Οι ταύροι των αγορών καταβροχθίζουν τα μέταλλα

Οι ταύροι των αγορών καταβροχθίζουν τα μέταλλα

H άνοδος των βασικών εμπορευμάτων (commodities) και των πρώτων υλών (raw materials), είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ταχύτατη επαναφορά στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, αμέσως μετά τη λήξη του lockdown και την αποκλιμάκωση της πανδημίας, μαζί με την αργή επάνοδο της εφοδιαστικής αλυσίδας στην κανονικότητα, οδήγησαν σε ασφυξία τη ζήτηση. Επομένως η άνοδος των τιμών, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Παράλληλα, η εμφάνιση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, αύξησε περαιτέρω, όχι μόνο τις τιμές των λεγόμενων χρηστικών μετάλλων, που είναι απαραίτητα στη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και των πολύτιμων μετάλλων, που αποτελούν σύμβολα ασφάλειας και σιγουριάς.

Εκρηκτικό το μείγμα.

Στην αρχή η εξίσωση ήταν απλή:

Χαμηλή προσφορά + υψηλή ζήτηση = εκτόξευση τιμών

Μετά, έγινε πιο σύνθετη:

Χαμηλή προσφορά + υψηλή ζήτηση + πληθωριστικές πιέσεις = εκτόξευση των τιμών.

Ακολούθως έγινε ακόμα πιο σύνθετη:

Χαμηλή προσφορά + υψηλή ζήτηση + πληθωριστικές πιέσεις + ανασφάλεια λόγω πολέμου = εκτόξευση των τιμών.

Και οι τιμές θα συνεχίσουν την ανηφόρα, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας, τη βαρύτητα της Ρωσίας στην παραγωγή του αλουμινίου, του νικελίου, του χάλυβα, του παλλάδιου και της πλατίνας.

Στο ακόλουθο γράφημα απεικονίζονται τα ποσοστά της ετήσιας παραγωγής της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά του παλλάδιου, των διαμαντιών, της πλατίνας, του νικελίου, του χρυσού και του αλουμινίου.

Στον ακόλουθο γράφημα απεικονίζονται τα ποσοστά των αποθεμάτων της Ρωσίας, σε σχέση με τα παγκόσμια αποθέματα διαμαντιών, γαιανθράκων, σιδήρου, χρυσού, νικελίου και υδράργυρου.

Και πιθανότατα τα πράγματα να γίνουν πιο δύσκολα και η εξίσωση πιο δυσεπίλυτη, αν ορισμένα μέταλλα, όπως για παράδειγμα ο χρυσός, ενταχθεί στα πλαίσια ενός νομισματικού πολέμου με στόχο της «αποδολαριοποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας. Ένα στόχο, στον οποίο εστιάζει όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Κίνα. Τι σημαίνει η «αποδολαριοποίηση»; Είναι η απαγκίστρωση του παγκοσμίου εμπορίου και τω παγκόσμιων αποτιμήσεων, από την «παγκόσμια σταθερά» του αμερικανικού δολαρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Frank Holmes, CEO της U.S. Global Investors και της HIVE Blockchain Technologies, σε προχθεσινή συνέντευξη του στο Kitco News, που είναι ένα από τα πιο εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ότι αν συνεχιστεί η ρωσική εισβολή, ο χρυσός θα φτάσει και τα $2.800/οz. Παράλληλα εκτίμησε ότι όταν οι αγορές αποτιμήσουν με ορθότητα το μακροοικονομικό περιβάλλον, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις κινήσεις των επιτοκίων και το παγκόσμιο οικονομικό ρίσκο, τότε πιθανότατα ο χρυσός θα ξεπεράσει τα $4.000/oz και θα προσεγγίσει τα $7.000/oz.

Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που η πορεία του χρυσού διέσπασε ανοδικά ένα καθοδικό επίπεδο αντίστασης που οριζόταν χρονικά από τον Αύγουστο του 2020 και το Νοέμβριο του 2021, η εικόνα έχει παντελώς αλλάξει όπως φαίνεται και από το ιστορικό διάγραμμα που ακολουθεί. Εδώ καταγράφεται η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των $1.850/oz.

Πιστεύοντας ότι το αποτύπωμα που αφήνει μια εικόνα είναι πιο ισχυρό από ένα κείμενο, παραθέτουμε τα μηνιαία διαγράμματα των τιμών όλων των σημαντικών μετάλλων.

Αλουμίνιο

Παλλάδιο

Πλατίνα

Νικέλιο

Ασήμι

Ακολουθεί και πέντε διαγράμματα του σημαντικότερου μετάλλου που αποτελεί για αιώνες το σύμβολο της δύναμης και το καταφύγιο της ασφάλειας. Ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο, ετήσιο και πενταετίας.

Χρυσός

Δυστυχώς στη χώρα μας, η επένδυση σε φυσικό χρυσό για μικρές ποσότητες, πραγματοποιείται μόνο μέσω της αγοράς χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος (Τ.τ.Ε.). Δηλαδή σε νομίσματα, που περιέχουν 7,32 γραμμάρια καθαρού χρυσού. Ωστόσο η επένδυση αυτή έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα που την καθιστά αποτρεπτική. Και αυτό είναι το τεράστιο spread, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και στην τιμή προσφοράς, που καθορίζει η Τ.τ.Ε. Αυτή η διαφορά βρίσκεται στα επίπεδα του 20%. Δηλαδή με χθεσινές τιμές, ο επενδυτής που επιθυμούσε να αγοράσει μια χρυσή λίρα θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 483,58 ευρώ, ενώ αντίθετα αν επιθυμούσε να πωλήσει μια χρυσή λίρα, θα εισέπραττε το ποσό των 401,22 ευρώ.