Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ο... ιός της αναξιοπιστίας και της καχυποψίας έχει μεταγγιστεί πλέον στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς σε μια ημέρα «λογικής» πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών και μικρής υποχώρησης του ιταλικού χρηματιστηρίου, αλλά και σχετικά καλής συμπεριφοράς στην αγορά ομολόγων, το Χ.Α. «βούτηξε» άναρχα χαμηλότερα, με οδηγό τη Folli Follie...
Η εικόνα της Folli Follie που μετά το χθεσινό -16,47% έκλεισε σήμερα με νέες μεγάλες απώλειες, χάνοντας 24,88% υποχωρώντας στα 4,80 ευρώ που είναι νέα χαμηλά έξι και πλέον ετών, είναι η γενεσιουργός αιτία για να μπουν... δαιμόνια σ'' όλη την αγορά.
Στη μετοχή εξαϋλώνονται περιουσίες καθημερινά, καθώς προχθές Τρίτη είχε κλείσει στα 7,65 ευρώ, χθες Τετάρτη με πτώση 16,47% έκλεισε στα 6,39 ευρώ, ενώ σήμερα έκλεισε στα 4,80 ευρώ, ήτοι 1,59 ευρώ χαμηλότερα από χθες και κατά 2,85 ευρώ χαμηλότερα από προχθές! Και όλα αυτά μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.
Θυμίζουμε ότι πριν δημοσιευτεί η έκθεση του QCM η μετοχή βρίσκονταν πάνω από τα 15 ευρώ με την αποτίμηση πλέον του 1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έπεσε στα 321 εκατ. ευρώ!
Αρκετές εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του αμερικανικού fund, ο προβληματισμός είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος, καθώς τα περιθώρια στενεύουν, ουσιαστικές και πειστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί, οι επενδυτές παραμένουν στο σκοτάδι, με τη μετοχή να κατακρημνίζεται στο ταμπλό!
Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο προβεβλημένους ομίλους του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος μετά την έκθεση του QCM έχει σχεδόν διαλυθεί στο ταμπλό, με τη διοίκηση να αδυνατεί να βγει μπροστά με δυναμική και να προβάλει τα δικά της επιχειρήματα.
Και όσο η διοίκηση αδυνατεί να βγει μπροστά και να δώσει απαντήσεις, η αγορά εύλογα – όπως εξ αρχής έκανε – πιστεύει το QCM και κινείται αναλόγως...
Νέα χαμηλά 5,5 μηνών στο Χ.Α.
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, σ'' όλη την αγορά έχει μεταγγιστεί ανησυχία, αναξιοπιστία και αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να «καίγονται» συλλήβδην όλα τα χαρτιά... Υπάρχει γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας, σε μια αγορά που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε δημοσιονομική ομηρία και σε επενδυτική... καραντίνα από τη διεθνή κοινότητα των επενδυτών.
Πέρα από τη Folli Follie, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ομηρίας, το ρίσκο χώρας παραμένει και αυτός είναι ο λόγος που το Χ.Α. δε μπορεί να ξεκολλήσει από τη ζώνη των 750 - 850 μονάδων τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν επιστρέψει κάτω από τις τιμές που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ γενικότερα – και ασχέτως με τις βραχυχρόνιες εξάρσεις – παραμένουν ο μεγάλος ασθενής της αγοράς.
Από τη μία αδυνατούν να παίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, από την άλλη αυτό… αντανακλάται στο χρηματιστήριο, όπου συνεχίζουν να βολοδέρνουν χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν momentum…
Οι τράπεζες, παρά τις βραχυχρόνιες εξάρσεις (+32% τον Απρίλιο) δεν έχουν «καθαρίσει» τα χαρτοφυλάκιά τους, ούτε έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, ενώ θα συνεχίσουν για χρόνια ακόμη να ταλαιπωρούν – επενδυτικά – την αγορά.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 770,89 μονάδες με πτώση 1,79% επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα του Δεκέμβρη 2017, που σημαίνει ότι το σημερινό κλείσιμο σήμανε νέα χαμηλά πεντέμισι μηνών! Και όλα αυτά, σε μια συνεδρίαση που στο πρώτο δίωρο έφτασε έως το υψηλό των 794,05 μονάδων, όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 1,16%!
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,07 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,52%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,50% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 3,44%!
Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 5,11%, η Eurobank -3,79%, η Alpha Bank -3,32% και η Εθνική κατά 2,64%. Στο χώρο των blue chips, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΔΕΗ -3,35%, Viohalco -3,76%, Lamda Development -3,33%, ΕΥΔΑΠ -2,03%, ΑΔΜΗΕ -2,27%, Grivalia Properties -2,02%, EXAE -1,96%, ΕΛΠΕ – 1,82%, ΟΛΠ -1,86% και Aegean Airlines -1,48%. «Βράχος» η μετοχή της Σαράντης που ενισχύθηκε – σε τέτοια συνεδρίαση – σε ποσοστό 4,26%.
Στον Mid Cap μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως MIG -7,96%, Intralot -4,35%, Cenergy Holdings -3,74%, J&P Άβαξ -3%, Ελλάκτωρ -2,56%, Intracom Holdings -2,37%, MLS -1,96%, Ικτίνος -1,82% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς 37 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 84 που υποχώρησαν.