Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Οι πρώτες 15 ημέρες του νέου έτους ήταν πραγματικά εφιαλτικές, θα μπορούσαμε να πούμε, για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς αρκετά από αυτά βρέθηκαν σε bear market.
Αφορμή για την συνεχόμενη πτώση αποτέλεσε η ανησυχία των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και η πτώση της τιμής του πετρελαίου το οποίο βρέθηκε κάτω και από τα $28/βαρέλι φέρνοντας προ των πυλών της χρεοκοπίας αρκετές εταιρείες του κλάδου.
Τέλος στην πτωτική πορεία (τουλάχιστον προς το παρόν) ήρθε να δώσει η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, ο οποίος δεν απέκλεισε περαιτέρω αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο. Αποτέλεσμα των δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ ήταν τα χρηματιστήρια να προβούν σε ένα διήμερο ράλι, καθώς άρχισαν να προεξοφλούν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και πιθανώς και άλλων κεντρικών τραπεζών.
Πραγματικά όμως, η πτώση των χρηματιστηρίων έφθασε στο τέλος της (τουλάχιστον την παρούσα περίοδο) ή απλά αναβλήθηκε για μερικές συνεδριάσεις;
Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικούς τεχνικούς δείκτες οι οποίοι μπορεί να βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι ήταν πριν μερικές ημέρες, αλλά ακόμη δεν είναι στο σημείο εκείνο όπου θα «σφυρίξουν» λήξη συναγερμού.
Η σχέση μεταξύ put και call από τα πρόσφατα υψηλά του 1,52 βρέθηκε στις 22/1 στο 1,11 (βλ. παρακάτω γράφημα) με τον ΚΜΟ 50 ημερών να συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από αυτόν των 200 ημερών. Επίσης ο δείκτης RSI (Relative Strength Index) συνεχίζει να κινείται πάνω στην περιοχή του 50, χωρίς μέχρι στιγμής να δείχνει «πρόθεση» να κινηθεί προς την υπεραγορασμένη ή την υπερπουλημένη ζώνη.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Ο δείκτης VIX (βλ. παρακάτω γράφημα) ο οποίος μετράει την μεταβλητότητα στον δείκτη S&P 500 συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τις 20 μονάδες (22,34) διατηρώντας επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 32,09 μονάδων. Επίσης ο Κινητός Μέσος Όρος 50 ημερών συνεχίζει να διατηρείται πάνω από αυτόν των 200 ημερών (από τον Αύγουστο του 2015) δείχνοντας ότι η μεταβλητότητα προς το παρόν θα παραμείνει για τον S&P 500.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Ο δείκτης S&P 500 αφού βρέθηκε λίγο πριν το όριο της bear market, αντέδρασε ανοδικά και κατάφερε να βρεθεί ξανά πάνω από τις 1.900 μονάδες (βλ. παρακάτω γράφημα). Για να κινηθεί ακόμη υψηλότερα θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, καθώς ο ΚΜΟ 50 ημερών συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών, χωρίς όμως ωστόσο να εμφανίζει ανοδική κλίση. Κρίσιμο επίπεδο για τον S&P 500 είναι οι 1.943,90 μονάδες καθώς αυτές αποτελούν το 50% του Fibonacci από τα πρόσφατα υψηλά και τυχόν διάσπαση τους πιθανόν να οδηγήσουν τον S&P 500 προς το επίπεδο των 2.000 μονάδων.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος κερδισμένος από την πτώση των χρηματιστηρίων ήταν η τιμή του χρυσού όπου ξαναβρέθηκε πάνω από τα $1.100/ουγγιά. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, η τιμή του χρυσού έχει δημιουργήσει μία ισχυρή στήριξη στην περιοχή των $1.070/ουγγιά όπου δύσκολα διασπάται. Ο ΚΜΟ των 50 ημερών κινείται το τελευταίο διάστημα πλευρικά με αρκετές πιθανότητες σε μία εκ νέου αστάθεια των αγορών να κινηθεί ανοδικά.
Πηγή γραφήματος:Stockcharts
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο παρακάτω πίνακας, που εμφανίζει τον μέσο όρο (2005-2015) αποτίμησης (P/E) των χρηματιστηρίων σε σχέση με αυτόν που έχει διαμορφωθεί στις 16 Ιανουαρίου. Όπως παρατηρούμε, η τρέχουσα αποτίμηση βρίσκεται υψηλότερα του μέσου όρου για τα χρηματιστήρια της Μεγάλης Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής, ενώ αρκετά χαμηλότερα για το χρηματιστήριο της Ρωσίας. Αρκετά χρηματιστήρια πάντως, αποτιμώνται στο ίδιο επίπεδο περίπου με αυτόν του μέσου όρου της δεκαετίας, κάνοντας ίσως τους value investors να περιμένουν χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων για να τοποθετηθούν.
Πηγή γραφήματος:Marketwatch
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω γράφημα, που εμφανίζει την συσχέτιση μεταξύ δολαρίου, ομολόγων και S&P 500. Όπως παρατηρούμε, υπάρχει αρνητική συσχέτιση μεταξύ των ομολόγων υψηλής απόδοσης και του δολαρίου, ενώ θετική μεταξύ S&P 500 και απόδοσης δεκαετούς ομολόγου.
Πηγή γραφήματος:Marketwatch
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η πιθανότητα μιας εκ νέου πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχει εξαλειφθεί τελείως, καθώς στην παρούσα φάση τα χρηματιστήρια είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητα» στην ανακοίνωση κάθε είδησης η οποία μπορεί να μετατρέψει το θετικό κλίμα σε αρνητικό, ξεκινώντας έτσι έναν νέο πτωτικό γύρο στις διεθνείς αγορές.