Καθώς το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης ανάκαμψης, οι παγκόσμιοι επενδυτές αναρωτιούνται: θα καταφέρει τελικά ένα ασθενέστερο δολάριο να δώσει ώθηση στις κινεζικές μετοχές Α (A-shares), ή θα είναι τα οφέλη αυτή τη φορά πιο περιορισμένα;
Σύμφωνα με την UBS, «ένα ασθενέστερο δολάριο είναι θετικό για τις παγκόσμιες μετοχές, ιδίως για τις αναδυόμενες αγορές (EM). Με βάση τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, μείωση 10% στον δείκτη δολαρίου DXY προσθέτει κατά μέσο όρο 9% στην σχετική απόδοση των αναδυόμενων αγορών».
Ωστόσο, για τις κινεζικές μετοχές Α, το όφελος ενδέχεται να είναι περιορισμένο. Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του δείκτη Α ήταν μόλις 3,4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι η ώθηση από εισροές κεφαλαίων λόγω ασθενούς δολαρίου παραμένει μάλλον μέτρια, επισημαίνει η UBS. Επιπλέον, οι μετοχές Α αντιστοιχούν μόνο στο 17% του δείκτη MSCI China, γεγονός που υπογραμμίζει τη σχετικά μικρή τους σημασία στα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Το μεγαλύτερο όφελος αναμένεται σε κλάδους με υψηλή έκθεση σε δολαριακό χρέος, όπως οικιακές συσκευές, μεταφορές, μη σιδηρούχα μέταλλα και ηλεκτρονικά. Αυτοί οι τομείς είναι πιθανό να δουν ενίσχυση κερδών λόγω μείωσης του κόστους χρηματοδότησης.
Για επενδυτές που παρακολουθούν τις διασυνοριακές δυναμικές της αγοράς, η UBS εστιάζει στο «A/H premium» - δηλαδή στη διαφορά τιμής μεταξύ των μετοχών Α (που διαπραγματεύονται σε Σανγκάη ή Σενζέν) και των μετοχών H (που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ) της ίδιας εταιρείας. Το premium αυτό λειτουργεί ως βαρόμετρο επενδυτικού κλίματος και ρευστότητας μεταξύ των δύο αγορών.
«Το A/H premium έχει συσχετισμό 0,83 με τον δείκτη DXY την τελευταία 15ετία», σημειώνουν οι αναλυτές. Αν και φαίνεται αντιφατικό, δεδομένου ότι το δολάριο Χονγκ Κονγκ είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο, το premium συνήθως αυξάνεται όταν ενισχύεται το δολάριο - κυρίως λόγω διαφορών στη ρευστότητα εντός και εκτός Κίνας, και όχι λόγω των άμεσων επιδράσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Οι μετοχές H, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε δείκτες αναδυόμενων αγορών, έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις πρόσφατες παγκόσμιες εισροές κεφαλαίων, την ώρα που η ρευστότητα στις μετοχές Α παραμένει περιορισμένη.
Κοιτώντας προς το μέλλον, η UBS αναμένει ότι το A/H premium θα «παραμείνει στο κατώτατο όριο του μεσοπρόθεσμου εύρους του» κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, εκτός κι αν υπάρξει σημαντική αύξηση της ρευστότητας στις μετοχές Α.
Παρόλο που οι επενδυτικές ροές μέσω του Southbound (επενδύσεις από την Κίνα προς μετοχές εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ) έχουν εκτοξευθεί, η επιπλέον ρευστότητα προς τις μετοχές Α παραμένει περιορισμένη - γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε ώθηση από ένα ασθενέστερο δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει συγκρατημένη.