Μάκρο και FED «κατεβάζουν ταχύτητα» στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Μάκρο και FED «κατεβάζουν ταχύτητα» στις αγορές

Κάτω από τον μέσο κινητό όρο των 50 ημερών έκλεισαν πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η οικονομία της Ευρωζώνης πέρασε σε στασιμότητα τον Ιούνιο, καθώς και το τελευταίο οχυρό, η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, έχασε την ορμή του και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται.

Μετά και την τελική μέτρηση  ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο από 52,8 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Τουτέστιν, αυτή τη φορά ούτε ο τομέας των υπηρεσιών  κατάφερε να «σώσει» την παρτίδα, με αποτέλεσμα ο δείκτης να σπάσει καθοδικά το όριο των 50 μονάδων.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε

σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 50,6 μονάδες, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, σε χαμηλό άνω των δύο ετών, στις 47,2 μονάδες. Στην Ιταλία διολίσθησε στις 49,7 μονάδες, χαμηλό έξι μηνών, ενώ στην Ισπανία στις 52,6,ήτοι σε  χαμηλό πέντε μηνών.

Αν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού ήταν λίγο περισσότερο ενθαρρυντικά-οι τιμές τον Μάιο διολίσθησαν για πέμπτο μήνα κατά 1,9% από τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Μάιο του 2022 υποχώρησαν κατά 1,5%-  παρά ταύτα οι ευρωπαϊκές αγορές διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο. 

Βλέπετε, ήταν ήδη διπλά επιβαρυμένες, καθώς χθες ανακοινώθηκαν  τα στοιχεία των τελικών μετρήσεων και από την Κίνα, σύμφωνα με τα οποία  η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών επιβράδυνε σημαντικά τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI των Caixin/S&P Global για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 53,9

μονάδες τον Ιούνιο από 57,1 μονάδες τον Μάιο, απογοητεύοντας την επενδυτική κοινότητα που αναζητά ακόμα την «ορμή» της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας μετά την απομάκρυνση της από τη «Zero Covid» πολιτική.

Υπενθυμίζουμε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές αγορές –περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ-https://www.liberal.gr/agores/giati-oi-ipa-yperapodidoyn-tis-eyrozonis

με αποτέλεσμα η γείωση των προβλέψεων για την κινεζική ανάπτυξη να μεταφράζεται αυτόματα με μείωση των προσδοκιών και για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Πάγος στη θερμή Wall δια χειρός Πάουελ

Πιο ψύχραιμες ήταν χθες οι αμερικανικές αγορές, με τη μητέρα των αγορών S&P500 να κρατάει σταθερά επαφή με τις 4450 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η  Fed έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της. 

Σύμφωνα με αυτά,παρά το γεγονός ότι εν τέλει η Fed στις 14 Ιουνίου άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, εντούτοις ορισμένοι συμμετέχοντες ήθελαν ακόμα μία αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς η πρόοδος στον έλεγχο του πληθωρισμού είναι αργή.  «Ορισμένοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνάντηση ή ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση».

Όπως αναφέρεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να μην αυξήσουν τα επιτόκια εν μέσω των ανησυχιών για την ανάπτυξη της οικονομίας. Άλλωστε δεδομένου ότι χρειάζεται και ένα χρονικό διάστημα προκειμένου τα επιτόκια να «χωνευτούν» από την οικονομία, έκριναν  ότι υπήρχει το περιθώριο να παρακαμφθεί μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Όμως η εξέλιξη αυτή δεν άλλαξε σε τίποτε το γεγονός ότι  τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εν τέλει θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και  η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας είναι ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να απέχει αρκετά από μια σταθερή τροχιά επιστροφής στο στόχο του 2%.

Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fed, οι αξιωματούχοι αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, της τάξεως των 25 μονάδων βάσης έκαστος. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν επίσης ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed επιθυμούσαν εδώ και καιρό να επιβραδύνουν το ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων. 

Μέσα από αυτό το πλαίσιο άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed ,Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια σηματοδοτεί μία αλλαγή στρατηγικής από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να επικεντρωθεί περισσότερο στην αναγκαιότητα της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και λιγότερο στη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού αυξήσεων. 

Πάντως στην κατάθεση του στους Αμερικανούς νομοθέτες μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed έχει «πολύ δρόμο μπροστά της» για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του  2%.

Τουτέστιν, ακόμα και μετά από τις δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και ανεξαρτήτως των «διαλειμμάτων», όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος για το αν εν τέλει οι δύο αυτές αυξήσεις θα είναι και οι τελευταίες.

Βέβαια στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα σχόλια του Πάουελ ελάχιστα έχουν επηρεασει  τους επενδυτές στις προθεσμιακές αγορές που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed, το οποίο μέχρι και εχθές αντανακλούσε προσδοκίες για μία μόνο επιπλέον αύξηση επιτοκίου φέτος.

Προφανώς η αγορά έχει  την άποψη ότι η οικονομία πρόκειται να επιβραδυνθεί και ως εκ τούτου, οι συνθήκες ύφεσης που αναμένονται  προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου,  θα αναστείλουν την επιθετική πολιτική της Fed.

Άλλωστε  ορισμένα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, υποστηρίζουν την άποψη ότι από ένα σημείο και μετά η ύφεση θα αναλάβει τον ρόλο της.\

Η καμπύλη αποδόσεων που συγκρίνει τα διετή και δεκαετή ομόλογα ήταν αρνητική κατά 100 μονάδες βάσης χθες , υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, αλλά στη πορεία πιστεύουν ότι η ύφεση θα αναγκάσει τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

Το spread διετούς προς δεκαετές έχει αντιστραφεί 28 φορές και για 22 από αυτές τις περιπτώσεις ακολούθησε πράγματι  ύφεση.

Θα γίνει άραγε το ίδιο και φέτος;

Ή  για άλλη μια φορά η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει εύρωστη;

Aς μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες οι αγορές είχαν τη προσδοκία ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Η αντοχή όμως της αμερικανικής οικονομίας γείωσε αυτές τις προσδοκίες και πλέον πάμε πρόσω ολοταχώς για δύο ακόμα αυξήσεις...και βλέπουμε.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα