Μερική κόπωση στο Χ.Α. και διόρθωση χωρίς υπερβολές

Μερική κόπωση στο Χ.Α. και διόρθωση χωρίς υπερβολές

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ελεγχόμενα πτωτικά – διορθωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών, ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων αλλά και εμφανούς κόπωσης, τουλάχιστον στο χώρο των τραπεζών και του FTSE 25.

Από χθες είχαν διαφανεί κάποια σημάδια κόπωσης στην αγορά, τα οποία φαίνονται από τη μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών που βαίνει μειούμενη τελευταία, πάντα συγκρινόμενη με την καλή περίοδο που υπήρξε το Δεκέμβριο.

Η αγορά έτσι κι αλλιώς μετά από το αξιοσημείωτο ανοδικό σερί ευρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε μια πιο ισχυρή διόρθωση, πάντα ελλοχεύει και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη συμπληρώσει 15 ανοδικές συνεδριάσεις στις 17 τελευταίες, έχοντας αθροιστικά κέρδη κοντά στο 14% πετυχαίνοντας χθες νέα υψηλά σχεδόν πέντε μηνών, φτάνοντας στα επίπεδα που είχε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, ο τραπεζικός δείκτης πλην της χθεσινής ανεπαίσθητης πτώσης 0,05%, είχε συμπληρώσει 16 ανοδικές συνεδριάσεις στις 18 τελευταίες συνεδριάσεις με κέρδη που ξεπέρασαν το 23%. Φυσικά, αυτή η άνοδος των τραπεζών δεν ενδείκνυται για… πανηγύρια, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από μια ελάχιστη διόρθωση στην πρότερη ισοπέδωση, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει μηδενίσει το 2016.

Τεχνικά πάντως, αυτό το σερί της ανόδου, οπωσδήποτε απαιτεί να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, οπότε κάθε διόρθωση, είναι θεμιτή. Το καλό με την ελληνική αγορά είναι ότι κάνει απολύτως ελεγχόμενες διορθώσεις, χωρίς κινήσεις που φοβίζουν, κάτι που δεν αλλοιώνει ούτε τα τεχνικά δεδομένα, αλλά ούτε την ψυχολογία της αγοράς.

Άλλωστε, σε πολλές συνεδριάσεις η διόρθωση είναι ενδοσυνεδριακή, με τους long να ανακάμπτουν από το 2ο μισό των συνεδριάσεων και να οδηγούν σε θετικά κλεισίματα.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 838 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 15 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε χαμηλότερο τέμπο έναντι προηγούμενων ημερών. Θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος έφτασε στα 50,72 εκατ. ευρώ, επίδοση που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες, καθώς στην… κανονική συνεδρίαση δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι η αγορά συσσωρεύει αλλά και «παντρεύει» τις τιμές, εν αναμονή ειδήσεων και νέων καταλυτών. Για να μπορέσει η αγορά να υποστηρίξει περαιτέρω υψηλότερα επίπεδα και να επιτύχει επαναπροσέγγιση των υψηλών του καλοκαιριού (858 μονάδων) και μια προσπάθεια για τη ζώνη των 870 – 880 μονάδων είναι σαφές ότι απαιτείται εισροή καινούριων κεφαλαίων, που θα μπορέσουν να ανατροφοδοτήσουν το σύστημα.

Στο χώρο του FTSE 25 η πλειονότητα των τίτλων διορθώνει χωρίς ακρότητες, ενώ ανοδικά κινούνται μόνο οι Viohalco +2,30%, Aegean Airlines +0,58%, ΓΕΚ Τέρνα +0,51% καθώς επίσης οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.

Στις τράπεζες, η Eurobank διορθώνει σε ποσοστό 2,36%, ενώ ανεπαίσθητη είναι η πτώση στις υπόλοιπες. Στο χώρο των blue chips η διόρθωση είναι απολύτως τεχνική και «κούφια», οπότε με τις παραμικρές αγοραστικές κινήσεις, η εικόνα δύναται να αλλάξει ολοσχερώς.

Πάντως, για άλλη μια συνεδρίαση η κινητικότητα στα μικρομεσαία χαρτιά συνεχίζεται και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Στο χώρο του Mid Cap που είναι πρωταθλητής, τόσο το 2017 όσο και το 2018, ξεχωρίζουν μετοχές όπως Attica Bank +6,98%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +2,68%, Χαλκόρ +2,50%, Intracom +1,91%, Ικτίνος +1,69%, Νηρέας +1,40%, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Cenergy Holdings, Intralot, Fourlis, ΚΛΜ, MIG κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, συνεχίζεται η κινητικότητα, ενώ σήμερα ξεχωρίζουν τίτλοι όπως Medicon, Reds, Μουζάκης, Pasal (κίνηση ασανσέρ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή), Inform Λύκος (έκλεισε δουλειά με τον ΟΑΣΑ), Τεχνική Ολυμπιακή, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κέκροψ, Έλτον και Paperpack.

Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που καταγράφουν απώλειες.