Veolia: Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος διαχείρισης νερού
Shutterstock
Shutterstock

Veolia: Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος διαχείρισης νερού

Η διαχείριση και επεξεργασία νερού, η ανακύκλωση και η επεξεργασία απορριμάτων εντάσσονται στην ευρύτερη βιομηχανία Environmental Services, η οποία είναι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο μετά την πράσινη μετάβαση του τομέα της ενέργειας. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Στην Ευρώπη, η Veolia Environnement είναι ένας από τους πιο γνωστούς παγκόσμιους προμηθευτές περιβαλλοντικών υπηρεσιών, με ισχυρή παρουσία και στους πέντε τομείς, στο νερό και στα λύματα, στη διαχείριση αποβλήτων, στην ενέργεια και τις υπηρεσίες μεταφοράς.

Μέσω της θυγατρικής της Veolia Water Technologies, η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει εγκαταστάσεις παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων σε όλο τον κόσμο, τόσο για λογαριασμό κρατών όσο και για λογαριασμό βιομηχανικών ομίλων.
Επίσης παράγει εξοπλισμό φιλτραρίσματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φιλτραρίσματος υπό πίεση.

Για την εταιρεία έχουμε μιλήσει διεξοδικά ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 –περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- οπότε σήμερα θα δούμε την εξέλιξη της από πλευράς επιδόσεων κερδοφορίας, αλλά και τις νέες καινοτομίες που της εξασφαλίζουν μια ηγετική θέση στον τομέα της αφαλάτωσης, έναν τομέα για τον οποίο αναμένουμε έκρηξη του κύκλου εργασιών από την επόμενη δεκαετία.

Ισχυρό το πρώτο τρίμηνο του 2024

Η Veolia ανέφερε ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο το 2024, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Estelle Brachlianoff και τον CFO Claude Laruelle να προβαίνουν σε εντυπωσιακές εκτιμήσεις για τις προοπτικές του 2024. 

Οι επιδόσεις της Veolia στο πρώτο τρίμηνο δημιουργούν ισχυρό προηγούμενο για το υπόλοιπο του 2024, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει με επιτυχία προκλήσεις όπως η λειψυδρία και οι διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας. 

Με ισορροπημένο γεωγραφικό αποτύπωμα και ηγετική θέση στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες, η Veolia φαίνεται σε καλή θέση να κεφαλαιοποιήσει τις τάσεις της παγκόσμιας ζήτησης και να επιτύχει τους οικονομικούς και στρατηγικούς της στόχους.

Περνώντας στα νούμερα, οι  πωλήσεις  έφτασαν τα 11,5 δισ. ευρώ- αύξηση 3,9% -εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τις τιμές της ενέργειας. Τα EBITDA παρουσίασαν επίσης σημαντική ανάπτυξη, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο με το στρατηγικό της πρόγραμμα GreenUp και τους οικονομικούς στόχους για το έτος.

Συγκεκριμένα, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 1,624 δις ευρώ και το τρέχον EBIT αυξήθηκε κατά 11,1% στα 843 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό  χρέος παραμένει υπό έλεγχο και ευθυγραμμισμένο με τους στόχους, ενώ την ίδια στιγμή τα επιτυχημένα συμβόλαια και οι στρατηγικές εξαγορές ενίσχυσαν  ακόμα περισσότερο τη θέση της Veolia στην αγορά.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία επιβεβαίωσε τους οικονομικούς της στόχους για το 2024, με επίκεντρο την αύξηση EBITDA 5-6% και επίτευξη καθαρού εισοδήματος άνω των 1,5 δις ευρώ, παρά τον αναμενόμενο  αντίθετο άνεμο συναλλάγματος  πέριξ των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο EBITDA.

Έως το 2027 η Veolia στοχεύει σε 8 δις ευρώ EBITDΑ, με μέση αύξηση 6% στα EBITDA και 10% μέση αύξηση στα καθαρά αποτελέσματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιδόσεις της εταιρείας έπαιξε ο τομέας Νερού και Αποβλήτων, με το Water Tech να εμφανίζει ανάπτυξη κατά 15%.  (σ.σ:Οι παραγγελίες είναι αυξημένες κατά 50%).

