Την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια επιχειρεί να αξιοποιήσει η Άγκυρα ως βήμα προβολής της ισχύος της Τουρκίας και προώθησης της εμπλοκής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο σχέδιο του επανεξοπλισμού της Ευρώπης.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή συγκυρία κατά την οποία η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας, με την σχεδιαζόμενη συνάντηση Ουκρανίας - Ρωσίας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αλλά και την προγραμματισμένη συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών με το Ιράν για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, υποδέχεται τους ΥΠΕΞ της Συμμαχίας προκειμένου να προβάλει τις θέσεις της.
Είχε προηγηθεί και η αναγνώριση από τις ΗΠΑ του νέου καθεστώτος της Δαμασκού και η συνάντηση Τραμπ - Αλ Σαράα, με τη μεσολάβηση Ερντογάν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Για την Άγκυρα αποτελεί προτεραιότητα η αναγνώριση από τους συμμάχους του ιδιαίτερου ρόλου της όχι μόνο ως μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στη Συμμαχία αλλά και ως «ειρηνοποιού» και συγχρόνως η αποδοχή της σημασίας που έχει για τη Συμμαχία η τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Turkiye ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά θα εκφράσει έντονα το αίτημά της για πλήρη άρση των εμποδίων στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας και στο εμπόριο μεταξύ των συμμάχων «χωρίς “αν” και “αλλά”» το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι η Σύνοδος της Αττάλειας και η Σύνοδος Κορυφής της Χάγης τον Ιούνιο θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων.
Συνήγορος στην προσπάθεια αυτή, εμφανίζεται ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος, αφού συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τ. Ερντογάν, έφθασε στην Αττάλεια, όπου με δηλώσεις του εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Τούρκο ηγέτη και συγχρόνως προσπαθεί να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Μ. Ρούτε, αφού χαρακτήρισε τον Τ. Ερντογάν «φανταστικό ηγέτη που σέβονται όλοι οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ», ζήτησε από την ΕΕ να συνεργαστεί όσο το δυνατόν στενότερα με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Βρετανία και η Νορβηγία, αναφορά που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς για αυτήν τη συνεργασία υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και περιορισμοί.
Καθώς η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη αφορά τη διάθεση των τεράστιων κονδυλίων των 800 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ, μερίδιο από το οποίο διεκδικεί η Τουρκία, ο κ. Ρούτε δήλωσε ότι «η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη τη Συμμαχία» και, θέλοντας να δείξει τη διασύνδεση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αμυντικές εταιρείες στις ΗΠΑ συνεργάζονται στην παραγωγή πυρομαχικών με την Τουρκία.
Όσον αφορά τα εμπόδια που είχαν τεθεί για την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία, αλλα και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35 ο κ. Ρούτε υποστήριξε την τουρκική θέση, παροτρύνοντας, όπως είπε, τους Συμμάχους «να μην επιβάλλουν περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων από έναν σύμμαχο σε άλλον».
Στην ατζέντα της Συνόδου των ΥΠΕΞ βρίσκεται η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Χάγης τον Ιούνιο, και τα βαριά θέματα όπως η μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης, η αύξηση των αμυντικών δαπανών και ο επιμερισμός των βαρών στη διατλαντική ασφάλεια, ζητήματα που έχει θέσει με έμφαση ο Ν. Τραμπ.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Χ. Φιντάν θα εκφράσει την ετοιμότητα της Τουρκίας να «συμβάλει στην ευρωατλαντική ασφάλεια και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες με τον ισχυρό στρατό, τις σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες και την προηγμένη υποδομή της αμυντικής βιομηχανίας της». Θα επισημάνει επίσης ότι, λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, είναι «ουσιαστικής σημασίας η συμμετοχή των Συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Τουρκία, στις διαδικασίες που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας».
Ο κ. Φιντάν, ενθαρρυμένος και από την πιο ευέλικτη στάση του νέου Γερμανού Καγκελάριου για το θέμα των Eurofighter, απευθυνόμενος όμως και προς την Ουάσιγκτον, θα τονίσει ότι «η πλήρης άρση των εμποδίων στη συνεργασία και το εμπόριο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη κρίσιμων δυνατοτήτων, που είναι ο κύριος σκοπός των αμυντικών δαπανών».
Το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας πλέον είναι να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία και να εξασφαλίσει το τελικό «πράσινο φως» για την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία, να πείσει τον Πρόεδρο Τραμπ να προωθήσει την άρση των κυρώσεων που αποκλείουν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και να διασφαλίσει ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στο μεγάλο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της ΕΕ.