Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές αναμένεται να κινηθεί η Ελλάδα στην αγορά των ομολόγων και στην έκδοση κρατικού χρέους για το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan.
Σε σχετικό report με τις εκτιμήσεις για την πορεία των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εντός του 2025, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σημειώνουν πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην μικτή έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου διατηρεί τον στόχο των 8 δισ. ευρώ, εντός των προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα.
Η έκθεση προσθέτει πως η Ελλάδα προχώρησε στην ακύρωση δύο προγραμματισμών δημοπρασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, κάτι που «δείχνει» σε καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων πορεία του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, η JP Morgan σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των 11 χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ενεργοποιήσει τη Ρήτρα Διαφυγής όπως είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ, εξαιρώντας τις αμυντικές δαπάνες από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Μάλιστα, η έκθεση σημειώνει πως σε αντίθεση με τις χώρες που δεν έχουν ενεργοποιήσει τη ρήτρα, όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει σταδιακά τις αμυντικές της προτεραιότητες μέσω του υφιστάμενου δανεισμού, χωρίς να διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική της εικόνα.
Στην Ευρωζώνη
Για το σύνολο της Ευρωζώνης, η JP Morgan εκτιμά πως η συνολική μικτή έκδοση κρατικών τίτλων θα φτάσει για το σύνολο του 2025 τα 1,36 τρισ. ευρώ, νέο ιστορικό υψηλό.
Το κυριότερο «κουπί» θα τραβήξει η Γερμανία ενώ πολύ μεγάλη συμβολή στην αύξηση θα έχει η προοδευτική αύξηση των αμυντικών δαπανών, μια συνέπεια των πρόσφατων συμφωνιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Κομισιόν προχωρά σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης στην ιστορία της. Για το σύνολο του 2025 ο στόχος των εκδόσεων της ΕΕ ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ, με το δεύτερο εξάμηνο να περιλαμβάνει επιπλέον 70 δισ. μέσω έξι δημοπρασιών και τεσσάρων syndications.
Τα έσοδα θα διοχετευτούν στο Next Generation EU, στη στήριξη της Ουκρανίας, στο Ταμείο για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και σε άλλα δημοσιονομικά εργαλεία.
Η JP Morgan επισημαίνει πως ο ρυθμός αυτός ξεπερνά τις προηγούμενες προβλέψεις της, γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα που αποκτά πλέον η ΕΕ ως εκδότης.