Πέντε λαχνοί – που δεν πρέπει να χάσεις – από την επερχόμενη δημοπρασία του Βέργου

Πέντε λαχνοί – που δεν πρέπει να χάσεις – από την επερχόμενη δημοπρασία του Βέργου

Μάθημα ανθρωπιάς δίνει μια μεγάλη ομάδα από καλλιτέχνες και συλλέκτες, που ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στο κάλεσμα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, προσφέροντας αφιλοκερδώς έργα τέχνης προς δημοπράτηση. Την υλοποίηση του εγχειρήματος ανέλαβε ο οίκος VERGOS συνεχίζοντας τη μακρόχρονη στήριξή του προς τον φορέα. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο (24 Ιανουαρίου) και συγκεντρώνει 84 ζωγραφικά, χαρακτικά και γλυπτά έργα, καθώς και αντικείμενα τέχνης. Εκπροσωπούνται όλες οι γενιές από γερές υπογραφές και νεότερους καλλιτέχνες, με έργα που απηχούν ποικίλες τεχνοτροπίες και φιλοτεχνήθηκαν με διάφορα μέσα.

Παρακάτω, ακολουθούν πέντε λαχνοί με αρχική τιμή, που δεν θα θέλατε να χάσετε.

Στα 1000 ευρώ βγαίνει μια ακουαρέλα του Ανδρέα Βουρλούμη (λαχνός 14). Καλλιτέχνης με βαθιά παιδεία, ξεχώρισε ως λεπταίσθητος κολορίστας στην υδατογραφία, που δύσκολα σηκώνει διόρθωση. «Αν θέλει κανείς να καταλάβει τι σημαίνει να είναι κανείς μάστορας της ακουαρέλας, πρέπει να δει τα έργα του Ανδρέα Βουρλούμη» είχε πει ο Δάσκαλος Γιάννης Μόραλης. Η «καθιστή γυναίκα» είναι ένα όμορφο πορτρέτο που εκφράζει την ευγένεια του ζωγράφου.

Σε πολύ καλή τιμή προσφέρεται και το έργο του ακαδημαϊκού Αλέκου Λεβίδη (λαχνός 39, αρχική 400 ευρώ). Το «βάζο με φύλλα δάφνης» είναι καμωμένο με χρωματιστά μελάνια. Εδώ, ο δημιουργός υπακούει σε μια ήσυχη, γήινη παλέτα, όπου η προφάνεια της παραστατικής ζωγραφικής που αγαπά, χάνεται στο φως.

Μια εξίσου ευαίσθητη κι αντιπροσωπευτική του έργου της σύνθεση υπογράφει η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου. Με λιτές γραμμές, δίνοντας χώρο στην ποιότητα του υλικού της (χειροποίητη μεταξοτυπία σε ιαπωνικό χαρτί), ανοίγει το βλέμμα στα «Ιστιοφόρα» (λαχνός 78, με αρχική τιμή 900 ευρώ) και το απέραντο γαλάζιο.

Από τα γλυπτά έργα ξεχωρίσαμε δύο. Το πρώτο φέρει την υπογραφή του Γιώργου Λάππα (λαχνός 38) και προσφέρεται στα 1000 ευρώ. Το «γλυπτικό τοπίο» με ύψος 20, 5 εκ. είναι ένα μικρό δείγμα υψηλής τέχνης από τον πρόωρα χαμένο, αλλά όχι λησμονημένο, Δάσκαλο.

Στο τέλος, έχουμε ένα αριστούργημα από τον Χρήστο Καπράλο. «Η μάνα», φιγούρα χαρακτηριστική του κορυφαίου γλύπτη, αν και σε μικρή κλίμακα, απηχεί όλη τη μαστοριά του. Η αρχική τιμή του έργου (λαχνός 27) είναι στα 1200 ευρώ.

Όσοι ενδιαφέρονται να εξετάσουν από κοντά τα δημοπρατούμενα έργα, λειτουργεί έκθεση για το κοινό στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πώληση.

Όλα τα έργα της φιλανθρωπικής πώλησης παρουσιάζονται εδώ