Κεφάλαια  3,3 δισ. ευρώ άντλησε η ολλανδική τράπεζα ABN Amro

Κεφάλαια 3,3 δισ. ευρώ άντλησε η ολλανδική τράπεζα ABN Amro

Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro Group, που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, άντλησε σήμερα 3,3 δις. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς μετοχών της, μεταδίδει το Bloomberg. Η τράπεζα πούλησε 188 εκατομμύρια μετοχές της στην τιμή των 17,75 ευρώ κάθε μία, που αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μετοχή της τράπεζας σημείωνε άνοδο 2,8% στα 18,24 ευρώ, στο Χρηματιστήριο του ''Αμστερνταμ.

Η ABN Amro, η δεύτερη μεγαλύτερη ολλανδική τράπεζα, αποτελεί το κατάλοιπο της εταιρείας που εξαγοράστηκε το 2007 από έναν όμιλο τραπεζών, μεταξύ των οποίων ήταν η Royal Bank of Scotland Group, η Banco Santander και η Fortis. Το ολλανδικό κράτος διέθεσε σχεδόν 22 δις. ευρώ για τη διάσωση της ABN Amro το 2008 και ανακτά τώρα μέρος της επένδυσής του με την πρώτη, σε μία σειρά, πώληση μετοχών. Υπό κρατική ιδιοκτησία, η ABN μετασχηματίσθηκε από μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως σε μία τράπεζα που εστιάζει στις χορηγήσεις δανείων σε Ολλανδούς καταναλωτές.

Η κυβέρνηση πιθανόν θα διατηρήσει κάποιον έλεγχο στις μετοχές της τράπεζας, ακόμη και μετά την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής της σε αυτήν, μέσω ενός ιδρύματος, το οποίο θα μπορεί να αφαιρεί τα δικαιώματα ψήφων των επενδυτών για μία διετία, για να εμποδίσει μία εξαγορά της ABN ή κάποια άλλη εχθρική κίνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