσχυση της χώρας μας με τα πλέον προηγμένα UAVs, που όχι μόνο θα πετούν και θα καταγράφουν, αλλά θα φέρουν και υπερσύγχρονο οπλισμό.

Τέλος, το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, προβλέπει η Λάρισα να γίνει μια Αεροπορική Βάση η οποία θα φιλοξενεί μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

* Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι αντιπτέραρχος (Ι) ε.α., επίτιμος διοικητής ΔΑΥ, επίτιμος πρόεδρος ένωσης αποστράτων αεροπορίας, αμυντικός αναλυτής