Xτυπάει την πόρτα των 900 μονάδων o Γενικός Δείκτης

Xτυπάει την πόρτα των 900 μονάδων o Γενικός Δείκτης

Εβδομάδα κερδών 2,22% για το ΧΑ, στον απόηχο του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον και της δικαιολογημένης στρέβλωσης που προκάλεσε στις γραμμές των επενδυτών, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με καλό κλίμα και αισιοδοξία για συνέχιση της ανόδου, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να κλείσει έστω και οριακά θετικός σήμερα στο (+0,04%, 898,63 μονάδες) μετά από 9 εναλλαγές προσήμου και μια συνεδρίαση χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ένας Δείκτης που μπήκε άμεσα εντός του πολύμηνου ατασικού σχηματισμού τον οποίο κινδύνευσε να χάσει τη «Μαύρη Παρασκευή» με την απώλεια των 870 μονάδων, επιδεικνύοντας ωριμότητα που θα μας χρειαστεί και για τη συνέχεια, στον δρόμο για τις 930.

Η κοντινή στήριξη οριοθετείται στις 892 με κύρια τις 885, ενώ υπενθυμίζουμε ότι απορρόφησε πλέον το πτωτικό χάσμα της «Μαύρης Παρασκευής», αντιμετωπίζοντας ανοιχτά σήμερα την επαναφορά του στα «προ Όμικρον» υψηλά επίπεδα.

Κατά τα άλλα, η διάχυση ήταν μέτρια, καθώς μονάχα 56 μετοχές έκλεισαν ανοδικές έναντι 50 πτωτικών και 61 αμετάβλητων. Η συναλλακτική δραστηριότητα επίσης ήταν χαμηλή, στα 37,1 εκατ. ευρώ και μάλιστα με 6,85 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, μην εξασφαλίζοντας ασφαλή συμπεράσματα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και επουδενί λόγο δεν μπορούμε να δούμε υποστήριξη της ανοδικής τάσης με τέτοια εικόνα.

Οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ απορρόφησαν τους μεγαλύτερους όγκους με 6,68 και 6,08 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ μόλις 7 μετοχές κατάφεραν να σηκώσουν τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου, με τις περισσότερες στο ταμπλό (πλην του ΟΠΑΠ) σε χαμηλότερο του μεσοσταθμικού.

Νικητές σε εβδομαδιαία απόδοση ήταν, από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι μετοχές των ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΕΛΧΑ και ΕΕΕ με μικρές διαφορές (+4,48%, +4,28%, +4,19%, 3,99% και 3,97% αντίστοιχα), ενώ από τις «μικρότερες», εντύπωση προκάλεσαν οι μετοχές της Quality&Reliability και του Καμπά (14,49% και 14,29%), αμφότερες να ετοιμάζουν μεγαλύτερη κίνηση.

Απεναντίας, η υπερπρωταθλήτρια Epsilon έμεινε παραδόξως πίσω με -9,59%, δίνοντας και πάλι ευκαιρία επανεισόδου για όσους ακολουθούν τασικές μετοχές, ανεξάρτητα με το πόσο «ακριβές» είναι. Παρεμπιπτόντως, στην Epsilon παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα, με τους τζίρους 4 φορές του μεσοσταθμικού (49150 μετοχές), όπως εξάλλου και στην Performance (9 φορές, στα 137 χιλ. τεμάχια)

Από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται αύξηση τζίρου, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη λήξη των ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου, κάτι που ήδη αρχίζει να διαφαίνεται (σήμερα στα ΣΜΕ της ΔΕΗ με 3001 τμχ στον Μάρτιο 2022, της Cenergy με 7584 και της Alpha με 9793). Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου η παραδοσιακή ενεργοποίηση των Α/Κ για τη λήξη του έτους.

Στα διεθνή, και με δεδομένο ότι απομακρύνεται η κινδυνολογία για την οποιαδήποτε επίδραση θα είχε η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, έχει μείνει ένα μεγάλο αγκάθι, αυτό των πληθωριστικών πιέσεων, τόσο σε Ευρωζώνη (4,9% τρέχων) όσο και σε ΗΠΑ.

Ειδικότερα για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανακοινώθηκαν σήμερα τα νέα στοιχεία για τον εγχώριο πληθωρισμό, τα οποία ναι μεν ήταν αναμενόμενα στο 6,8% από 6,2% τον περασμένο μήνα, ωστόσο αν αναλογιστεί κανείς το ύψος αυτό, είναι από μόνο του ιδιαίτερα αξιόλογο. Και αυτό, πλην άλλων, για δύο λόγους.

Αφενός συγκρινόμενο με το αντίστοιχο ύψος των επιτοκίων και των αποδόσεων της αγοράς χρήματος (στο 1,27 η απόδοση στη λήξη του 5ετούς, 1,48% του 10ετούς και μόλις 1,86% του 30ετούς) διαφαίνεται η μεγάλη φθορά που υφίσταται η ονομαστική αξία του χρήματος, κάτι που εξάλλου προσπαθεί να αντισταθμίσει η αγορά συναλλάγματος με την προεξοφλητική ανατίμηση του δολαρίου (1,1280 δολάρια για ένα ευρώ, 1,3210 για τη λίρα, 1,08 για το ελβετικό φράγκο και 0,88 για 100 γιέν).

Αφετέρου, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιον ρυθμό αύξησης του ΔΤΚ έχουμε να δούμε 39 έτη από τον Ιούνιο του 1982 (αναρωτηθείτε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε, με τον S&P 500 στις...130 μονάδες και τη μετοχή της Coca Cola κάπου στο... 1,5 δολάριο), είναι προφανές ότι πολλές ισορροπίες έχουν χαθεί, με το πιο αξιοπερίεργο να είναι η - έως και - αδιαφορία της αγοράς μετοχών σε τέτοιον κίνδυνο, και τη Wall Street μια ανάσα από τα ιστορικά της υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακύκλωση κεφαλαίων ευνοείται ακόμα, και η μόχλευση είναι παραδόξως στα ίδια επίπεδα με αρκετούς μήνες πριν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.