field_kentriki_fotografia

Πετρίδης: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην έναρξη διαλόγου για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού

Παραμένουμε προσηλωμένοι και έτοιμοι για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται εντατικά και απρόσκοπτα.

Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή απονομής των πτυχίων - διακριτικών σημάτων στους απόφοιτους του 82ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων, που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, ο Χ. Πετρίδης αναφέρθηκε αρχικά στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο πλανήτης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειές του. 

Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε καταδικάσει την εισβολή και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες της ΕΕ για επίλυση του προβλήματος, σημείωσε ο κ. Πετρίδης και κατόπιν επεσήμανε: «Σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορίας, αναλογιζόμενοι και την τουρκική εισβολή που βιώνουμε εδώ και 48 χρόνια, δεν μπορούμε να παραμένουμε άπρακτοι. Οφείλουμε με νηφαλιότητα, αλλά και γενναία, να λαμβάνουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις σύμφωνα με τις αρχές και αξίες που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, προσδοκώντας σε ένα κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ποιον έχουμε απέναντί μας. Μια χώρα όπως την Τουρκία, η οποία καθημερινά δείχνει τις προθέσεις της, επιδιώκοντας μεθοδικά τη δημιουργία δύο κρατών, προχωρώντας με νέες παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη και εργαλειοποιώντας τη μεταναστευτική κρίση διευκολύνοντας την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση και την πρόκληση κοινωνικής κρίσης.

Παραμένουμε, όμως, προσηλωμένοι και έτοιμοι για έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να εξοπλίζουμε τις Ένοπλές μας Δυνάμεις και να τις διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται εντατικά και απρόσκοπτα», είπε.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως βασικός άξονας της εξωστρεφούς πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίσης η προώθηση συνεργασιών με άλλα κράτη. «Η άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, εντάσσεται στη διμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ και προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς στη διεξαγωγή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα σε κατοικημένους τόπους. Γνώσεις απαραίτητες για κάθε σύγχρονο στρατό».

Καταληκτικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσκεψη εργασίας σε ανώτατο επίπεδο στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας προωθώντας τη βούλησή μας για στρατηγική συνεργασία σε θέματα άμυνας. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».