Οι επενδυτές ακόμα δεν έχουν «ζυγίσει» τον γεωπολιτικό κίνδυνο
Shutterstock
Shutterstock

Οι επενδυτές ακόμα δεν έχουν «ζυγίσει» τον γεωπολιτικό κίνδυνο

Δέκα ημέρες μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κοιτώντας κανείς τα διαγράμματα των κυριότερων διεθνών δεικτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει προς το παρόν περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές, με τις τελευταίες να συνεχίζουν να καθοδηγούνται κυρίως:

  1. από τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τις προσδοκίες αυτών  όπως διαμορφώνονται μέσα από τα μακροοικονομικά στοιχεία και
  2. τις αποφάσεις και τα επικοινωνιακά μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών.

Δείτε για παράδειγμα τη μητέρα των αγορών και τον γερμανικό δείκτη Dax. 

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου o S&P500  έκλεισε στις 4308 μονάδες και o  Dax στις 15229 μονάδες. 

Χθες Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, ο S&P500 έκλεισε πέριξ των 4373 μονάδων  και ο γερμανικός δείκτης στις 15237 μονάδες. Τουτέστιν άνοδος 1,5% για τον S&P500 και μόλις 0,05% για τον Dax.

Προφανώς λοιπόν και για όσο δεν έχουμε την εμπλοκή του Ιράν στα τεκταινόμενα μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, τα στοιχεία της αγοράς εργασίας που θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, του πληθωρισμού αύριο Τετάρτη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Παρασκευή για την Ιαπωνία,  καθώς και οι ομιλίες από τον Πρόεδρο της Fed- την Πέμπτη- από στελέχη  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας,  θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, καθώς θα  παρέχουν ενδείξεις για τις προθέσεις των τραπεζών. 

Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει μπει στον ρυθμό των αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο, με τους τραπεζικούς κολοσσούς Bank of America, Goldman Sachs και BNY Mellon να ανακοινώνουν αποτελέσματα σήμερα Τρίτη, ενώ αύριο την σκυτάλη παίρνουν  οι τεχνολογικοί κολοσσοί Netflix και Tesla. (σ.σ: Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα αποτελέσματα της BofA).

Υπόψιν ότι το ντεμπούντο των αποτελεσμάτων ξεκίνησε με το δεξί, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των JPMorgan, Wells Fargo, BlackRock και Citigroup την Παρασκευή που μας πέρασε.

Όσον αφορά τώρα τα μάκρο, κάποια είναι βοηθητικά πάντα κάτω από το πρίσμα της εποχής,   ότι «τα κακά νέα για την οικονομία είναι καλά νέα για τα χρηματιστήρια», κάποια όμως όχι.

Ο δείκτης της New York Fed για την πορεία της δραστηριότητας στον κλάδο της μεταποίησης στην Πολιτεία κατρακύλησε 6,5 μονάδες τον Οκτώβριο, στο -4,6 δείχνοντας ότι οι συνθήκες στον κλάδο επιδεινώνονται.

Ο δείκτης επίσης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 63 μονάδες από τις 68,1 του Σεπτεμβρίου και πολύ κάτω των εκτιμήσεων για 67 μονάδες, καταδεικνύοντας αδύναμη κατανάλωση και ως εκ τούτου καλύτερες πιθανότητες για έλεγχο του πληθωρισμού.

Από την άλλη όμως, ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών ενός έτους κατέγραψε μη αναμενομένη αύξηση στο 3,8% από 3,2% και ο αντίστοιχος δείκτης προσδοκιών 5-10 ετών στο 3% από 2,8%. 

Στην Ευρωζώνη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο κατά 0,6% (εκτίμηση: 0,2%, Ιούλιος: -1,3%), ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 5,1% (εκτίμηση: -3,5%).

Η αγορά των ομολόγων αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ευαίσθητες ισορροπίες

H αγορά των ομολόγων για άλλη μια φορά αντέδρασε με μεγαλύτερη ευαισθησία στα παραπάνω στοιχεία, με την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ να επιστρέφει πάνω από το 4,7%.  

