Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για F-35: Το πιο προηγμένο αεροσκάφος που θα έχει πετάξει ποτέ στην Ελλάδα

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για F-35: Το πιο προηγμένο αεροσκάφος που θα έχει πετάξει ποτέ στην Ελλάδα

«Όταν η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί τα F-35, θα επιχειρεί με τα ίδια αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία», τόνισε στην ομιλία της σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας για τα 250 χρόνια από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 

«Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα. Η Ελλάδα θα επιχειρεί στο πλευρό των ΗΠΑ, στο πλευρό άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η Αμερικανίδα πρέσβης, αναφερόμενη στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35.

«Δεν υπάρχει κανένα κενό στις δυνατότητες, ο σχηματισμός είναι απολύτως συμπαγής. Αυτό θα είναι το πιο προηγμένο αεροσκάφος που θα έχει πετάξει ποτέ στην Ελλάδα και θα είμαστε περήφανοι να πετάξουμε μαζί σας», επισήμαινε η Αμερικανίδα πρέσβης.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει παραγγείλει αρχικά 20 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35A, με δυνατότητα απόκτησης ακόμη 20.

Η παραγωγή των αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσει το 2027, ενώ οι παραδόσεις στις ΗΠΑ θα αρχίσουν το 2028. Τα πρώτα F-35 αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα το 2030 και να ενταχθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Να σημειωθεί ότι η καθιερωμένη εκδήλωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας πραγματοποιείται παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

J. Huck (Επιτετρ. πρεσβείας ΗΠΑ): Τα F-35 θα αλλάξουν το τι μπορεί να κάνει η ελληνική αεράμυνα

Υπενθυμίζεται ότι ο Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Joshua Huck, αναφερόμενος στην ένταξη των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Athens Defence Conference που οργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), τόνισε πως «όταν πετάμε το ίδιο αεροσκάφος, είμαστε μία ομάδα»

Συγκεκριμένα, ανέφερε, η απόκτηση των F-35 «θα αλλάξει το τι μπορεί να κάνει η ελληνική αεράμυνα», καθώς η Ελλάδα θα διαθέτει το ίδιο αεροσκάφος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι δυνατότητες συνεργασίας. Όταν πετάμε το ίδιο αεροσκάφος, είμαστε πλήρως συμβατοί. Είμαστε μία ομάδα», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη νέα συνεργασία της Ελλάδας με την Εθνοφρουρά της Πολιτείας της Φλόριντα (Florida National Guard), στο πλαίσιο του State Partnership Program, το οποίο ξεκινά φέτος και, όπως είπε, θα αποτελέσει μια μόνιμη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το πρόγραμμα προβλέπει κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, ενώ οι επιμέρους όροι του βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση και θα ακολουθήσει η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU).

Ο κ. Huck χαρακτήρισε το State Partnership Program «ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνοντας ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και στη δημιουργία μακροχρόνιων συνεργασιών. «Όταν ξεσπά μία κρίση, δεν καλείς έναν ξένο. Καλείς έναν εταίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τόνισε ότι αυτές εδράζονται σε κοινές αξίες και θεμέλια με ιστορία αιώνων. Υπενθύμισε ότι, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η Ελλάδα αποτελεί τη γενέτειρα της δημοκρατίας και των αξιών που διαμόρφωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ επισήμανε ότι εκατομμύρια Έλληνες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του αμερικανικού ονείρου και αποτελούν κρίσιμο στοιχείο των διμερών σχέσεων.

Όπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί έναν ολοένα και σημαντικότερο εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ήδη επιτύχει τον στόχο για τις αμυντικές δαπάνες που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ χαρακτήρισε τη γεωστρατηγική της θέση ιδιαίτερα σημαντική. Αναφέρθηκε επίσης στις συνεχείς επαφές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, με την ελληνική ηγεσία, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν εκπαιδεύεται απομονωμένα, αλλά δίπλα στις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις του κόσμου. Όπως είπε, οι κοινές ασκήσεις δεν ενισχύουν μόνο την αποτρεπτική ικανότητα, αλλά συμβάλλουν και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποκτήσει μόνη της.

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας προσφέρει σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες εντάσσονται πλέον στο διεθνές αμυντικό οικοσύστημα, ενώ οι αμερικανικές επενδύσεις δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «σε έναν αβέβαιο κόσμο, οι χώρες είναι πιο δυνατές όταν είναι ενωμένες».