Οι τράπεζες έκαναν τη διαφορά στο Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες έκαναν τη διαφορά στο Χρηματιστήριο

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε τέσσερις στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, κατάφερε ωστόσο να κλείσει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 915,05 μονάδες με οριακά εβδομαδιαία κέρδη, σε ένα πενθήμερο που ήταν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες πήραν τη σκυτάλη ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με άνοδο 2,79% και δίνοντας αγοραστικό σήμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από καθίζηση στον τζίρο (μόλις 42,4 εκατ. ευρώ), κυριάρχησαν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η Motor Oil κ.α οι οποίες με απώλειες 1-2,3% βάρυναν τον Γενικό Δείκτη οδηγώντας τον στην 4η συνεχόμενη συνεδρίαση απωλειών (-0,22 στις 915,05 μονάδες), ωστόσο η αγορά βρήκε στηρίγματα στον τραπεζικό δείκτη ο οποίος σε μια κόντρα κίνηση (4 στις μ5 ανοπδικές συνεδριάσεις) έκλεισε με άνοδο 1,07% και 2,79% σε εβδομαδιαία βάση, επωφελούμενος από την θετική πορεία της Eurobank, της Alpha, και της Εθνικής.

Το αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη δεν οφείλεται σε κάποιου είδους πίεση για ρευστοποιήσεις, αλλά έλλειψη αγοραστικής διάθεσης. Η εν γένει συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη και τα μικτά πρόσημα στο ταμπλό συνεπικουρούν στην παραπάνω παρατήρηση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συνεδρίαση δεν προσέθεσε (και πάλι) κάποιο σημαντικό δεδομένο στην κατά τ’ άλλα καλή μεσοπρόθεσμη εικόνα, με τον πρώτο στόχο να παραμένει η περιοχή των 950 μονάδων.

Η επίτευξη του τελευταίου θα εξαρτηθεί πιθανότατα από τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, όχι επειδή οι λοιπές δεν έχουν άλλα περιθώρια ανόδου ή εμφάνισαν σημάδια «κόπωσης» (τουναντίον μάλιστα), αλλά επειδή οι τραπεζικές, όπως και ο δείκτης τους, έχουν δώσει σήματα αγοράς. Το στήσιμό τους αλλά και η αργόσυρτη συμπεριφορά εν είδει «μαζέματος» στα επίπεδα αυτά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέλθει ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο βέβαια και λόγω στάθμισης και λόγω ψυχολογίας θα συμπαρασύρει όλο το ταμπλό σε νέα ανοδική κίνηση.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η προαναφερθείσα συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών αποτυπώνεται, με τη  μετοχή της Εurobank να υπεραποδίδει +6,8% έναντι 0,07% του Γενικού Δείκτη. Ακολουθεί η ΕΤΕ, με μικρότερης κλίμακας υπεραπόδοση +3,79%, αμφότερες με καλούς όγκους συναλλαγών σχετικά με άλλες δεικτοβαρείς.

Αντίθετα, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή του ΟΤΕ, με -4,79%, χωρίς ωστόσο να μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκεται σε κάποια αρνητική συγκυρία, καθώς έχει καταγράψει έως τώρα ιστορικά υψηλά 13 ετών.

Οι 911 μονάδες για τον ΓΔ είναι το νέο επίπεδο στήριξης, με κύριο την περιοχή των 899-902 μονάδων.

Από τις μετοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι προαναφερθείσες τραπεζικές, αυτή της ΔΕΗ, με ανοιχτό το μέτωπο της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έως την Παρασκευή, του Ελλάκτορα, του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, τουλάχιστον από τις δεικτοβαρείς.

Κι αν το κλίμα στην εγχώρια χρηματαγορά παραμένει θετικό με πινελιές συγκρατημένης αισιοδοξίας, οι διεθνείς αγορές διατήρησαν την ισχυρή ανοδικότητά τους. Ο σκόπελος των ανακοινώσεων από την εκείθεν αγορά εργασίας ξεπεράστηκε αναίμακτα, καθώς ανακοινώθηκαν καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα, ενώ και οι σημερινές ανακοινώσεις για τη μισθοδοσία (NFPs) επίσης δεν ενόχλησε την ψυχολογία.