Ράλι για ΔΕΗ, Πειραιώς και MIG – Νέα υψηλά 4μήνου, αναβαθμισμένο το Χ.Α.

Ράλι για ΔΕΗ, Πειραιώς και MIG – Νέα υψηλά 4μήνου, αναβαθμισμένο το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την καλύτερη – από πλευράς τζίρου και πλουραλισμού – συνεδρίαση στο νέο έτος πραγματοποίησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι το ανοδικό momentum είναι κυρίαρχο με τους long να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Η αγορά είχε να κάνει κλείσιμο πάνω από τις 820 μονάδες από τις 31 Αυγούστου, που σημαίνει ότι σήμερα υποσκέλισε όλη την πτώση του τελευταίου τετραμήνου, αναβαθμίζοντας έτσι κι αλλιώς τις προοπτικές για από εδώ και πέρα.

Από τη μία η νέα μείωση στις αποδόσεις ομολόγων που επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση του μειωμένου ρίσκου της χώρας, από την άλλη διεθνείς αναλυτές και κορυφαίου κύρους δημοσιεύματα αναφέρουν ξεκάθαρα την «επιστροφή» της Ελλάδας, είναι παράγοντες που επαναφέρουν το Χ.Α. στο επενδυτικό ραντάρ εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει (ανοδικά) τη... στρέβλωση που έχει υπάρξει, καθώς το ράλι στα ομόλογα έχει οδηγήσει τις αποδόσεις σε χαμηλό 11ετίας, ενώ οι δείκτες του Χ.Α. μόλις πρόσφατα ξεκόλλησαν από το χαμηλό εφτά μηνών! Η αγορά λοιπόν κλείνει το gap και το χάσμα των αποδόσεων με τα ομόλογα, δεδομένου ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στο υψηλό των 858 μονάδων (17 Ιουλίου), οι αποδόσεις ομολόγων σε καμιά περίπτωση δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα...

Αν και ποτέ δεν υπάρχει μια... ευθεία γραμμή σ'' όλα αυτά και ποτέ οι αγορές δεν είναι άθροισμα λογιστικών πράξεων και υπεραπλουστεύσεων, η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. έχει μεγάλα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης (ξέχωρα από τα ομόλογα), καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχασε την επαφή με το ιστορικό bull market των διεθνών αγορών.

Μολονότι το Χ.Α. είναι μια ρηχή, περιφερειακή, αναπτυσσόμενη αγορά, εντούτοις και ένα ελάχιστο μέρος από την παγκόσμια πίτα των επενδυτικών κεφαλαίων να ελκύσει, δύναται να δει ιστορική διαφορά.

Ένα μικρό – πολύ μικρό – δείγμα αυτής της διαφοράς έχει διαφανεί στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις από 12 Δεκέμβρη, όπου το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει ανοδικά στις δώδεκα εξ αυτών, έχοντας εντελώς αναβαθμισμένο προφίλ, με υπερδιπλάσιους όγκους και τζίρους, πολλαπλά πακέτα, εξαγορές ποσοστών και κινητικότητα.

Άλλωστε, ήδη ο Dow Jones ξεπέρασε (και) τον «κόμβο» των 25.000 μονάδων (!!), ο Nasdaq πάνω από τις 7.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο S&P 500 πάνω από τις 2.700 μονάδες, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης επανήλθε με θεαματικό τρόπο σήμερα πάνω από τις 13.100 μονάδες!

Με πλουραλισμό και διεύρυνση πρωταγωνιστών

Έχει ενδιαφέρον ότι σ'' όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά αρκείται μόνο σε ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κάτι που έγινε και χθες και σήμερα, όμως οι long επιβάλουν – τελικά – το ρυθμό τους, αναγκάζοντας και τις short θέσεις να αλλάξουν.

