Καλίν: Η Τουρκία θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε επέκταση άνω των 6 μιλίων
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Καλίν: Η Τουρκία θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε επέκταση άνω των 6 μιλίων

«Οποιαδήποτε επέκταση άνω των 6 μιλίων, όχι 12 μιλίων, θα αντιμετωπίσει την άμεση αντίρρηση, την αντίθεση και τη σφοδρή αντίσταση από την Τουρκία» προειδοποίησε ο ειδικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων NTV.

Διότι, όπως υποστήριξε, εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα «χωρικά ύδατα στην Κρήτη, τα πλοία μας θα βγαίνουν στη Μεσόγειο από τα ελληνικά χωρικά ύδατα». Και αυτό, συμπλήρωσε, «δεν θα το αποδεχθούμε. Είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου».

Κατά το επιχείρημά του, «η επέκταση της Κρήτης στα 12 μίλια σημαίνει πως ένα πλοίο δικό μας ή διεθνές πλοίο που ξεκινά από την Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή τις δικές μας περιοχές στο Αιγαίο, για να φτάσει στη Μεσόγειο θα πρέπει να περάσει μόνο από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είναι εναντίον τους διεθνούς δικαίου, του δικαίου της Θάλασσας και τoυ εθιμικού δικαίου».