Η επιχείρηση Water Technologies σημείωσε πωλήσεις 1.156 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +15,3%, λόγω ανάπτυξης στο WTS, ήτοι στις επιχειρήσεις Μηχανικών Συστημάτων και Χημικών Λύσεων, καθώς και από την ανάπτυξη της VWT στις Υπηρεσίες και τις Τεχνολογίες.

Το στρατηγικό πρόγραμμα της Veolia, GreenUp -περιλαμβάνει τη Water Technologies, τα Απόβλητα, τη Βιοενέργεια και την Ενεργειακή Απόδοση- έχει ξεκινήσει με ταχύ βηματισμό και προσβλέπει σε επίτευξη πρόσθετης αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ η μοναδική θέση της εταιρείας της δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, όπως η επεξεργασία PFAS.

Στους πιο αδύναμους τομείς τώρα, η ενεργειακή δραστηριότητα μειώθηκε κατά 16,5% λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και του ήπιου καιρού, ενώ σημειωτέον ότι κατά το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία αντιμετώπισε αυξημένες αποσβέσεις και προβλέψεις. 

Η μερισματική απόδοση είναι πέριξ του 4%,  απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας να επιστρέφει αξία στους μετόχους, έχοντας διατηρήσει τις πληρωμές μερισμάτων για 24 συναπτά έτη. 

Οι καινοτομίες της εταιρείας που εξασφαλίζουν τον μελλοντικό κύκλο εργασιών

Αν και ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) της Veolia είναι πέριξ  του 24- τουτέστιν η  μετοχή διαπραγματεύεται σε αποτίμηση που είναι σύμφωνη με τη βραχυπρόθεσμη αύξηση των κερδών της -  εντούτοις για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, η μεγάλη εικόνα βρίσκεται στη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου Νερού και Aποβλήτων του Ομίλου.

Υπενθυμίζουμε ότι με περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, η Veolia είναι σημαντικός παίκτης στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού παγκοσμίως. 

Ο Όμιλος έχει φέρει επανάσταση σε αυτήν την τεχνολογία για να την κάνει ακόμα πιο ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον.  

Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε μια σύμβαση 320 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σχεδιασμό της μονάδας αφαλάτωσης Hassyan στο Ντουμπάι, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια στον κόσμο. 

Χάρη στην τεχνολογία αντίστροφης όσμωσης τελευταίας γενιάς, αυτή η εξαιρετικά αποδοτική μονάδα θα υπερηφανεύεται για κατανάλωση ρεκόρ 2,9 kWh/m3, 35% μικρότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Προϊόν της τεχνογνωσίας του ομίλου Veolia, αυτό το εργοστάσιο θα παρέχει πόσιμο νερό σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα συνάδει πλήρως με τη φιλοδοξία της Veolia να προσφέρει βιώσιμες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω του στρατηγικού της προγράμματος GreenUp. 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο Όμιλος λειτουργεί ήδη αρκετές από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ras Al Khair στη Σαουδική Αραβία (1,07 εκατομμύρια m3/ημέρα) και  Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (636.000 m3/ημέρα). 

Ο Όμιλος κέρδισε επίσης μια σύμβαση για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου αφαλάτωσης Mirfa 2, της τρίτης μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι.

Στην Αυστραλία, η Veolia σχεδίασε επίσης τη μονάδα αφαλάτωσης του Σίδνεϊ, με δυναμικότητα 250.000 m3/ημέρα, η οποία καλύπτει το 15% των αναγκών της πόλης σε πόσιμο νερό. Ο Όμιλος διαχειρίζεται επίσης το εργοστάσιο του Tampa Bay στις Ηνωμένες Πολιτείες (950.000 m3/ημέρα), ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στον κόσμο.

Ο Όμιλος λοιπόν έχει ήδη επιβεβαιώσει την ηγετική του θέση στην αφαλάτωση, έναν βασικό τομέα για την εξασφάλιση της πρόσβασης στο νερό σε ξηρές περιοχές που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη πόρων γλυκού νερού αλλά και σε περιοχές που παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι εξίσου σημαντική ήταν η ανανέωση του εμβληματικού συμβολαίου με το Syndicat des Eaux de l'Île-de-France-πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπηρεσία Κοινής Ωφελείας στη Γαλλία-  για την εξεύρεση λύσεων που μας επιτρέπουν να καταπολεμήσουμε τους ρύπους, όπως το PFAS, στην κατανάλωση νερού.


Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.