Χθες παρουσιάσαμε περιληπτικά τα βασικά στοιχεία από την πρωτοχρονιάτικη ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας όσον αφορά τα περιβόητα «illiquid assets», που αποτυπώνονται στο επίπεδο 2 και 3 των κεφαλαίων των 18 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα κεφάλαια που αποτυπώνονται στο επίπεδο 2 είναι στοιχεία τα οποία είναι μεν «μη ρευστοποιήσιμα» αλλά μπορεί να τους αποδοθεί μία τιμή συσχετίζοντάς τα άμεσα ή έμμεσα με ανάλογους τίτλους που είναι τιμολογημένοι. Αντίθετα, για τα στοιχεία που καταγράφονται στο επίπεδο 3 δεν υπάρχει καμία τιμολόγηση, άμεση ή έμμεση.
Σήμερα θα αναδείξουμε κάποια πιο συγκεκριμμένα στοιχεία αυτού του νέου μετώπου.
Όπως διαπιστώνει η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, τα 3/4 των επισφαλών αυτών στοιχείων βρίσκονται συσσωρευμένα στις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσον αφορά το ευρωσύστημα. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει και μία πρόσφατη μελέτη της Moody''s, που προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια το πού είναι συσσωρευμένο το πρόβλημα των «illiquid assets»: σε δύο βρετανικές, δύο ελβετικές και μία γερμανική: Royal Bank of Scotland και Barclays, δύο ελβετικές Credit Suisse και Ubs και η γερμανική Deutsche Bank.
Αυτές οι πέντε από μόνες τους, σύμφωνα με τη Moody''s, κρύβουν μια ωρολογιακή βόμβα μεγέθους 549 δισ. δολ. μη ρευστοποιήσιμων στοιχείων. Ακολουθούν και κάποιες γαλλικές, σε λίγο μικρότερο μέγεθος. Σύμφωνα με δύο επίσημους φορείς, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ανάμεσα στις Συμπληγάδες του «κόκκινου χρέους» και των «illiquid assets».
Μαίρη Βενέτη
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.