Με "στήριγμα" το πετρέλαιο ενισχύεται η Wall

Με "στήριγμα" το πετρέλαιο ενισχύεται η Wall

Την κατεύθυνση που αναζητούσαν φαίνεται πως βρήκαν οι δείκτες της Wall Street, καταγράφοντας κέρδη, στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης, και με στήριξη από το πετρέλαιο που επιστρέφει στα επίπεδα των 30 δολαρίων. 

Ο Mario Draghi κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που ακολούθησε την ανακοίνωση για τα επιτόκια,  είπε χαρακτηριστικά «ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τη νομισματική πολιτική μας το Μάρτιο», ενώ προσέθεσε πως «η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι ασθενέστερη απ'' ό,τι αναμενόταν».

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα και τους γεωπολιτικούς κινδύνους».

Ο S&P 500 ενισχύεται 0,5% στις 1.872,88 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow καταγράφει κέρδη 0,74% στις 15.919,25 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύεται 0,05% στις 4.488,12 μονάδες. 

Με ισχυρή άνοδο επιχειρούν να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου, σε συνθήκες «oversold» όπως τις ονομάζουν οι αναλυτές, με τα δημοσιεύματα για τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη να υπενθυμίζουν τους κινδύνους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, όπως άλλωστε αναμενόταν από τους αναλυτές. Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης ανέρχεται στο 0,05% ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,3%. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης της τράπεζας βρίσκεται στο 0,3%.

Στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου

Συγκεκριμένα, ο προσαρμοσμένος εποχικά αριθμός αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000 και διαμορφώθηκε στις 293.000. Στον κινητό μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 6.500 στις 285.000.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed παρέμεινε τον Ιανουάριο σε αρνητικό επίπεδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, ανήλθε στις -3,5 μονάδες από τις -10,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του MarketWatch για -6 μονάδες.

Στο ίδιο κλίμα, στην Ασία επικράτησαν μικτά πρόσημα, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να ανακάμψουν έπειτα από τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.