ΗΠΑ - ΕΕ: Σε εξέλιξη οι εμπορικές διαπραγματεύσεις για την αποτροπή των δασμών του Τραμπ
Shutterstock
Shutterstock
Financial Times

ΗΠΑ - ΕΕ: Σε εξέλιξη οι εμπορικές διαπραγματεύσεις για την αποτροπή των δασμών του Τραμπ

Την πρώτη ανταλλαγή επίσημων προτάσεων για ένα νέο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να αποτρέψουν την επιβολή νέων αμερικανικών δασμών που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, τέσσερις πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων και ενημερωτικό σημείωμα της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι οι δύο πλευρές προχώρησαν σε ανταλλαγή διαπραγματευτικών εγγράφων. Τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση περιλαμβάνουν τους τελωνειακούς δασμούς, το ψηφιακό εμπόριο, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο οικονομιών.

Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορίου της Κομισιόν, Σαμπίνε Βέγιαντ, κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διατηρήσουν σταθερή γραμμή και να αποφύγουν τις πιέσεις της Ουάσινγκτον για «γρήγορες νίκες». Όπως τόνισε, ορισμένοι αμερικανικοί δασμοί, κυρίως σε χάλυβα και αυτοκινητοβιομηχανία, ενδέχεται να παραμείνουν, καθώς εντάσσονται στη στρατηγική των ΗΠΑ για επανεκβιομηχάνιση.

Από ιδιωτικές συνομιλίες σε επίσημες διαβουλεύσεις

Την επιτάχυνση των συνομιλιών φέρεται να προκάλεσε ο εκπρόσωπος εμπορίου του Τραμπ, Τζέιμισον Γκριρ, ο οποίος – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της ΕΕ να υποβάλει γραπτές προτάσεις.

Την Πέμπτη, ο Γκριρ συνομίλησε με τον Μάρος Σέφτσοβιτς, αρμόδιο επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για κατ’ ιδίαν συνάντηση τον επόμενο μήνα κατά την υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Κόκκινες γραμμές και διαλλακτικά σημεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να δεχτεί αμερικανικά αιτήματα για κατάργηση του ΦΠΑ ή χαλάρωση των ψηφιακών ρυθμίσεων και φορολογίας. Ωστόσο, η ίδια εμφανίζεται πρόθυμη να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε τομείς όπως οι πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες εξετάζουν στοχευμένους δασμούς σε επιδοτούμενες κινεζικές εξαγωγές, ενόψει ευρύτερων συζητήσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου, πιο ανθεκτικού εμπορικού πλαισίου με τους συμμάχους της Δύσης.