Κόβεται η όρεξη της Fed για αύξηση επιτοκίων;
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Αγορές

Κόβεται η όρεξη της Fed για αύξηση επιτοκίων;

Η μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις αγορές αυτή την εβδομάδα, κυρίως λόγω της προσδοκίας ότι η Fed πιθανότατα να συνεχίσει εφεξής με μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, διακόπτοντας το επώδυνο σερί των τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης.  

Τα στοιχήματα έχουν «ανάψει» και όπως φαίνεται στο FedWatch της CME, οι αγορές δίνουν πλέον πιθανότητες 80,6% από 57% πριν δύο εβδομάδες να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 εβδομάδες βάσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο στο 7,7% έναντι εκτίμησης 7,9% και από το 8,2% του Σεπτεμβρίου.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε τον Οκτώβριο τη μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο καθώς αυξήθηκε 0,3% από 0,6% τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτίμησης 0,5% .Τα νούμερα λοιπόν κατέληξαν σε έναν δομικό πληθωρισμό στο 6,3% από 6,6% και έναντι εκτιμήσεων για 6,5%.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη διατήρηση του μέσου όρου τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε σχετικώς ικανοποιητικό επίπεδο -218.750, με ιστορικό μέσο όρο 368.900- τροφοδότησαν την βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας με αποτέλεσμα ηπιότερες αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων και την εκτόξευση της Wall, με πρωταγωνιστή τον Νasdaq αλλά και τον S&P 500 να ακολουθεί καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο -5,54%-από τις 6 Απριλίου 2020. 

Η άνοδος ήταν ευρεία με όλους τους κλαδικούς δείκτες να σημειώνουν ισχυρή ενίσχυση, αλλά κλάδοι που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις αποδόσεις στη λήξη ομολόγων όπως ο τεχνολογικός και οι επιχειρήσεις διαχείρισης ακίνητης περιουσίας έκλεψαν την παράσταση.

Η άνοδος συνεχίστηκε και την Παρασκευή στο μεγαλύτερο εύρος των διεθνών αγορών-περισσότερα για την τεχνική εικόνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ - παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στη Γερμανία δεν ήταν το ίδιο ενθαρρυντικά με αυτά των ΗΠΑ. 

Ο γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 10,4% τον Οκτώβριο από 10% τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1951. Ο εναρμονισμένος δείκτης έδειξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση 11,6% από 10,9% τον Σεπτέμβριο.

Ενθαρρυντικά δεν ήταν όμως ούτε τα στοιχεία από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία πέρασε στα ψιλά γράμματα της Wall.

Βάσει της έρευνας, οι καταναλωτές μέχρι και τον Οκτώβριο θεωρούσαν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και αισθάνονταν μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές μεταβολές των τιμών.

Τι γίνεται όμως όταν η αγορά αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό;

Οι καταναλωτές σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις σημερινές τιμές αφού θα αποδειχθούν χαμηλότερες από τις μελλοντικές, οι επιχειρήσεις με δύναμη τιμολόγησης  αυξάνουν τις τιμές επίσης και οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς, με αποτέλεσμα οι τιμές εν τέλει να ενισχύονται εκ νέου. 

Βλέπετε, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα οι τιμές βρίσκονται υψηλά, τόσο περισσότερο οι καταναλωτές θεωρούν τον υψηλό πληθωρισμό δεδομένο και προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως. 

Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει η Fed και εδώ ακριβώς εδράζεται η άποψη πολλών αναλυτών ότι παρά την ανακούφιση των αγορών που τα νούμερα του πληθωρισμού δεν χειροτέρεψαν, εντούτοις δεν αποκλείεται το γεγονός τα νέα στοιχεία να ενθαρρύνουν τη Fed να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περιμένει η αγορά και συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό, ακόμα και αν κάνει ένα μικρό διάλειμμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. 

Η οπτική γωνία εδώ είναι η εξής: η μικρή πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή αποδεικνύει ακριβώς ότι η πολιτική σύσφιξης της Fed είχε μικρή επίδραση στη συνολική ζήτηση. 

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, οι πραγματικές δαπάνες τον Σεπτέμβριο σε καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια ήταν 13% πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα και σε μεγάλο βαθμό παρέμειναν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Ο Οκτώβριος δε, έχει σηματοδοτήσει ήδη την έναρξη των εορταστικών αγορών. 

Μια πιθανή εξήγηση για την υψηλή κατανάλωση ίσως κρύβεται στα υψηλά επίπεδα των καταθέσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Fed οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αν και έχουν μειωθεί από το 2021, εξακολουθούν να είναι κατά 1,7 τρισ. δολάρια μεγαλύτερες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Όμως στο σημείο αυτό υπάρχει μια σοβαρή υποσημείωση: Το ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος που αποταμίευσαν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο κυμάνθηκε κοντά στα χαμηλά 15 ετών. 

Ο Αμερικανός καταναλωτής λοιπόν εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του δυσκολεύοντας το έργο του Πάουελ. Ακριβώς αυτή η «κόντρα» της κατανάλωσης στο έργο της Fed ώθησε τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ να διευκρινήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προτιμήσει να ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα, από το να κινδυνεύσει μην τα ανεβάσει σε αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού επίπεδα. 

Ακόμα λοιπόν και αν η αγορά στοιχηματίζει σωστά όσον αφορά στην αύξηση της επόμενης συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, έχουμε ακόμα αρκετά επεισόδια μπροστά μας και μια πιθανή μείωση του ρυθμού αύξησης δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος των αυξήσεων βαίνει προς το τέλος του.

Η κορύφωση του πληθωρισμού είναι το ένα ζητούμενο. Το άλλο είναι τα επίπεδα στα οποία θα σταθεροποιηθεί. 

Ακόμα και αν πράγματι αποδειχθεί ότι αυτή η μικρή μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σηματοδοτεί κάπου εδώ την κορύφωση του- αν και είναι νωρίς να το συμπεράνουμε- εντούτοις η αποκλιμάκωση του μπορεί να αποδειχθεί βασανιστικά αργή, ακόμα και αν έχουμε την τύχη η φθινοπωρινή καλοκαιρία να δώσει την θέση της σε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα που θα μας εξασφαλίσει λογικές τιμές ενέργειας. 

Βλέπετε, υπάρχουν και άλλες συνισταμένες. Για παράδειγμα η αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι μια πολύχρονη και πληθωριστική διαδικασία όπως και η απανθρακοποίηση της αλυσίδας αξίας κρίσιμων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ψηφιοποίησης ή το «πρασίνισμα» των διαδικασιών εξόρυξης. 

Γι’ αυτό ο Πάουελ επισήμανε με νόημα στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής ότι το πιο σωστό ερώτημα ίσως δεν είναι πόσο θα ανέβουν ακόμα τα επιτόκια, αλλά για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτή την επισήμανση καλό είναι να την έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.