Η εξωτική αγορά χρέους της Αφρικής και τα ρίσκα

Η εξωτική αγορά χρέους της Αφρικής και τα ρίσκα

Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η αρθρογραφία για τα αφρικανικά ομόλογα, κυρίως λόγω ότι το spread των συγκεκριμένων ομολόγων είναι το χαμηλότερο εδώ και περίπου τρία χρόνια. Άλλωστε οι τίτλοι αυτοί τόσο σε τοπικό νόμισμα όσο και σε δολάριο, ξεπέρασαν το 2017 τα κέρδη των αναδυόμενων αγορών.

Αν και λαμβάνω υπόψιν μου και τις υψηλές αποδόσεις και το γεγονός ότι η αφρικανική ήπειρος έχει αρχίσει εμφανώς να επανακάμπτει, εντούτοις θεωρώ ότι οι επενδυτές διψασμένοι για αποδόσεις δεν ζυγίζουν σωστά το ρίσκο της εν λόγω αγοράς. Οι κίνδυνοι δεν είναι λίγοι, ειδικά στο μέτωπο της τοπικής πολιτικής. Επιπλέον, τυχόν αποδυνάμωση των νομισμάτων, ή για οποιονδήποτε λόγο εκ νέου μείωση των τιμών του πετρελαίου, θα αλλάξει την εικόνα μιας μέχρι τώρα «χαρούμενης» αγοράς. Άλλωστε ο πιστωτικός κίνδυνος δεν εμφανίζεται πάντα όταν εκλείψουν οι συνθήκες ceteris paribus;

Ας μην ξεχνάμε ότι η Μοζαμβίκη και η Δημοκρατία του Κονγκό παρέλειψαν τις πληρωμές ευρωομολόγων το 2017, ενώ χώρες όπως το Καμερούν και η Ζάμπια έχουν αρχίσει συνομιλίες για τη διάσωση τους με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και δεδομένου ότι η Ναμίμπια και η Νότια Αφρική υποβαθμίστηκαν σε σκουπίδια, η ήπειρος έμεινε στην ουσία χωρίς χωρίς εκδότες επιλέξιμου επενδυτικού βαθμού. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι κινδυνολογεί η Lagarde ισχυριζόμενη ότι τα προβλήματα χρέους της Αφρικής θα μπορούσαν εύκολα να επιδεινωθούν το 2018, αν ανεβεί το δολάριο εν μέσω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Μαίρη Bενέτη

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Photo by Sunday Alamba/AP