Άλλωστε η συγκεκριμένη αγορά συμπεριφέρεται σαφώς πιο ορθολογικά, τόσο απέναντι στην αύξηση  των τιμών του πετρελαίου στη σκιά της έντασης στη Μέση Ανατολή- μια αύξηση που προσωρινά ανεκόπη από τη συμφωνία ΗΠΑ - Βενεζουέλας για χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο- όσο  και στα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, τα οποία συντηρούν τις ανησυχίες ότι η Fed ενδεχομένως να προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, η αγορά τιμολογεί με  σαφώς  χαμηλότερες πιθανότητες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Fed και την EΚΤ στην συνεδρίαση του Ιουνίου του 2024.  

Ο φόβος για υψηλότερες τιμές ενέργειας λόγω της εύφλεκτης κατάστασης στη Μέση Ανατολή  επαναφέρει τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, κάτι που  προκύπτει άλλωστε και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων των  Κεντρικών Τραπεζών, αλλά και από τη συμπεριφορά των ομολόγων, ειδικά των πιο κοντινών λήξεων. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι το Bloomberg, μέσω έρευνας που πραγματοποίησε και συμμετείχαν οικονομολόγοι και αναλυτές, εκτιμά ότι για τον επόμενο χρόνο και έως τον Σεπτέμβριο του 2024 τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ύψη, ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση αναμενόταν  ότι τα επιτόκια θα μειώνονταν από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι λοιπόν τίποτε περισσότερο από την ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν πλέον αποδειχθεί πλήρως  ότι θα έχουμε μπροστά μας  μία πολύ μακρύτερη περίοδο υψηλών επιτοκίων από αυτή που αναμενόταν αρχικά.

Αρχίζουν να «συνωστίζονται» τα πολεμικά πλοία  

Το να αθροίζονται τα πολεμικά πλοία στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ από σχεδόν όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και κυρίως την Αμερική, σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να περνάει απαρατήρητο από την επενδυτική κοινότητα.

Την αρχή έκανε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο περιλαμβάνει μαχητικά κρούσης F-35 με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και αεροσκάφη υποστήριξης επίθεσης MV-22 Ospreys για να μεταφέρουν τους πεζοναύτες –άνω των 1000- γρήγορα στην ξηρά σε περίπτωση κρίσης. 

Λίγες ημέρες μετά την άφιξη του USS Gerald R. Ford στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, έχει χαράξει την ίδια ρότα το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Dwight Eisenhower, συνοδεία καταδρομικών και αντιτορπιλικών, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα ότι άλλα δύο αμερικανικά πλοία θα προσεγγίσουν αυτή την εβδομάδα την περιοχή.

Ο σκοπός; Καταρχάς να διασώσουν περίπου 200.000 Αμερικανούς  πολίτες διπλής υπηκοότητας, στο Ισραήλ. 

Κατά δεύτερο λόγο όμως τα αμερικανικά πλοία στην περιοχή δημιουργούν τις προϋποθέσεις υποστήριξης του Ισραήλ  αν δεχθεί επίθεση είτε από το Ιράν, είτε από άλλες αραβικές χώρες. 

Πέραν των αμερικανικών δυνάμεων, στην περιοχή εντοπίζονται δυο πολεμικά πλοία από την Ισπανία, μια γαλλική φρεγάτα, τρία πολεμικά από την Ιταλία, δυο σκάφη του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας με την βρετανική παρουσία να αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες και με εναέρια μέσα, ενώ η φρεγάτα Ψαρά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού συμμετέχει στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για το Λίβανο.

Στον αντίποδα,  ρωσικά πλοία από το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή και δυο τουρκικές φρεγάτες πλέουν μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου και Ισραήλ. 

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη φαντασία για να κατανοήσει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αποτελεί αναμμένο κερί που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη σε περιφερειακό επίπεδο. 

Μια ανάφλεξη που η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν αλλά και η  Κίνα δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευτούν.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.