Οκτώ απίθανες χρηματιστηριακές ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας αποκαλύπτουν τον κόσμο των αγορών

Οκτώ απίθανες χρηματιστηριακές ιστορίες επιτυχίας και αποτυχίας αποκαλύπτουν τον κόσμο των αγορών

Η άνοδος του χρηματιστηρίου, έχει προκαλέσει μια ποικιλία αντιδράσεων και συναισθημάτων στην επενδυτική κοινότητα. Οι αντιδράσεις εξαρτώνται, από το αν οι επενδυτές είχαν μετοχές στην κατοχή τους πριν αρχίσει το ράλι, από το αν αγόρασαν με το πρώτο ανοδικό ξέσπασμα, από το αν ακολούθησαν το κύμα επενδύοντας στην πορεία και από το τι σκοπεύουν να κάνουν σε αυτά τα νέα επίπεδα τιμών.

Και τελικά η συζήτηση ανάμεσα στους επενδυτές, εξελίσσεται σε συζήτηση, περί ευκαιριών που χάθηκαν ή κερδήθηκαν, περί ρίσκου που άξιζε τον κόπο να πάρει κανείς, περί ανταγωνισμού, περί συμμαχιών, περί εξαγορών και άλλων θεμάτων, που άπτονται των αγορών και προσδιορίζουν τη στάση και τη θέση των ιδιωτών επενδυτών.

To συμπέρασμα είναι ότι οι αγορές είναι γεμάτες με ευκαιρίες που μερικοί τις εκμεταλλεύονται και κάποιοι άλλοι τις απορρίπτουν. Ευκαιρίες που σήμερα μπορεί να δείχνουν ότι δεν έχουν ουσία, όμως σε βάθος χρόνου αυτοί που τις απεμπόλησαν, πιθανά να κτυπούν το κεφάλι τους στο τοίχο.

Η σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα, όπου η επιτυχία από την αποτυχία απείχαν κάποια χιλιοστά.

Ας θυμηθούμε την εταιρεία ειδών φωτογραφίας Eastman Kodak. H εταιρεία παρ’ όλο που ήταν πρωτοπόρος στο χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας, δεν υιοθέτησε το ίδιο της το προϊόν, με αποτέλεσμα να σβήσει στο πέρασμα του χρόνου.

Ας θυμηθούμε την Yahoo, που αρνήθηκε το 2002 να εξαγοράσει την Google, έναντι $3 δισ., όπως της είχαν προτείνει οι μέτοχοι της Google, Brin και Page. Σήμερα η Google έχει κεφαλαιοποίηση της τάξεως των $1,2 τρισ.

Ας θυμηθούμε ότι στο μακρινό 2000, οι Reed Hastings και Marc Randolph ιδρυτές της Netflix, είχαν απευθυνθεί στην Blockbuster για να εξαγοραστούν αντί $50 εκατ. Όμως ο CEO της Blockbuster, είχε απορρίψει τη πρόταση τους. Σήμερα η Netflix έχει χρηματιστηριακή αξία κοντά στα $214 δισ.

Ας θυμηθούμε, ότι το 2011 η Nokia, είχε αρνηθεί να προσχωρήσει στη τεχνολογία Android, επιλέγοντας τη συμμαχία με την Microsoft, με σκοπό να γίνει η νέα Apple. Για να υιοθετήσει και πάλι μετά από χρόνια το περιβάλλον Android, σε μια προσπάθεια αναστροφής από την σχεδόν καταστροφική της επιλογή, που είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή απενεργοποίηση όλων των apps, που λειτουργούσαν στις συσκευές της.

Ας θυμηθούμε το 1991, την εποχή που τα παιχνίδια Ninja Turtles, Ring Pops και Running Man, έσπαγαν τα ταμεία. Ήταν τότε που η Sony και η Nintendo, ξεκινούσαν μαζί το Playstation. Στην πορεία η Nintendo, σταμάτησε να σχεδιάζει παιχνίδια για το Playstation, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Sony να σηκώσει μόνη το βάρος της ανάπτυξης των προϊόντων. Σήμερα η Sony αξίζει με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία 23,039 τρισ γεν., ενώ τη ίδια στιγμή η Nintendo αξίζει 1,934 τρισ. γεν.

H Facebook από πολύ νωρίς, υιοθέτησε τη λογική της μεγέθυνσης της, μέσω εξαγορών. Έτσι το 2012, η Facebook εξαγόρασε την Instagram έναντι $1δισ. και το 2014 την WhatsApp έναντι $19 δισ.

Η ινδική εταιρεία e-commerce Flipkart εξαγόρασε την επίσης ινδική εταιρεία Myntra, σε μια προσπάθεια να αντισταθεί στην εισβολή της Amazon στην Ινδία. Σαν αποτέλεσμα, μετά από την τριπλή συγχώνευση Flipcart – Myntra – Jabong, η εταιρεία έχει πλέον 13 εκατ. πελάτες έναντι 7 εκατ. της Amazon India, που είναι θυγατρική του παγκόσμιου κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Από την εταιρεία fast food KFC (Kentucky Fried Chicken), έρχονται δυο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Η πρώτη είναι ότι ο ιδρυτής της αλυσίδας KFC Colonel Sanders, υλοποίησε την ιδέα του, όταν ήταν ήδη 65 ετών. Και η δεύτερη είναι ότι ο Jack Ma ιδρυτής της Alibaba, είχε απορριφθεί από πέντε διαδοχικές συνεντεύξεις από την KFC, στη οποία είχε στείλει το βιογραφικό του, όταν έψαχνε για δουλειά.

Τι σχέση έχουν αυτές οι οκτώ ιστορίες με το ελληνικό χρηματιστήριο; Έχουν μεγάλη σχέση, διότι μελετώντας αυτές τις ιστορίες οι επενδυτές, αποκτούν μια σφαιρικότερη και πλουσιότερη εικόνα για τον κόσμο των αγορών και των ευκαιριών που έρχονται και φεύγουν. Οι αγορές είναι πάντα εδώ. Το ίδιο και οι ευκαιρίες.