Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο με τους προβολείς στη ΔΕΗ

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο με τους προβολείς στη ΔΕΗ

Το εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης ήταν το χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόλις 3,72 μονάδες από το χαμηλό (902,59) έως το υψηλό ημέρας (906,31).

Προφανώς, μια τέτοια συμπεριφορά υποδεικνύει τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές, η οποία οφείλεται σε δύο -κυρίως- παράγοντες: την ΑΜΚ της ΔΕΗ και την κρίσιμη επικείμενη ανακοίνωση του Προέδρου της Fed.

Από τη μία, είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ είναι βαρύνουσας σημασίας για τη μακροπρόθεσμη πορεία της εταιρείας, για λόγους που έχουν παρατεθεί κατά καιρούς. Είναι όμως και πολύ ενδιαφέρουσα από επενδυτικής άποψης, κυρίως για μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς αντικειμενικά αφορά σε μια πολύτιμη τοποθέτηση.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται τόσο από την -αναμενόμενη- αθρόα συμμετοχή από το πρώτο κιόλας λεπτό όσο κι από το γεγονός ότι τελικά τα προς άντληση κεφάλαια είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με την αρχική - ήδη αισιόδοξη - πρώτη συζήτηση των 750 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό συνυπολογίζεται και η πλήρης στήριξη της κυβέρνησης στο όλο εγχείρημα, που αν και έχει προδιατυπωθεί και αξιολογηθεί στο ταμπλό, ακόμα και πρόσφατα δια στόματος πρωθυπουργού αντλήθηκαν μηνύματα υπέρ του κεντρικού ρόλου που καλείται να παίξει η ΔΕΗ (και παρεμφερή σχήματα) στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι η Fed έχει ανέβει στο τρενάκι της μεταστροφής της νομισματικής της πολιτικής (σε πιο σφιχτή), καθώς ο πληθωρισμός έχει γίνει πλέον μεγάλο σκουπιδάκι για να κρυφτεί κάτω από το χαλί της αυτοδιόρθωσης. Τούτο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι αγορές θα καταρρεύσουν, καθώς όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες, και κυρίως στο λεκτικό του Προέδρου.

Κρίσιμα παραμένουν τα ερωτήματα του ρυθμού (ταχύτητας) εκτροπής των στόχων και του χρονοδιαγράμματος, ώστε να αξιολογηθεί αν τα μεγάλα fund θα έχουν ευκολία μετακίνησης των κεφαλαίων χωρίς να πληγεί η εκείθεν χρηματαγορά. Σήμερα και αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο, και αναμένονται  διευκρινίσεις. Πάντως, προσώρας οι ΗΠΑ καταγράφουν και νεότερα υψηλά, με τον S&P 500 να "γράφει" την 12η ανοδική (αν κλείσει θετική) στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια σκηνή, δεν θα ήταν απίθανη μια κίνηση της ΔΕΗ πριν την είσοδο νέων χαρτιών, τουλάχιστον μέχρι τα 10,50 ευρώ. Όπως δεν θα ήταν απίθανο να δούμε και τον Γενικό Δείκτη στις 940 μονάδες. Αυτό επιβεβαιώνεται από την - για άλλη μια φορά - τρομερή συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου (ΔΤΡ +0,24%), με τις ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ να καταγράφουν και νέα υψηλά κίνησης.

Ο σημερινός τζίρος ήταν μέτριος, όπως θα έπρεπε να συνοδεύει μια τόσο στενού εύρους συνεδρίαση, στα 57 εκατ. ευρώ με 11,87 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Δείκτης έδωσε και πάλι σήμα με την επιστροφή στις 903 μονάδες, εν είδει επιβεβαίωσης από την χθεσινή ανοδική διάσπαση του βραχυπρόθεσμου αρνητικού momentum.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.