Eντείνεται η αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια μετά την κλιμάκωση της έντασης από τη Ρωσία. Το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία οδήγησε σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου 17%, ενώ χθες Τρίτη νέο sell - off επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο Νasdaq έκλεισε με απώλειες 3,95%, o Dow Jones έχασε 2,38% και ο S&P 500 έχασε 2,81%. Στην Ευρώπη οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημα με τον Dax να χάνει 1,2%. Aναλυτές εκτιμούν πως έχουμε μπει σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια.
Χθες, οι ευρωαγορές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν σε θετικό έδαφος, με τους πωλητές να βγαίνουν μπροστά μετά τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Stoxx 600 έχασε 0,9% στις 441 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 1,2% στις 13.756 μονάδες, ο FTSE παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.424 μονάδες και ο CAC έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 6.414 μονάδες.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου δημιουργούν επιπρόσθετη ανησυχία στις αγορές καθώς δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Αντιθέτως, η Ρωσία προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία ,τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.
O Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι δήλωσε ότι είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Νωρίτερα χθες, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει απειλή να κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «θρασύτατες».
Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για πόλεμο και στη Μολδαβία, μετά την πυραυλική επίθεση κατά της γέφυρας Ζατόκα του ποταμού Δνείστερου στην περιοχή της Οδησσού που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας και αποτελεί πλήγμα στρατηγικής σημασίας.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πραγματοποίηση της απειλής της Ρωσίας για κόψιμο προμηθειών αερίου σε χώρες που αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, αρχής γενομένης από την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η αγορά ανησυχεί πως θα έχουμε παρόμοιες κινήσεις και σε άλλες χώρες, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολωνίας πως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας ίσως αναγκάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αναμένεται περαιτέρω άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου και ένταση της αβεβαιότητας στις αγορές.
Χαρακτηριστικό είναι πως όταν δημοσιοποιήθηκαν επίσημα οι ρωσικές προθέσεις το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο έως 17%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις παραγγελίες φυσικού αερίου και πετρελαίου από τις ΗΠΑ συνεχίζοντας την τάση που έχει ξεκινήσει από πέρυσι το φθινόπωρο. Οι ποσότητες εισαγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη είναι ήδη στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια η αυξημένη ζήτηση στέλνει στην Ευρώπη τα tanker που έχουν χωρητικότητα 2 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, όπως αυτό που προ ημερών έφτασε στο Μπιλμπάο συνεχίζοντας στη Γερμανία και την Ολλανδία.