Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ημιαγωγοί και οι ψηφιακοί τομείς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Τζίνα Ραϊμόντο.
Οι ΗΠΑ «βλέπουν» Ταϊλάνδη για να λύσουν το πρόβλημα με τις ισχνές επενδύσεις σε μικροτσίπ
Shutterstock
Shutterstock

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» Ταϊλάνδη για να λύσουν το πρόβλημα με τις ισχνές επενδύσεις σε μικροτσίπ

Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ημιαγωγοί και οι ψηφιακοί τομείς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Τζίνα Ραϊμόντο.

Η Ταϊλάνδη συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για τις αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και είναι έτοιμες να «υπερενισχύσουν» τις επενδύσεις στη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Μπανγκόκ, η Ραϊμόντο δήλωσε ότι τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ημιαγωγοί και οι ψηφιακοί τομείς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Καθώς οι αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, η Ταϊλάνδη είναι όλο και περισσότερο ένα μέρος που έρχεται στην κορυφή της λίστας», δήλωσε η Ραϊμοντο.

«Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν παράγουμε αρκετούς ημιαγωγούς... Η παραγωγή ημιαγωγών είναι επικίνδυνα συγκεντρωμένη σε μία ή δύο χώρες στον κόσμο. Επομένως, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το θέμα».

Είπε επίσης ότι το Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού σημειώνει "μεγάλη" πρόοδο, με συμφωνίες για τις αλυσίδες εφοδιασμού, την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τις υποδομές και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Η υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη και άλλες χώρες του Ινδο-Ειρηνικού έχουν να κερδίσουν από το πλαίσιο και θα έχουν προτεραιότητα για επενδύσεις σε ημιαγωγούς.

Η Ραϊμόντο επισκέφθηκε τις Φιλιππίνες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι «αμερικανικές εταιρείες πρόκειται να ανακοινώσουν επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη χώρα, έναν σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ».

«Οι επενδύσεις θα καλύψουν τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και η ψηφιοποίηση», είπε.

Όπως είχε γράψει εδώ και λίγες ημέρες το Liberal, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με αφορμή τις επενδύσεις σε ημιαγωγούς, καθώς η Νομοθεσία CHIPS (CHIPS Act) της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό κλίμα στους μεγάλους «παίκτες» της υψηλής τεχνολογίας, λόγω του δόγματος DEI.

Με πληροφορίες από Reuters και The Hill