Παράλληλα, το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο που διαβλέπουμε τελευταία, είναι ότι ξυπνούν και μετοχές που είχαν (υπερ)πιεστεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Πειραιώς, ΔΕΗ και MIG που καλύπτουν σημαντικό από το χαμένο έδαφος, κάτι που ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο.

Η Πειραιώς έφτασε να χάνει άνω του 55% μέσα στο 2017, πέφτοντας στα 800 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση εν μέσω σεναρίων καταστροφής και διώξεων. Όμως, το Δεκέμβριο, η βελτίωση στα ομόλογα και κάποιες άλλες προσαρμογές σε πολλά επίπεδα, έστειλαν τον τίτλο στο +30,1% και στην πρώτη θέση σ'' όλο τον FTSE 25.

Τελικώς η Πειραιώς έβγαλε το έτος με πτώση 26,6%, δεύτερη σε απώλειες πίσω από τη ΔΕΗ που υποχώρησε το περασμένο έτος 32,5%. Την Τρίτη η Πειραιώς έκανε ράλι +12,38%, ενώ σήμερα συνέχισε στο +4,05% και στα 3,60 ευρώ, ενώ τέλη Νοέμβρη ήταν στο ιστορικό χαμηλό των 2,01 ευρώ!

Η ΔΕΗ, σήμερα έκλεισε με νέα άνοδο 6,33%, μετά το 1,92% χθες και το +6,67% την Τρίτη! Η MIG είχε πτώση 17,3% το 2017, παρ'' ότι έκλεισε με άνοδο 36,3% το Δεκέμβριο, οπότε σήμερα, με αφορμή και την είδηση της αποχώρησης του Dubai Financial Group έκανε ράλι σε ποσοστό 10,02%, μετά το προχθεσινό +4,84%!

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 825,78 μονάδες με άνοδο 1,03%, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 826,32 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 814,86 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών ήταν σημαντικά ενισχυμένη έναντι των δύο προηγούμενων του 2018 καθώς ανήλθε στα 69,78 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διακινεί 11 εκατ. ευρώ, την Εθνική 8,57 εκατ. τον ΟΤΕ 6,90 εκατ. και την Πειραιώς 6,17 εκατ. ευρώ.

Για άλλη μια συνεδρίαση ο μεσαίος χώρος ξεχώρισε με το δείκτη Mid Cap να κλείνει με άνοδο 1,76%, επηρεασμένος ασφαλώς και από την κίνηση της MIG.

Στο χώρο του FTSE 25 πλην των ΔΕΗ και Πειραιώς καλή εικόνα είχαν επίσης οι Viohalco +3% (μετά το +159% του 2017), Lamda Development +2,75%, Τέρνα Ενεργειακή +2,36%, Μυτιληναίος +2,20%, ΕΛΠΕ +2,07%, Alpha Bank +1,63%, ΓΕΚ Τέρνα +1,31% και ΑΔΜΗΕ +1,21%.

Στον Mid Cap εξαιρετική εικόνα είχαν τίτλοι όπως Cenergy Holdings +6,53%, Νηρέας +4,63%, ΟΛΘ +4,35% (με μικρό όγκο όμως), Intracom +4,20%, Χαλκόρ +3,92%, J&P Άβαξ +2,17%, Intralot +1,88%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1,59%, Ελλάκτωρ +1,38%, Υγεία +1,24% κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά υπήρξαν – ξανά – και περιφερειακές εξάρσεις. Ξεχώρισαν με ράλι από 6% έως 20% τίτλοι όπως Μαθιός, Κλωσ. Ναυπάκτου, Μοτοδυναμική, Τεχνική Ολυμπιακή, Βιοτέρ, Εικόνα Ήχος, Σελόντα, Ευρωσύμβουλοι, Δρομέας, Κυριακούλης κ.α.

Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι Ίλυδα, Space Hellas, Κέκροψ, Βιοκαρπέτ, Πλαστικά Θράκης, Centric, Αιολική ΑΕΕΧ, ΙΑΣΩ και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 84 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 35 που έκλεισαν με πτώση.