Πρέσβης Κίνας: Οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα

Πρέσβης Κίνας: Οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα

Το μήνυμα πως υπάρχουν «σπουδαίες ευκαιρίες και ευρεία προοπτική για την ανάπτυξη των ελληνοσινικών σχέσεων», στέλνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ. Ο 16ος πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος έφτασε στη χώρα  πριν από ένα μήνα, τονίζει ότι οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο σημερινό επίπεδο των ελληνοσινικών σχέσεων, επισημαίνει πως κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα το 2019, οι δύο χώρες εγκαινίασαν μια νέα εποχή με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την Ενίσχυση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αποτυπώνοντας αναλυτικότερα το πεδίο των ελληνοσινικών σχέσεων, ο Σιάο Τζουντσένγκ εστιάζει στο Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας - Ελλάδας, στην εμβάθυνση της οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» και της Ταχείας Γραμμής Ξηράς-Θάλασσας που συνδέει την Κίνα με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, «η οποία θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων», καθώς και στην επέτειο 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 2020, φιλοδοξώντας να καταστεί νέα αφετηρία για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας

 

Παράλληλα, μεταφέρει το μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων, είναι αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και πως οι κινεζικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν στη χώρα μας.

Αναφορικά με τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, ο Σιάο Τζουντσένγκ παρατηρεί πως υπάρχει ισχυρή ανοδική τάση με ευρείες προοπτικές. Ειδικότερα, επισημαίνει πως το 2020 σημείωσαν αύξηση 6,6%, ενώ το πρώτο ενιάμηνο του 2021 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν αύξηση 43,2%.

Αντανακλώντας αυτή την τάση, ο πρέσβης διαμηνύει πως η Κίνα επιθυμεί ολοένα και περισσότερα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα να εισρέουν στην αγορά της, κάνοντας ειδική αναφορά στον κρόκο Κοζάνης, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί και στα γαλακτοκομικά. Μάλιστα, θεωρεί πως δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για την εξαγωγή πλήθους ελληνικών προϊόντων στην Κίνα με τη Συμφωνία Κίνας - ΕΕ για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο.

Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, τη χαρακτηρίζει μαγνήτη για τους Κινέζους με τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της, το όμορφο φυσικό τοπίο και τον απλό αλλά γεμάτο ζωή λαό της. Επιπροσθέτως, εκφράζει τη βούληση της χώρας του να εμβαθύνει τη διμερή τουριστική συνεργασία.

Ρόλο στην ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας - ΕΕ

 

Περαιτέρω, ξεχωριστή αναφορά κάνει για τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις. Επισημαίνει ότι οι ελληνοσινικές σχέσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι τους και ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ.

Τέλος, ειδική μνεία κάνει o Κινέζος πρέσβης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022», για τους οποίους απομένουν 100 ημέρες για την έναρξή τους.

«Με σύνθημα "Μαζί για ένα κοινό μέλλον", οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2022 θα μεταλαμπαδεύσουν στην ανθρωπότητα την ελπίδα για έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια, την αλληλοϋποστήριξη και την έγνοια για τους άλλους. Αυτός είναι ένας κόσμος όπου όλοι βαδίζουμε ενωμένοι προς το μέλλον». Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει η Κίνα στους Ολυμπιακούς. Τονίζει μάλιστα πως οι αξίες του Ολυμπισμού - ενότητα, ειρήνη, φιλία, δικαιοσύνη και πρόοδος- αποτελούν σημαντική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού.