Θα «χτυπήσει» τα 100 δολάρια το πετρέλαιο; Σε κάποιες αγορές το κάνει ήδη!
Shutterstock
Shutterstock
Reuters

Θα «χτυπήσει» τα 100 δολάρια το πετρέλαιο; Σε κάποιες αγορές το κάνει ήδη!

Με τους επενδυτές και τους εμπόρους πετρελαίου να έχουν επικεντρωθεί σε ένα ράλι τιμών πετρελαίου που έχει πλησιάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ορισμένες ποιότητες αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται ήδη πάνω από αυτό το ψυχολογικό όριο, υπογραμμίζοντας την προσδοκία «σφιχτής» προσφοράς.

Η τελική τιμή του νιγηριανού αργού Qua Iboe ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG QUA-E. Το αργό Tapis της Μαλαισίας έφτασε τα 101,30 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σε έκθεσή του ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής της σουηδικής τράπεζας SEB.

Το πετρέλαιο έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο του 2023, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην προοπτική ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της ομάδας ΟΠΕΚ+, τα περισσότερα άλλα μέλη της οποίας περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

«Η συνολική κατάσταση είναι ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν σταθερό έλεγχο της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Schieldrop.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Brent, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς LCOc1, διαπραγματεύονταν έως και 94,89 δολάρια τη Δευτέρα και το σχετικό σημείο αναφοράς που χρησιμοποιείται για τη διαπραγμάτευση μεγάλου μέρους των φυσικών φορτίων του κόσμου, το οποίο ονομάζεται χρονολογημένο Brent BFO-, βρισκόταν λίγο πάνω από τα 96 δολάρια σύμφωνα με την LSEG.

Το Qua Iboe, και ορισμένα άλλα αργά πετρέλαια που τιμολογούνται έναντι του Brent, βρίσκονται ήδη πάνω από τα 100 δολάρια επειδή βασίζονται στην τιμή του χρονολογημένου Brent συν μια διαφορά ή πριμοδότηση σε μετρητά, η οποία εκτιμάται επί του παρόντος από την LSEG σε περίπου 4,25 δολάρια το βαρέλι BFO-QUA.

Ο Schieldrop δήλωσε ότι το dated Brent είναι πολύ πιθανό να κινηθεί πάνω από τα 100 δολάρια, καθώς "μόνο θόρυβος χρειάζεται για να το φέρει πάνω από αυτά". Η ελβετική τράπεζα UBS βλέπει τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent να φτάνουν σε τριψήφιο νούμερο.