Καλή εικόνα στο Χ.Α., στις 720 μονάδες ο Γ.Δ. με ισχυρή στήριξη ΔΕΗ και τραπεζών

Καλή εικόνα στο Χ.Α., στις 720 μονάδες ο Γ.Δ. με ισχυρή στήριξη ΔΕΗ και τραπεζών

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Καλή είναι η εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς φαίνεται πως η αντίδραση αυτοσυντήρησης της Παρασκευής και η αντοχή χθες των 700 μονάδων, δίνει έναυσμα και απελευθερώνει τη διάθεση τοποθετήσεων.

Στο προσκήνιο βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ που ενισχύεται έως και 7% με το ΑΔΜΗΕ να κερδίζει άνω του 5%, με φόντο το διήμερο μπαράζ των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Σήμερα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον γεν. Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, καθώς αύριο και μεθαύριο 22 και μεθαύριο 23 Νοεμβρίου θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού με θέμα την υπόθεση των λιγνιτών.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε επισημάνει ότι η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει εντός δύο εβδομάδων, δίνοντας το χρονικό στίγμα των εξελίξεων.

Παράλληλα, η αγορά έχει και την υποστήριξη τόσο των τραπεζικών μετοχών, όσο και των περισσότερων blue chips που παρ' ότι χωρίς ακρότητες και ένταση, κινούνται ανοδικά.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 720 μονάδες με άνοδο 1,39%, ενώ σε καλό τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών που ήδη διαμορφώνεται στα 34 εκατ. ευρώ.

Στηρίξεις στην αγορά δίνουν πλην της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ μετοχές όπως Εθνική +3,80%, Alpha Bank +4,29%, Eurobank +5,49%, Πειραιώς +2,40%, Jumbo +2,60%, Viohalco +2,14%, Ελλάκτωρ +1,38%, Μυτιληναίος +1,34%, ΕΧΑΕ +1,12% και Τιτάν +1,06%. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά αντιδρούν μετοχές όπως MIG, J&P Άβαξ, Intracom, Intralot, Υγεία και Νηρέας, ενώ στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι υπέρ των long, με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 26 πτωτικών.

Ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα η αγορά

Η αντίδραση της Παρασκευής και το 1,58% στο Γενικό Δείκτη, το +1,81% στον FTSE 25 και το +4,44% στον τραπεζικό δείκτη, ασφαλώς και έδωσε σημαντική ανάσα στην αγορά, τακτοποιώντας μερικώς την (τεχνική) στρέβλωση σε δείκτες και μετοχές.

Και γράφουμε για στρέβλωση, δεδομένου ότι η αγορά βρίσκονταν – και εξακολουθεί να βρίσκεται – σε υπερπουλημένα επίπεδα. Όταν μια αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, τότε δύναται να βγάλει αντίδραση – είτε μιας, είτε περισσότερων συνεδριάσεων – η ένταση της οποίας βέβαια εξαρτάται από σύνθετους παράγοντες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. προέρχονταν από αξιοσημείωτο πτωτικό σερί, έχοντας κλείσει σε οκτώ συνεδριάσεις πτωτικά στις εννέα που είχαν γίνει έως την Παρασκευή, με συνολικές απώλειες 8,15% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη!

Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις – έως την Παρασκευή – είχε μόλις τρεις ανοδικές και οκτώ πτωτικές, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 24,31%!

Χθες, παρ' ότι το κλείσιμο δεν ήταν θετικό, εντούτοις η αγορά απομακρύνθηκε από το χαμηλό ημέρας, στοιχείο που έδειξε ότι υπάρχει διάθεση βελτίωσης του σκηνικού.

Ήταν μια συνεδρίαση περισσότερο ενδοσυνεδριακής διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών μετά την αντίδραση της Παρασκευής, ενώ στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν ότι ο τζίρος ήταν περίπου κατά 50% μικρότερος έναντι της Παρασκευής, ενώ ο όγκος σχεδόν στο 1/3 της τελευταίας συνεδρίασης!

Χθες λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 710,27 μονάδες με πτώση 0,31%, παρ' ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το χαμηλό των 704,99 μονάδων (-1,05%). Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη η αγορά είχε κλείσει στις 701,36 μονάδες, κρατώντας οριακά αυτό το ψυχολογικό όριο, ενώ την Παρασκευή, πριν ο Γ.Δ. κλείσει στο +1,58%, είχε κυλήσει έως το χαμηλό των 703,19 μονάδων.

Οι 701,36 μονάδες της Πέμπτης είναι έως τώρα το χαμηλό 7μήνου, οπότε μένει να δούμε αν θα δημιουργεί βάση εκεί για αντίδραση, ή αν θα κινδυνεύσει εκ νέου αυτή η ζώνη προσεχώς.