Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς ώστε να αποφευχθεί ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος αφού εξασφάλισε μια προσωρινή ανακούφιση.
Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλλει δασμούς 50% στις εισαγωγές από την Ευρώπη από την 1η Ιουνίου αλλά ανέβαλε την εφαρμογή για τις 9 Ιουλίου για να δώσει περισσότερο χρόνο στις συνομιλίες με τις 27 χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Η Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προτείνει μηδενικούς δασμούς και από τις δύο πλευρές στα βιομηχανικά αγαθά και μεγαλύτερες αγορές οπλικών συστημάτων και υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ώστε να μειωθούν σημαντικά οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία.
Η ΕΕ επιδιώκει την άρση των δασμών 25% στον χάλυβα και τα αυτοκίνητα που εξάγει στις ΗΠΑ αλλά και τον αμφίδρομο δασμό του 20% που όμως διατηρείται στο 10% μέχρι τις 9 Ιουλίου.
Τί διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με το κλαμπ των 27 χωρών της ΕΕ;
To 2024 οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορροφώντας το 20,6% των εξαγωγών της, σύμφωνα με τη Eurostat.
Tα φαρμακευτικά προϊόντα ήταν πέρυσι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στις ΗΠΑ με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ακολουθούν μαζί με τα αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους.
Οι τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ήταν η Γερμανία με 161 δις ευρώ, η Ιρλανδία με 72 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 65 δις ευρώ.
Φαρμακευτικά προΐόντα
Η ΕΕ εξήγαγε γύρω στα 120 δισ. ευρώ φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ το 2024. Παρόλο που η κυβέρνηση Τραμπ είχε εξαιρέσει τα φαρμακευτικά από τους αμφίδρομους δασμούς που ανακοίνωσε την «Ημέρα της Απελευθέρωσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κλάδος θα συνεχίσει να αποτελεί εξαίρεση.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου είναι η Novo Nordisk στη Δανία, η γερμανική Bayer, η Roche και η Novartis στην Ελβετία.
Αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάγουν γύρω στα 750.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ ετησίως, αξίας 40 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής παραγωγής του κλάδου στην ΕΕ με βάση τον όγκο και 24% με βάση την αξία.
Οι ΗΠΑ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων το 2024 με βάση την αξία των εξαγωγών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επηρεάζονται και έχουν αποσύρει το guidance για το 2025 λόγω της αβεβαιότητας είναι η Mercedes-Benz, η Stellantis και η Volvo.
O όμιλος Volkswagen είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στους δασμούς καθώς η μάρκα Audi δεν κατασκευάζει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.
Αεροσκάφη και ανταλλακτικά
Η Airbus με βάση την Τουλούζη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας της Γαλλίας και παραδίδει το 12% των αεροσκαφών που κατασκευάζει στις ΗΠΑ. Ενας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Airbus αλλά και της αμερικανικής Boeing είναι η CFM International, o μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητήρων του κόσμου με βάση τον όγκο με συνιδιοκτήτες τη γαλλική Safran και την αμερικανική GE Aerospace.
Αλκοολούχα ποτά
Η ΕΕ προμηθεύει τις ΗΠΑ με αλκοολούχα ποτά αξίας 9 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις εταιρείες που επηρεάζονται είναι η Heineken στην Ολλανδία, η βρετανική Diageo, ιδιοκτήτρια πολλών ευρωπαικών μαρκών, και η ζυθοποιία Carlsberg.
Καλλυντικά
Οι εξαγωγές αρωμάτων και καλλυντικών στις ΗΠΑ από την ΕΕ το 2024 έφτασαν τα $10,47 δις. Από το συνολικό αυτό ποσό οι γαλλικές εξαγωγές καλλυντικών από εταιρείες όπως η L’Oreal ανήλθαν στα 2,5 δις ευρώ.
Είδη πολυτελείας
Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου πωλούν γύρω στο ένα τέταρτο της παραγωγής τους στους Αμερικανούς καταναλωτές ενώ για τους μικρότερους παίκτες η έκθεση κυμαίνεται από 14% στην περίπτωση της Montcler μέχρι 46% στη Birkenstock.
Στη Γαλλία ο κλάδος ειδών πολυτελείας, ο μεγαλύτερος του κόσμου, απασχολεί πάνω από 600.000. Η Ιταλία που παράγει τα περισσότερα δερμάτινα αγαθά ανώτερης ποιότητας είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο διεθνές εμπόριο.