Σε υψηλό δυόμισι μηνών στο Χ.Α. με νέους πρωταγωνιστές

Σε υψηλό δυόμισι μηνών στο Χ.Α. με νέους πρωταγωνιστές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ιδιαίτερα ανθεκτική έχει καταστεί τελευταία η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία επεκτείνει το ανοδικό της σερί, εν μέσω αναδίπλωσης των short αλλά και εν μέσω εναλλαγής πρωταγωνιστών, καθώς λαμβάνει χώρα αναδιάταξη και rotation χαρτοφυλακίων.

Ασχέτως με την εγχώρια πολιτικοοικονομική διαμάχη, φαίνεται πως η αγορά ποντάρει στο θετικό σενάριο, όχι μόνο για τις τράπεζες και τα stress tests αλλά και ευρύτερα. Αυτό που διακρίνουμε τελευταία είναι η εναλλαγή πρωταγωνιστών, καθώς παρά τη μερική – και εύλογη – κόπωση των τραπεζών μετά το ράλι, άλλα ισχυρά blue chips βγαίνουν στο προσκήνιο και «τραβούν» υψηλότερα την αγορά.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που προσδίδει νέο ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ πιστοποιεί για ακόμη μια φορά ότι ο παράγοντας ψυχολογία είναι ένας κυρίαρχος καταλύτης σε κάθε περίπτωση, κάθε συγκυρία... Μετοχές που έως πρότινος είχαν βυθιστεί σε χαμηλά δύο ή και τριών μηνών, πλέον πλησιάζουν εκ νέου τα υψηλά τους, καθώς η πρόσφατη αφύπνιση των τραπεζών ξύπνησε αντανακλαστικά και ευρύτερα.

Και όλα αυτά, παρ'' ότι τίποτα δεν άλλαξε κάτι μέσα σε δύο – τρεις εβδομάδες σ'' ό,τι αφορά την... ποιότητα, τις προοπτικές ή τα θεμελιώδη αυτών των εταιρειών – μετοχών. Αυτές όμως είναι οι αγορές, έτσι κινούνταν πάντα και έτσι θα συνεχίσουν να κινούνται. Βεβαίως, για να μην ξεχνιόμαστε, το Χ.Α. δεν έχει κάτι κάτι ιδιαίτερο πλην της ανοδικής διόρθωσης και μερικής τακτοποίησης των πτωτικών στρεβλώσεων που έλαβαν χώρα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση Novartis «σκότωσε» αδικαιολόγητα την ψυχολογία της αγοράς, σε μια συγκυρία που υπήρχε ένα καλό momentum, μετά το +9,53% που είχε κάνει το Χ.Α. το μήνα Γενάρη.

Η κυβέρνηση με απολύτως ερασιτεχνικό και ευθέως κομπογιαννίτικο τρόπο προσπάθησε να πλήξει την αντιπολίτευση, «δημιουργώντας» ένα θέμα που ταλάνισε όλη τη χώρα, φέρνοντας την τοξίνη σ'' όλο το δημόσιο βίο και την οικονομία. Συνδυαστικά με αυτό βεβαίως «κούμπωσε» και η διεθνής διόρθωση από τις αρχές Φεβρουαρίου, εν μέσω αλλαγής πολιτικής από τη Fed, γεωστρατηγικών προβλημάτων και εμπορικού πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι διεθνείς αγορές προέρχονταν από ανεπανάληπτο εννεαετές bull market με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, οπότε υπήρχαν (και υπάρχουν) περιθώρια διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών. Αντιθέτως το Χ.Α. λόγω του δημοσιονομικού εγκλωβισμού δεν είχε ακολουθήσει στο ελάχιστο τα πάρτι των αγορών διεθνώς.

Σήμερα λοιπόν, παρ'' ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την κλασική αρχική διόρθωση, εντούτοις σταδιακά οι long βγήκαν εκ νέου στο προσκήνιο, γυρνώντας το «παιχνίδι». Έτσι, διεύρυναν το ανοδικό σερί, καθώς ο Γ.Δ. έχει συμπληρώσει 6ήμερο μόνο θετικών κλεισιμάτων, ενώ στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις κλείνει θετικά στις εννέα!

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 848,71 μονάδες με άνοδο 0,76% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 850,02 μονάδες (+0,91%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 839,32 μονάδες (-0,36%) το πρώτο διορθωτικό δίωρο της συνεδρίασης.

Η αξία συναλλαγών, παρ'' ότι αρχικά κινήθηκε σε ήπιο τέμπο εντούτοις έφτασε περίπου στα αυξημένα στάνταρ αυτής της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στα 83,52 εκατ. ευρώ, με τα 27,36 εκατ. ευρώ, ήτοι το 33,36% του συνόλου, να είναι πακέτα.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο τζίρος έφτασε στα 79,66 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 81,40 εκατ. ενώ χθες Τετάρτη έφτασε στα 68,18 εκατ. ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης σήμερα ήταν η μερική κόπωση στις τράπεζες, που έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, η νέα επέλαση με τεράστιους όγκους της Εθνικής, καθώς επίσης η κινητικότητα σε μη τραπεζικά blue chips που βρήκαν στο προσκήνιο πρωταγωνιστώντας και στηρίζοντας την αγορά.

Αναφερόμαστε σε blue chips όπως Μυτιληναίος +3,33%, Viohalco +4,34%, Σαράντης +3,52%, ΟΤΕ +2,61%, Τιτάν +1,62%, ΕΥΔΑΠ +1,64%, Folli Follie +1,68%, Jumbo +1,18% και Motor Oil +1,31%.

Ο τίτλος της Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,54 ευρώ που είναι νέα υψηλά σχεδόν δέκα ετών, «σπάζοντας» με θεαματικό τρόπο αντιστάσεις και φράγματα. Χθες επανήλθε για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ πλέον αποτιμάται πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 11η θέση των κεφαλαιοποιήσεων της αγοράς. Καταλύτης για την ανάκαμψη της μετοχής είναι η αναρρίχηση των τιμών του Αλουμινίου.

Στις τράπεζες, ήπια διόρθωση 1,02% και 0,62% σημείωσαν οι Eurobank και Πειραιώς που προέρχονταν από 5ήμερο ράλι σε ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα. Η Alpha Bank συνέχισε ανοδικά +1,04%, ενώ η Εθνική έκλεισε στο +0,57%, διακινώντας όγκο 81,68 εκατ. τεμάχια, με τα 66 εκατ. τεμάχια να γίνονται σε ένα πακέτο στα 0,318 ευρώ.

Στον Mid Cap καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως MIG +3,97%, Attica Bank +3,13%, Πλαίσιο +2,73%, Fourlis +1,45%, Intracom +1,32% και Ικτίνος +1,18%. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη κατέγραψαν τίτλοι όπως Euromedica, Αγροτ. Οίκος Σπύρου, ΕΚΤΕΡ, Παΐρης, Μουζάκης, ΙΑΣΩ, Ελτράκ και Φιερατέξ, ενώ πιέστηκαν οι Βιοτέρ, Ευρωσύμβουλοι, Nexans, Lavipharm, Κρέτα Φαρμ, Quality & Reliability, Κέκροψ, ΑΕΓΕΚ, Δρομέας, Εικόνα Ήχος και Μπουτάρης.

Στο σύνολο της αγοράς 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 49 που υποχώρησαν.