Με απώλειες που ξεπερνούν το 1% κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας παγκοσμίως που θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη, με την Ιαπωνία να έχει θέτει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης το Τόκιο λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κρούσματα στην Βρετανία να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 34.319 μονάδες με πτώση άνω του 1,38% ή 445 μονάδων, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 μετά τα χτεσινό ρεκόρ σήμερα σημειώνει απώλειες 1,3% κινούμενος στις 4.299 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που υποχωρεί κατά 1,3% και κινείται στις 14.471 μονάδες.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούν σήμερα σε χαμηλό περίπου πέντε μηνών, δείχνοντας ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν πλέον για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.
Περαιτέρω «σύννεφα» στο τοπίο πρόσθεσε το γεγονός ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα ήταν ελαφρώς αυξημένος, αντίθετα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν να μειωθεί και να υποχωρήσει σε νέο χαμηλό πανδημίας, σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας της χώρας δυσκολεύεται ακόμα να βρει τον βηματισμό της.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου ανήλθε στις 373.000, οριακά αυξημένος από τις 371.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.
Οι αναλυτές ανέμεναν ο αριθμός να διαμορφωθεί στις 350.000 υποχωρώντας έτσι στο χαμηλότερο επίπεδό του από όταν εξαπλώθηκε η πανδημία στη χώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 πριν την εμφάνισή της ο αριθμός ήταν περίπου στις 200.000 νέες αιτήσεις την εβδομάδα, ένας ρυθμός που θεωρείται φυσιολογικός.
Σε αυτό το κλίμα, οι μεγαλύτερες απώλειες σήμερα εντοπίζονται στις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται άμεσα με το ευρύτερο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, με τις Carnival και Royal Caribbean στο χώρο της κρουαζιέρας να υποχωρούν άνω του 1,5%, ενώ η αεροπορική Delta Air Lines σημειώνει απώλειες 1,25%, η Boeing 0,9%, η Macy 1,45%, η Kohl’s 2,7% και η Ford 2,4%.
Εξίσου μεγάλες είναι οι απώλειες και στον τραπεζικό τομέα, καθώς συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων, με την Goldman Sachs στο -2,9% και την JPMorgan Chase στο -2%.
Σημειώνεται ότι η σημερινή πτώση έρχονται στον απόηχο της δημοσίευσης χτες των πρακτικών της συνεδρίασης Ιουνίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, κατά την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε.
«Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν πως αναμένουν ότι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα εκπληρωθούν σχετικά νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει σε προηγούμενες συναντήσεις υπό το φως των νέων δεδομένων», ανέφεραν τα πρακτικά.
Γενικότερα πάντως, η τράπεζα χαρακτήρισε παροδική την αύξηση του πληθωρισμού, με 13 από τους 18 αξιωματούχους να βλέπουν αύξηση των επιτοκίων δύο φορές το 2023, οι περισσότεροι εξ αυτών κατά 0,5%.