Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τον πλέον ξεκάθαρο και χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαίωσε (και) σήμερα η αγορά αυτό που εδώ και ημέρες σημειώνουμε στο Liberal. Ότι δηλαδή η αγορά προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις, κάνοντας αρνητική... ανάγνωση για την κατάσταση στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, πόσο μάλλον όταν δημιουργείται ένα πτωτικό ντόμινο που ξεκινά από τις τράπεζες – που παρουσιάζουν πλέον συστημική πτώση – και επεκτείνεται σχεδόν σε όλο τον FTSE 25 αλλά και στην υπόλοιπη αγορά, εν μέσω ανατροφοδοτούμενης πτώσης.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σενάρια, δυσμενή σενάρια, φήμες διάφορες περί «βροντερών» αρνητικών ειδήσεων, που ασφαλώς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς κανείς δεν ξέρει αν είναι «προϊόν» παιχνιδιού των short.
To σίγουρο είναι ότι οι short έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων έχοντας πάρει ισχυρές αρνητικές θέσεις, «σκοτώνοντας» καθημερινά αποτιμήσεις και ψυχολογία.
Από εκεί και πέρα, όπως τονίζει στο Liberal o κ. Τάκης Ζαμάνης, οικονομικός αναλυτής και επιτελικό στέλεχος της Beta Χρηματιστηριακή, «είμαστε σε μια κατάσταση που φαίνεται πως ο φόβος για τις τράπεζες και την πραγματική κατάστασή τους, φτάνει στην κορύφωσή του. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως αν θα χρειαστούν και πότε ανακεφαλαιοποίηση και τι θα είναι αυτό που θα τις προκαλέσει.
Είναι σαφές ότι οι πωλητές ξέρουν πολλά περισσότερα, ίσως υπάρχει κάνει (extra) δυσμενές που δεν έχει γίνει γνωστό στην ευρύτερη αγορά. Το γεγονός ότι οι τράπεζες υποχωρούν με τον ίδιο τρόπο και σε περίπου ίδιο ποσοστό, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και συστημικό και δεν εστιάζεται σε μια μόνο τράπεζα».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, «ίσως ένα ζήτημα που θα αλλάξει πολλά και θα επισπεύσει την ανάγκη των τραπεζών να ενισχυθούν με νέα κεφάλαια να είναι το ότι όταν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, να φανούν οι... πραγματικές τιμές που θα γίνουν, οι οποίες λογικά θα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που έχουν “κοστολογηθεί” έως τώρα από το σύστημα. Αυτό, θα φέρει σοβαρές αναταράξεις».
Ισχυρό short και εξαΰλωση τραπεζών
Μια άλλη παράμετρος που ασφαλώς λειτουργεί συνδυαστικά με τα παραπάνω είναι ότι, όπως τονίζει έγκριτος αναλυτής της αγοράς, «οι ισχυροί ξένοι έχουν πολύ μεγάλες θέσεις short, ενώ υπάρχει και τεράστιος δανεισμός τίτλων. Σε μια ημέρα που οι ξένες αγορές είδαμε να αντιδρούν, το Χ.Α. συνέχισε πτωτικά και σε νέα χαμηλά εξήμισι μηνών. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σιγά σιγά, οι ξένοι κλείνουν βιβλία για το έτος. Αν έχουν αποφασίσει να μειώσουν θέσεις λοιπόν, το κάνουν με αυτό τον τρόπο που βλέπουμε».
Όπως και να ''χει, η αγορά κλείνοντας για 8η συνεδρίαση πτωτικά στις εννέα τελευταίες μιλά από μόνη της! Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος έχει εξαϋλωθεί, ενώ αν δεν είχαν γίνει τα reverse split, θα είχε ακουμπήσει στο... μηδέν. Επίσης, μια άλλη δυσμενής εξέλιξη είναι ότι υπάρχει ντόμινο πλέον και βλέπουμε να... κρεμούν χαρτιά της πραγματικής οικονομίας, επηρεασμένα από το γενικότερο κλίμα.
Εν μέσω τέτοιου ανατροφοδοτούμενου πτωτικού ντόμινο λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 701,36 μονάδες με πτώση 2,43%, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 724,67 μονάδες (+0,82%). Στα επίπεδα αυτά, ο Γ.Δ. είχε να βρεθεί από τα τέλη του περασμένου Απριλίου.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.830,82 μονάδες με πτώση 2,37%, ο Mid Cap στις 965,93 μονάδες με απώλειες 2,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – εν μέσω νέου ξεφορτώματος – έκλεισε στις 614,17 μονάδες με πτώση 8,04%!
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,36 εκατ. ευρώ, με τα 28,1 εκατ. στις τράπεζες, ενώ ο όγκος έφτασε στα 70,15 εκατ. τεμάχια με τα 64,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες, με τα 43,3 εκατ. στην Εθνική!
Στην κορυφή της τραπεζικής πτώσης η Alpha Bank που υποχώρησε κατά 9,46%, Eurobank έχασε 7,48%, η Πειραιώς -7,34%, η Εθνική -6,61% και η Attica Bank -8%. Στον υπόλοιπο Large Cap με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ -6,54%, Lamda Development -4,65%, ΔΕΗ -3,02%, ΕΛΠΕ -2,54%, ΑΔΜΗΕ -2,25%, Motor Oil -2,24%, ΕΧΑΕ -2,04%, Jumbo -1,71%, Τιτάν -1,61%, Μυτιληναίος -1,40% κ.ο.κ.
Ασφαλώς ο Γ.Δ. θα είχε χάσει και τις 700 μονάδες αν η Coca Cola HBC με στάθμιση άνω του 11% δεν είχε κλείσει στο +0,15%, ενώ βοήθειες έδωσε και ο ΟΤΕ +0,10%, ο Fourlis +1,30% και ο Σαράντης +0,08%.
Μεγάλη πτώση και στον Mid Cap, ενώ στην ευρύτερη αγορά σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Κέκροψ (δικαίωμα προτίμησης) που έχασε 48,15%, Frigoglass -19,67%, Κρέκα -19,54%, Κέκροψ μετοχή -9,64%, Σελόντα -8,57%, Centric -7,69%, Ικτίνος -6,70%, Κλουκίνας Λάππας -6,16%, AS Company -5,88% κ.λπ.
Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 81 που κινήθηκαν χαμηλότερα.