Επενδυτικές ευκαιρίες με το βλέμμα στο αύριο
Shutterstock
Shutterstock
Αγορές

Επενδυτικές ευκαιρίες με το βλέμμα στο αύριο

Τα πλαγιοκαθοδικά κανάλια είναι «δώρο» για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές τιμές εισόδου σε μετοχές που προσφέρουν

- αξία μέσω μερισμάτων και εξαγορών, 

-ορατό αυξανόμενο κύκλο εργασιών στο μέλλον και 

-επιχειρηματικά μοντέλα που παρέχουν ανάπτυξη και ασφάλεια σε περιόδους ύφεσης και έντονου πληθωρισμού.

Σε πρόσφατη ανάλυση μας είχαμε αναδείξει έναν από του κλάδους που αξίζει της προσοχής μας τις διορθωτικές ημέρες, αυτόν της διαχείρισης και επεξεργασίας νερού (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Η διαχείριση και επεξεργασία νερού, η ανακύκλωση και η επεξεργασία απορριμάτων εντάσσονται στην ευρύτερη βιομηχανία Environmental Services, η οποία σύμφωνα με μελέτη της Goldman Sachs, είναι μια κατακερματισμένη βιομηχανία 1,4 τρισ. δολ. 

Δεδομένου ότι έχουμε κάνει δύο αφιερώματα σε έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του κλάδου στις ΗΠΑ, την Danaher, σήμερα θα ασχοληθούμε λίγο πιο εκτεταμένα με τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο του κλάδου στην Ευρώπη, τη Veolia.

Ο οικολογικός μετασχηματισμός της Ευρώπης έχει και γαλλικό πρόσημο

Η Veolia Environnement είναι μια γαλλική εταιρεία παροχής υπηρεσιών νερού-συμπεριλαμβανομένης της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού- διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας, που δημιουργήθηκε μέσω του spinoff των περιβαλλοντικών πόρων της Vivendi.

Η εταιρεία στην ουσία εστιάζει σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «οικολογικό μετασχηματισμό». 

Εν έτη 2022, αριθμεί περίπου 220.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και μέσω των τριών επιχειρηματικών τμημάτων της βοηθά στην ανάπτυξη πρόσβασης σε πόρους, τη διατήρηση των διαθέσιμων πόρων και την αναπλήρωσή τους. 

Όπως μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μόνο το 2021 η Veolia προμήθευσε 79 εκατομμύρια ανθρώπους με πόσιμο νερό και 61 εκατομμύρια ανθρώπους με υπηρεσίες αποχέτευσης, ενώ παρήγαγε σχεδόν 48 εκατομμύρια μεγαβατώρες ενέργειας και επεξεργάστηκε 48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους απορριμμάτων.

Η δυναμική της Suez

Η δυναμική αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εμπνευσμένες εξαγορές με επιστέγασμα τη συμφωνία για την επίσης γαλλική Suez, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού επεξεργασίας νερού και λυμάτων. 

Η Suez κόστισε 8,9 δισ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια, ενώ πέραν των μετρητών η Veolia πρόσθεσε χρέος 9,8 δις στον ισολογισμό της. Μπορεί τα 19,85 ευρώ για κάθε μετοχή της Suez να θεωρήθηκαν από πολλούς μια αρκετά «γενναιόδωρη» προσφορά, όμως οι συνέργειες αναμένεται να οδηγήσουν σε δυνατή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών. 

Προς το παρόν, οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο της συμφωνίας για την εξαγορά της Suez, με αποτέλεσμα η μετοχή να έχει πληγεί σκληρά το 2022 καθώς διαπραγματεύεται 33% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. 

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε τομείς ανάπτυξης, είναι ανθεκτική στην ύφεση και επωφελείται ελαφρώς από τον πληθωρισμό, καθώς το 70% των εσόδων συνδέεται άμεσα με τους δείκτες πληθωρισμού. Επιπλέον, τα κέρδη ανά μετοχή έχουν αυξηθεί από 5,6% στο 8,8% ετησίως, ενώ χάρη στις συνέργειες με τη Suez, αναμένεται να αυξηθούν έως και 12% ετησίως.

