«Μπέρδεψε» την Ευρώπη το μήνυμα Ντράγκι

«Μπέρδεψε» την Ευρώπη το μήνυμα Ντράγκι

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες μετά το μήνυμα του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έδωσε το «σήμα» για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από... Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην αγορά δέχτηκε χτες, όπου τα στοιχεία της Markit έδειξαν πως ο μεταποιητικός κλάδος της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 ετών, ενώ η μεταποίηση στη Γαλλία υποχώρησε απρόσμενα. 

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μπορεί η απόφαση για τη νομισματική χαλάρωση να μην ήρθε σε αυτή τη συνεδρίαση, ωστόσο οι προσδοκίες  μεταφέρονται για τον Σεπτέμβριο, με την ΕΚΤ να δίνει το «σήμα» για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επισημαίνει πως εάν το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού συνεχίσει να υπολείπεται του στόχου, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι αποφασισμένο να δράσει, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του. «Επομένως είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα του τα εργαλεία, κατάλληλα, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο με βιώσιμο τρόπο», τονίζει η ΕΚΤ. 

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5% με τους περισσότερους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες κατά 0,14% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.491 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας που έχασε 1,25% στις 12.336 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, ο CAC 40 υποχώρησε 0,5% στις 5.578 μονάδες.

Στην περιφέρεια, απώλειες 0,78% κατέγραψε η Ιταλία με τον FTSE MIB να κλείνει στις 21.907 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να χάνει 0,46% στις 9.286 μονάδες.

Τέλος, απώλειες 0,33% σημείωσε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία στις 5.185 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Nissan Motor ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 12.500 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο έως το 2022 και θα μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να περιορίσει το κόστος καθώς πλήττεται από αναιμικές πωλήσεις και αυξημένες δαπάνες και προσπαθεί να ανακάμψει από το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο αποπεμφθείς της πρόεδρος Κάρλος Γκοσν.

Η Νο2 αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επίσης ότι κατακρημνίστηκαν τα λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου, σημειώνοντας βουτιά 98,5% στα 1,6 δισ. γεν (14,80 εκατ. δολάρια), καθώς η εταιρία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη Βόρεια Αμερική.

Επιπλέον, αποτελέσματα υψηλότερα των προσδοκιών εμφάνισε η Facebook το δεύτερο τρίμηνο, με τη μετοχή της να ενισχύεται 4% μετά την ανακοίνωση -έχει ενισχυθεί 56% έως τώρα φέτος-, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τις αντιμονοπωλιακές αρχές και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,6 δισ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, από τα 1,74 δολάρια ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 28% στα 16,9 δισ. δολάρια από 13,23 δισ. δολάρια πέρυσι. Αναλυτές, σε δημοσκόπηση της FactSet είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για κέρδη 1,87 ανά μετοχή και έσοδα της τάξης των 16,5 δισ. δολαρίων.