7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Ο E. Rama προαναγγέλλει συμφωνίες στη συνάντηση με Αλ. Τσίπρα και θέλει λύση μέσα… στην άνοιξη

Ο E. Rama προαναγγέλλει συμφωνίες στη συνάντηση με Αλ. Τσίπρα και θέλει λύση μέσα… στην άνοιξη

Λύση σε όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα μέχρι και την Άνοιξη προβλέπει μετα τον Z. Zaev και ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama σε συνεντευξη του λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, προκαλώντας πολλα ερωτηματικά για το τι εχει συμβεί πραγματικά στους δύο γύρους συνομιλιών που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και D. Bushati.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων που εκκρεμούν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν την επόμενη άνοιξη» δήλωσε ο κ. Rama στο «Report TV» εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα ότι έτσι οι δυο χώρες θα περάσουν σε μια «νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας που τα προβλήματα του παρελθόντος δεν θα εμφανίζονται ως προβλήματα του μέλλοντος και οι σκιές του παρελθόντος θα αφεθούν στο παρελθόν».

Ο κ. Rama μιλώντας στο “5 Pyetje nga Babaramo”, αποκάλυψε ότι η συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα γίνεται για την εξειδίκευση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με τις συμφωνίες που εχουν μέχρι τωρα επιτευχθεί» και ότι οι λεπτομέρειες των συμφωνιών θα αποτυπωθούν είτε σε κείμενα που θα λάβουν νομική ισχύ, είτε μέσω μιας νέας πλατφόρμας στρατηγικής συνεργασίας.

Ο κ. Rama «καίγεται» να κλείσει το μέτωπο με την Ελλάδα καθώς ήδη αντιμετωπίζει εντονότατη κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για την αδυναμία (ενίοτε και απροθυμία) της κυβέρνησής του να εκπληρώσει τους όρους που εχουν τεθεί από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, καθώς και για την μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη.

Ο κ. Rama δεν θα ήθελε να έχει και τις εκκρεμότητες με την Ελλάδα να βαραίνουν περισσότερο την ζυγαριά εις βάρος της Αλβανίας, όταν έρθει η ώρα τον Μάιο να αποφασισθεί εάν η Αλβανία πληροί τα κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Πάντως προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ομιλεί για συμφωνία, χωρίς να έχει υπάρξει καμία αντίστοιχη ενημέρωση από ελληνικής πλευράς και κυρίως χωρίς να εχει διευκρινισθεί εάν οι Αλβανοί και ο κ. Rama έχουν αποσύρει πλήρως και οριστικά από την ατζέντα το Τσάμικο ζητημα και ότι η έναρξη της επιχείρησης αναζήτησης εκταφής και ταφής των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν εχει συνδεθεί με άλλες «εκκρεμότητες του Β Παγκοσμίου Πολέμου» όπως απαιτούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες τα Τίρανα.

Ν. Μ.