Υψηλή ανάπτυξη, έλεγχος κόστους, μείωση μόχλευσης

Η διάμεσος των αναλυτών τη θεωρεί φθηνή καθώς διαπραγματεύεται 6,4x τα EBITDA, 12x τα κέρδη του 2023 και περίπου 10x τα κέρδη του 2024, ενώ η μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα ανέρχεται στο 4,4%. (σ.σ: Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η πληρωμή μερίσματος είναι ετήσια και η επόμενη είναι τον Ιούλιο του 2023).

Στο κεφάλαιο της μόχλευσης τώρα, είναι αρκετά μεγάλη, καθώς συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, η μόχλευση είναι 3,7x, αλλά παραμένει ο επενδυτικός βαθμός ΒΒΒ και η εταιρεία στοχεύει να μειώσει το χρέος εντός ενός έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η συνολική μόχλευση για το 2023 θα μειωθεί στο 3,4x, ενώ εξαιρουμένων των perpetuals sub bonds, η μόχλευση πέφτει στο 2,9x το επόμενο έτος, καθώς είναι σε εξέλιξη η διάθεση περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά τη διάθεση της Suez UK και χάρη στις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, ο δείκτης μόχλευσης θα είναι πολύ χαμηλότερος από το τριπλάσιο των EBITDA, κάτι που θα δώσει περιθώρια στον ισολογισμό να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.

Ακόμα πιο αισιόδοξo είναι το guidance, με την εταιρεία να αναμένει αύξηση 40% στα κέρδη ανά μετοχή έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε παραπάνω από 2 ευρώ EPS το 2024 και 2,5 ευρώ το 2025. 

Η Veolia αναμένεται να αυξήσει το EBITDA οργανικά κατά 4%-6%, με τις συνέργειες της Suez να προσθέτουν 1%-2% σε αυτό κάθε χρόνο έως το 2024/2025. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περιθώρια ΕBITDA ανήλθαν στο 14,6% το πρώτο εξάμηνο του 2022 από 12% το 2015. Η βελτίωση των περιθωρίων από το 2015 οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στη σταθερή μείωση του κόστους. 

Τα απόβλητα αναμένεται να παραμείνουν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιχείρηση, ειδικά η επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων, υποτομέας που ενισχύεται από τη συμφωνία της Suez. Υπόψιν ότι οι αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται 12 φορές τα EBITDA του 2023, δεδομένης της ανάπτυξης στον κλάδο, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όπως οι επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές. 

Όσον αφορά τώρα την έκθεση της εταιρείας στη Ρωσία και την Ουκρανία, αντιπροσώπευε λιγότερο από το 0,5% των εσόδων το 2021, ενώ η Veolia παραχώρησε τη δραστηριότητα της στη Ρωσία εμφανίζοντας απομείωση αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Ρίσκα

Η Veolia είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία με το 25% των EBITDA το 2021 να προέρχονται από τη Γαλλία, το 41% από την υπόλοιπη Ευρώπη και το 34% εκτός Ευρώπης. Ως εκ τούτου η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι κάτι πο μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος των πελατών της και άρα και ένα μεγάλο ποσοστό των μελλοντικών της συμβάσεων. 

Η φορολογική νομοθεσία μπορεί επίσης να αλλάξει, ενώ οι κίνδυνοι ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο είναι πολύ υψηλότεροι από ό,τι στις ΗΠΑ. Επιπλέον η μετοχή δέχεται πιέσεις και από την αποδυνάμωση του ευρώ.

Επίσης, πολλοί αναλυτές περιμένουν περισσότερα δείγματα γραφής από τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο Estelle Brachlianoff, η οποία είναι μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι της Veolia.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.