Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Με απώλειες ολοκλήρωσε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά τα κέρδη που πραγματοποιούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Από την έναρξη της συνεδρίασης και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαπραγματεύτηκαν σε θετικό έδαφος παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της ευρωζώνης. Προς τα μέσα της συνεδρίασης τα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να περιορίζονται, χωρίς όμως ωστόσο να διαγραφούν για την πλειοψηφία αυτών. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης οι ευρωπαϊκοί δείκτες διέγραψαν τα χρέη τους πραγματοποιώντας απώλειες έως και 1%, για να καταφέρουν να τις περιορίσουν στο τέλος της συνεδρίασης.
Ο προβληματισμός των επενδυτών σχετικά με την προθυμία των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία με τα μέτρα της νομισματικής τους πολιτικής συνεχίζει να παραμένει, διατηρώντας τη νευρικότητα στα διεθνή και κυρίως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου και στη σημερινή συνεδρίαση δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη που σημείωναν στο μεγαλύτερο μέρος αυτής. Την νευρικότητα που επικρατεί στις τελευταίες συνεδριάσεις στις αγορές αναμένεται να τερματίσει η απόφαση της FED σχετικά με την αύξηση ή μη των επιτοκίων της, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν εκ νέου τις τελευταίες μέρες στην ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, εν αναμονή των συνομιλιών των μελών του OPEC στην Αλγερία αυτό το μήνα, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα.
Πηγή γραφήματος: Bloomberg
Τα μεγαλύτερα κέρδη σήμερα, σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης, έπειτα από την άνοδο της τιμής αρκετών εμπορευμάτων, με τον δείκτη Eurostoxx 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 338,93 μονάδες με οριακά κέρδη 0,06%, με το P/E για τις μετοχές του δείκτη να διαμορφώνεται στο 14,7 κοντά στα χαμηλά δύο μηνών.
Πηγή γραφήματος: Bloomberg
Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:
Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο, ενισχύθηκε κατά αύξηση κατά 0,3% (εκτίμηση 0,3%) έναντι αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ιταλία ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο, σημείωσε αύξηση κατά 0,2% (εκτίμηση 0,2%) έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 0,1% (εκτίμηση -0,1) έναντι μείωσης 0,1% το προηγούμενο έτος.
Στη Μεγάλη Βρετανία ο δείκτης του μέσου όρου κερδών συν μπόνους για τον μήνα Ιούλιο, κατέγραψε αύξηση 2,3% (εκτίμηση 2,1%) έναντι αύξησης 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,9%.
Στην ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή για τον μήνα Ιούλιο, κατέγραψε πτώση 1,1% (εκτίμηση -0,9%) έναντι αύξησης 0,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε υποχώρησε 0,5% (εκτίμηση 0,7%-) έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο έτος.
Στα κυριότερα εταιρικά νέα, η εταιρεία:
Η Hermes ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους EBITDA €826,8 εκατ. έναντι εκτιμήσεων €818,5 εκατ., με την εταιρεία να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις στο δεύτερο εξάμηνο.
Πολύ κοντά στη συμφωνία εξαγοράς της Monsanto βρίσκεται η Bayer, προσφέροντας $66 δισ. ή $129 ανά μετοχή.
Η κατασκευάστρια εταιρεία των κοσμημάτων Cartier, Cie. Financiere Richemont, ανακοίνωσε ότι για το πρώτο τρίμηνο τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας ίσως υποχωρήσουν κατά 45%, με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει πτώση 2,9%.
Στην αγορά ομολόγων πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της Γερμανίας και Γαλλίας. Η Γερμανία προέβη σήμερα στην έκδοση τριακονταετούς ομολόγου με απόδοση 0,62% έναντι 0,45% της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης.
Στην αγορά συναλλάγματος κατά 0,43% ενισχύεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στα 1,1271, με το σήμα να μετατρέπεται σε strong buy από αγορά, ενώ η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακά κέρδη 0,08%, στα 1,3205, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell.
Στην αγορά εμπορευμάτων νέες απώλειες 1,65% σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, στα $44,20/βαρέλι, με το σήμα να μετατρέπεται σε strong sell από ουδέτερο, με την τιμή του χρυσού να ενισχύεται κατά 0,34%, στα $1.328,15/ουγγιά, με το σήμα να παραμένει ουδέτερο, ενώ κέρδη 0,72% καταγράφει το ασήμι, στα $19,105/ουγγιά, με το σήμα να μετατρέπεται σε strong sell από πώληση.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.672 μονάδες με κέρδη 0,10%, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 6.885,10 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:
Galliford Try Plc £1,219 +7,78%
GFRD:LSE
Hochschild Mining Plc £269.00 +5,20%
HOC:LSE
Softcat Plc £332.20 +4,24%
SCT:LSE
Ocado Group Plc £258.40 -7,05%
OCDO:LSE
easyJet Plc £1,089 -3,97%
EZJ:LSE
Debenhams Plc £58.15 -3,96%
DEB:LSE
Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 10.373,50 μονάδες με απώλειες 0,13%, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 10.612,79 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:
RWE AG €14.69 +1,28%
RWEX:GER
Beiersdorf AG €82.58 +1,04%
BEIX:GER
Henkel & Co KGaA AG €118.30 +1,02%
HEN3:GER
Deutsche Lufthansa AG €10.75 -2,05%
LHAX:GER
Deutsche Post AG €27.25 -1,30%
DPWX.N:GER
E.ON SE €6.67 -1,24%
EOAX.N:GER
Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.370 μονάδες με απώλειες 0,39%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 4.352,91 μονάδες. Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση:
Valeo SA €49.46 +1,16%
FP:PAR
Sanofi SA €70.05 +1,08%
SAN:PAR
Solvay SA €98.43 +1,05%
SOLB:BRU
Louis Vuitton SE €147.70 -2,06%
MC:PAR
Renault SA €71.06 -1,33%
RNO:PAR
Airbus Grou SE €53.18 -1,19%
AIR:PAR
Στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 8.722,50 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%. Στην Ιταλία, ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 16.537,50 μονάδες με οριακές απώλειες 0,06%, ενώ στο Βέλγιο ο δείκτης BEL 20 έκλεισε στις 3.507,80 μονάδες με οριακά κέρδη 0,03%.