Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του πετρελαίου με το brent να καταγράφει άνοδο 3,87% και να φτάνει τα 128,11 δολάρια ανά βαρέλι. Eνδοσυνεδριακά είχε ξεπεράσει τα 130 δολάρια. Το WTI διαπραγματεύεται στα 123,67 δολάρια σημειώνοντας κέρδη 3,56%. Το ράλι συνεχίζεται μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου όπου ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικoύ πετρελαίου από τις ΗΠΑ, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι οι ΗΠΑ συζητούν ενεργά ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και οι τιμές εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει ράλι 30% από την έναρξη της εισβολής και οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να ενισχύονται.
Nωρίτερα σήμερα την απόφασή του να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε εμπάργκο εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν. Όπως είπε, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από τους συμμάχους τους και για αυτό δεν μπορούν να κάνουν και αυτοί το ίδιο βήμα.
«Από τη στιγμή που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί» είπε και αναφέρθηκε στην απελευθέρωση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα αμερικανικά αποθέματα.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κερδοσκοπήσει κατά του αμερικανικού λαού. Κάλεσε, δε, τις πετρελαϊκές εταιρείες να μην προβούν σε υπερβολικές αυξήσεις τιμών, ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος δεν είναι «δικαιολογία» για τις εταιρείες να κερδοφορούν.